Токсичний керівник: як передбачити проблеми та навчитися взаємодіяти

Перше обличчя компанії — це її керівник, і саме завдяки його стилю управління та взаємодії з підлеглими інші кандидати ринку праці можуть складати власне уявлення про організацію загалом. Зазвичай працівники приходять в компанію, а йдуть від керівника, тому можна зробити припущення, що проблема взаємодії з начальством грає основну роль у прийнятті рішення про звільнення. Хоча сьогодні в Україні відсутні публічні дані з приводу втрат, які завдають бізнесу токсичні керівники та культури, дані журналу Forbes кажуть, що щорічно такий спосіб взаємодії ключових осіб обходиться бізнесу США та Європи у понад $200 млрд. Деструктивна поведінка спричиняє приблизно 30% закриттів бізнесу. У дослідженні MIT Sloan Management Review проаналізували 1,4 млн відгуків співробітників на сайті Glassdoor про 500 найбільших компаній США. З'ясувалося, що токсичність робочого середовища стає причиною звільнення у 10 разів частіше, ніж зарплата. Зважаючи на актуальність питання та поширеність проблеми, команда проєкту «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» вирішила дослідити класичні ознаки токсичного керівника та з'ясувати, яким чином з ним варто взаємодіяти.
Як розпізнати проблеми ще на етапі співбесіди
Краще в проблему не потрапляти, ніж виплутатися з неї згодом. Токсична поведінка керівника обов'язково відображається на колективі, а тому в компанії розпочинаються процеси, які чітко сигналізують про те, що вам не сюди. Під час співбесіди варто уважно слухати, яку інформацію вам подають і чи вважають її взагалі прийнятною. До того ж варто звернути увагу на наступне:
  • Домовленість про співбесіду
    Ліз Раян, у своїй книзі «Порушуйте правила, щоб отримати роботу, яку хочете», каже, що: «якщо HR повідомляє вам про запланований час співбесіди, а не уточнює, яка дата та час будуть зручними для вас, це може бути ознакою токсичної культури!». Процес комунікації з потенційними працівниками прямо відображає рівень культури та спосіб взаємодії зі співробітниками в компанії.
    01
  • Напружена атмосфера в офісі
    Загалом перший і основний фактор — атмосфера. Зверніть увагу з яким настроєм вас зустрічають та як комунікують. Ймовірно в такому ж настрої перебуватимете і ви, коли почнете працювати в даній компанії. Гробова тиша або надмірна метушня повинні насторожити та змусити проявити більшу пильність до того, що відбувається навколо.
    02
  • Відсутнє чітке розуміння обов'язків кандидата
    Зверність увагу на те, що знає про ваші обов'язки інтерв'юер. Якщо він відповідає загальними фразами — це ознака того, що в компанії не знають кого і для чого вони шукають, а тому шанси отримати більше роботи, ніж передбачалося значно зростають. Також це може бути показником того, що у вас будуть труднощі з розвитком кар'єри, адже складно її побудувати, якщо немає стабільності поглядів та чітких умов для росту.
    03
  • Висока плинність кадрів
    Якщо в компанії часто змінюються співробітники — це означає що їм тут погано, а компанія немає механізмів по взаємодії, заохоченні та утриманні кадрів. У компаніях, де проводиться робота над удосконаленням психологічного комфорту працівників, плинність кадрів невисока.
    04
  • Неможливість контакту зі співробітниками
    Якщо компанія приховує своїх співробітників від кандидата і не дозволяє знайомитися на етапі співбесіди — це може свідчити про те, що керівники недовіряють своім співробітникам та побоюються інформації, яку ті можуть надати потенційній колезі. Лора Галлахер, організаційний психолог із консалтингової компанії Gallaher Edge каже, що так можна ідентифікувати прояви жорстокої політики та пригнічувальної поведінки.
    05
  • Обговорення колишніх чи нинішніх співробітників
    Під час співбесіди фокус уваги повинен бути спрямований на вас та ваші компетенції. Обговорення та оцінка інших співробітників неприпустима. Можливий діалог тільки з приводу функціоналу, який планують передати вам від вашого попередника. Плітки та обговорення особистих проблем співробітників — яскравий сигнал про токсичне середовище. Юристка із трудового права та авторка книги «Захисти себе без звільнення» Донна Боллман рекомендує запитати у рекрутера про людину, яка займала посаду до вас. Якщо ви почуєте негативні відгуки та звинувачення в її адрес — це поганий знак.
    06
  • Основна цінність — прибуток
    Звісно бізнеси існують для того, щоб заробляти кошти, але якщо керівництво турбується тільки про прибуток — це може свідчити про неетичну корпоративну поведінку. Щоб зрозуміти більше про внутрішнє середовище компанії, потрібно зрозуміти риторику керівництва щодо росту співробітників. Так, наприклад, професорка школи управління Університету Рутгерса Ребекка Грінбаум каже, якщо ви чуєте риторику в стилі «все або нічого» — отже, у команді процвітає політика «переможців та тих, хто програв». Подібне може означати, що в компанії співробітники протиставлені один одному, оскільки це єдиний шанс просунутися та отримати додаткові бонуси.
    07
Також під час співбесіди можна поставити наступні 10 запитань:
  • чи трапляється в компанії понаднормова робота та як її оплачують?
  • чи є в компанії бонусна система, наскільки вона зрозуміла та прозора? Чи були випадки, коли бонуси комусь не виплачувались або утримувались? Який максимальний бонус може мати співробітник?
  • чи можливі завдання, які не входить у список основних обов'язків, але керівник вимагає або просить виконати. Як часто це відбувається, як це компенсується (якщо не грошима, то якими привілеями)?
  • чи штрафують працівників у цій компанії та за що саме?
  • чи є механізми мотивації працівників і які?
  • чи впливає настрій керівника на загальну працездатність компанії?
  • чи можна домовитися з керівником про відсутність на роочому місці (гібридна форма залученість), якщо трапилися непередбачувані оставити?
  • чи існує в компанії чіткий розподіл обов'язків і зон відповідальності для кожного працівника?
  • Як часто в компанії переглядають заробітну плату і як можна отримати підвищення (чи існують конкретні критерії)?
  • Чи схильний керівник часто змінювати свої рішення?
Ознаки токсичного керівника
Токсичний керівник чинить великий негативний вплив на робочу атмосферу у колективі. Експерти кажуть, що ризик депресії зростає на 300% для тих фахівців, які працюють в місці, де не звертають уваги на їх психологічний добробут. На жаль, для багатьох компаній це може залишатися нормою взаємодії та спілкування. Отримавши дозу негативу від вищого керівництва, менеджери переносять своє невдоволення на своїх підлеглих, а ті, в свою чергу, розносять його серед своїх колег або ж забирають з собою додому. Однак не весь негатив, який може трапитися на роботі з прцівником, означає, що його керівник є токсичним, тому давайте з'ясуємо головні ознаки, які прямо вказують на отруйні відносини.


