Тримаємо удар: що рекрутери досліджують каверзними запитаннями та як на них варто відповідати

Готуючись до співбесіди, здебільшого кандидатися фокусуються на самопрезентації та описі власних навиків. Більш відповідальні та мотивовані претенденти вивчають напрями діяльності компанії та її історію. У свою чергу рекрутери також готуються до знайомства: розробляють сценарій співбесіди та складають перелік запитань, що допоможе їм дослідити особистість потенційного співробітника краще. Часом фахівці з найму вдаються до нестандартних запитань, які можуть збити кандидата з пантелику та похитнути загальну атмосферу спілкування. Саме реакція та відповіді на них можуть звести нанівець усе попереднє враження про претендента. Навіть досвідчені шукачі, які пройшли безліч співбесід побоюються таких запитань, оскільки досі не знають як відповідати на них правильно. Тому сьогодні команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» дослідила каверзні запитання, які полюбляють ставити рекрутери для того, щоб ви почували себе більш впевнено, вирушаючи на нову співбесіду та могли залишатися спокійними у важливий момент.
Нестандартні запитання та відповіді на них
Як би добре ви не підготувалися до співбесіди, завжди знайте, що щось може піти не за вашим планом. Краще це розуміти завчасно, щоб уникнути ефекту повної несподіванки. Звісно ви очікуєте, що мова йтиме про ваш досвід та компетенції, а натомість вас просять вирішити логічну задачу, проасоціювати себе з якоюсь твариною або запитують скільки вудок поміститься у вантажівку. У когось це викличе здивування, у когось роздратування. І це нормальна реакція, але все ж краще її приховати, адже таким чином кандидатів піддають психологічному тесту. Підступні питання поділяються на дві основні групи.


Перша питання, які провокують стрес. Вони включають передбачувану інформацію про ваші попередні успіхи та досягнення, склад сім'ї, місце роботи ваших батьків тощо. Ці питання допомагають підловити співрозмовника та виявити невідповідності зазначеного у резюме чи озвученого раніше. Зрозуміло, що роботодавець в особі рекрутера може уважно прочитати вашу анкету та дізнатися цікаву для себе інформацію звідти