Авторитарність дій
Найчастіше токсичні керівники обирають саме авторитарний стиль управління, адже всіма іншими втримати повагу співробітників не можуть. Тому для такого керівника притаманне одноосібне прийняття рішень та велика кількість наказів. Також токсичні керівники часто керуються власним настроєм, а тому можуть приймати рішення на емоціях, без особливих логічних обґрунтувань.


Постійне знецінення роботи та старань
Токсичний керівник завжди невдоволений виконаною роботою. Для нього будь-який ваш результат буде недостатнім. Він не може похвалити чи заохотити працівника. Що б не зробив співробітник — все не так, а як потрібно — зазвичай невідомо. Найчастіше можна почути звинувачення, що робота виконується надто довго чи неякісною. Якщо працівнику все ж вдасться якимось чином задовольнити такого керівника, то його заслуги поширять на всю команду або припишуть собі.


Нереалістичні очікування
Хороший лідер встановлює перед своїми підлеглими цілі, які стимулюють їх до особистого росту завдяки набутому досвіду та досягнення нових вершин. У свою чергу токсичні керівники встановлюють настільки високі цілі, що їх виконання стає непосильним завданням. Це призводить до демотивації співробітників, знецінення себе як фахівців, а в результаті і професійного вигорання.


Ігнорування ініціативи
Сама собою ініціатива потребує впевненості та рішучості, а ще попередньо продуманої ідеї, що дорого коштує. Однак токсичному керівнику байдуже на ваші ідеї та робочі плани, підтримки від нього годі й чекати. Якщо будь-які ваші спроби обговорити нові бачення чи підходи закінчуються нічим, то це пряме свідчення того, що ваш розвиток у компанії знаходиться під загрозою.


Відсутність права на помилку
Так, робота не найкраще місце для помилок, але схибити може кожен, незалежно від досвіду та посади. Зрештою ніхто не виключав і людський фактор. Очікувано, що помилка не викличе похвалу чи позитив зі сторони шефа, але негативна бурхлива реакція на промах — яскрава ознака токсичного керівника. Якщо справа доходить до підвищення голосу, образ, нецензурних слів та особистостей — цього не варто терпіти.


Надмірний контроль
Токсичні керівники намагаються бути залученим у кожен процес, але не у якості помічника, а наглядача. Вони не вважають членів команди настільки розумними, щоб довірити їм виконання завдань. Також їм подобається бачити промахи, та вказувати на них, «вчити життю» підлеглих. Як правило такий надмірний призводить до втрати мотивації співробітниками.


Нехтування межею між роботою й особистим життям
Токсичному керівнику притаманно змушувати своїх підлеглих затримуватися на роботі та працювати без перерви на обід. Він може давати завдання особистого характеру, телефонувати в неробочий час, заставляти виконувати понаднормову роботу без додаткової оплати. Хоча до себе вимагає зовсім протилежного ставлення: часто запізнюється та може не відповідати на дзвінки чи повідомлення у робочий час.


Грубість та зневага
Під час загальних нарад токсичний керівник може перебивати та змушувати мовчати співробітників, які висловлюють контраверсійну думку чи ідею, яка не збігається з його власною. Цілком нормальною для нього буде привселюдна критика конкретних працівників. При особистому спілкуванні такий керівник поводиться не краще. Він може кепкувати з підлеглих, жартувати з приводу віку чи статі, використовувати невербальну агресію, закочувати очі, підвищувати голос, використовувати лайку.


Маніпуляції
Якщо ви відчуваєте моральну відповідальність за процеси, якими не можете керувати — це тривожний дзвіночок. Як правило токсичні керівники люблять використовувати фрази: «Ми — одна команда», «У нас в компанії так не роблять», «Сподіваюся, всі так думають?!». Вони можуть налаштовувати співробітників один проти одного, постійно змінювати свою думку, а потім звинувачувати підлеглих у тому, що не правильно його зрозуміли. Усе це призводить до виконання одних і тих же завдань по декілька разів, які в результаті взагалі втрачають зміст. Згодом усе це погано позначається на продуктивності та психологічному кліматі всередині колективу. Щоб маніпулювати вами було складніше, варто відстоювати свою позицію та робити уточнення стосовно виконання конкретного завдання, на початку та в процесі роботи. Дайте зрозуміти, що ви знайомі зі своїми обов'язками, офісним графіком та дедлайнами.


Небажання чути когось, окрім себе
Егоцентричність — ще одна відмінна ознака токсичного керівника. Він не сприймає критику і не потребує зворотного зв'язку, оскільки впевнений, що у всьому розбирається краще, навіть якщо це не так.


Погрози та шантаж
Стосунки з керівником на ринку праці будуються на основі поваги та взаємовиручки, а також додатково регулюються законодавством, тому погрози звільненням, пониженням в посаді, невиплатою заробітної плати та премій — неприпустимі. Фахівці сайту Robota.ua кажуть, що прикрити свій гнів та неприязнь токсичний керівник може звільненням за невиконання трудових обов'язків, за невідповідність даній посаді, за спізнення та прогул, за розкрадання та розтрату, за втрату довіри тощо. Тому у таких випадках потрібно звернутися до Державної служби України з питань праці та юристів, щоб захистити свої права. Якщо керівник наполягає написати заяву на звільнення за власним бажанням, ви можете залучити Державну службу України з питань праці для перевірки законності дій роботодавця та відмовитися від написання такої заяви. Однак тут варто розуміти, чи бажаєте ви надалі працювати під керівництвом такої людини.


Полярне мислення
Токсичний керівник схильний жити за принципом чорно-білого мислення та не брати до уваги нюанси чи додаткові обставини, які могли вплинути на роботу підлеглих. Зазвичай він не приймає пояснень та драматизує ситуації.


Некомпетентність
Бути керівником непросто — для цього важливо мати не тільки знання у своїй галузі, але й лідерські здібності та добре розвинені soft skills. Часом трапляється, що на посаду керівника ставлять людину, яка психологічно не готова до цього. У зв'язку з чим такий керівник не поспішає виправляти свої помилки та розбиратися в ситуації — йому простіше звинуватити співробітників у своїх невдачах. Він вірить у правоту власної думки та не приймає пояснень чи доречних обґрунтувань від співробітників. Також трапляється, що токсичний керівник справді може передати багато досвіду своїм підлеглим, але спосіб його здобуття може принести значно більшої шкоди.

Кар'єрна консультантка та експертка ринку праці Тетяна Пашкіна каже, що іноді токсичність буває ситуативною, і може зникнути. Тому є сенс дати шанс керівнику та приглянутися до його поведінки, чи так це було завжди, і скільки часу це продовжується.
Як співіснувати з Toxic boss
Може здатися, що єдине рішень даної проблеми звільнення. Така думка має сенс а раціональне зерно, адже немає ніякого сенсу витрачати свій час на компанію, де ви більше втратите, ніж здобудете. Однак Тетяна Пашкіна запевняє, що можна розглянути й інші варіанти.

По-перше, якщо зовсім скоро на вас чекатиме нова робота, то є сенс просто змінити своє ставлення до того, що відбувається та намагатися абстрагуватися від цього. Як варіант, можна реагувати тільки на те, на що ви можете самостійно вплинути.

По-друге, якщо ви не передбачаєте найближчим часом зміни роботи, тоді можна спробувати об'єднати колектив та піти із загальною проблемою до вищого керівництва, щоб вирішити проблему таким чином.

Також, якщо ви не готові звільнятися, фахівці сайту з пошук роботи Work.ua пропонують:
  • реагувати на перші прояви. З того самого моменту, як ви визначили, що ваш керівник — токсична людина, не дозволяйте йому переходити межі. Пам'ятайте, що морально натиснути на вас можна з такою силою, наскільки ви самі дозволите це зробити;
  • уникати конфліктів наскільки це можливо. Спілкування з токсичним керівником — хороша нагода проявити максимальну гнучкість у спілкуванні. Навіть якщо з часом ви зрозумієте, що звільнення не уникнути, набуті навички в комунікації з такими людьми знадобляться вам у майбутньому;
  • обережніше ділитися особистою інформацією. Що більше токсична людина знає про ваше особисте життя, то більше у неї важелів впливу та влади на вами. Таким чином ви відкриваєте можливості для застосування емоційного насилля чи маніпуляції. Тому, мінімальне володіння інформацією про вас автоматично роззброює опонента, тому йому буде значно складніше вас зачепити;
  • завжди бути організованими та зосередженими. Ваша справа — попередити та мінімізувати причини виникнення негативу в вашу сторону. Завжди готуйтеся до зустрічей та тримайте під рукою всі необхідні дані, які можуть знадобитися керівнику. Зрештою всі люди мають певні схильності та звички у поведінці, тому ви також можете вивчити свого керівника та відповідно прогнозувати як і коли варто реагувати та поводити себе;
  • вчитися протистояти. Частково налагодити спілкування з токсичним керівником допоможуть книги з конфліктології, в яких автори детально розбирають різновиди конфліктів та способи їх управлінням. У нагоді може стати книга Марка Ґоулстона «Я чую вас наскрізь», в якій автор дає корисні поради та практичні інструменти, як вирішувати конфліктні ситуації та знаходити порозуміння з найскладнішими людьми;
  • дбати про себе, а особливо психологічне відновлення. Увага до власного емоційного та фізичного здоров'я має бути пріоритетом, коли ви застрягли у складній ситуації, особливо з токсичним керівником. Якщо прибрати подразник неможливо — потрібно подбати або про імунітет до нього, або про вивільнення емоцій. Щоб впоратися з негативними почуттями, можна спробувати заняття спортом або іншу фізичну активність. Також можна поговорити про цю проблему з друзями чи близкими вам людьми. Головне перетворити негатив в іншу емоцію, або ж позбутися її;
  • завжди бути готовим до звільнення. У даному випадку ситуація нестабільна, ви не можете передбачити, яка крапля вашого терпіння буде останньою. Саме тому варто припустити реальну думку про звільнення. Краще почати підшуковувати нові вакансії та підготувати фінансову подушку, якщо ви приймете рішення піти.


Токсична поведінка як і будь-який негатив вірусна, а тому легко підхоплюється іншими співробітниками і розповсюджується всередині колективу. У будь-якому випадку марно думати, що вона може не позначатися на колективі — це неможливо. Іноді підлеглі можуть замикатися в собі та просто виконувати все, що каже керівник, або ж чинити опір, особливо, якщо вони згуртовані у своїх переконаннях та рішенні. Також всередині команди може виникнути конфлікт двох поглядів: тих, хто не бажає працювати в токсичній атмосфері і тих, хто не підтримує керівника. Дехто може приносити негатив з роботи додому та зганяти злість на близьких, щоб бодай якось вивільнити свій негатив. Однак основне, що слід розуміти токсичне керівництво знижує працездатність, руйнує мотивацію, провокує вигорання, змушує сумніватися у власних силах та втрачати здоров'я.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети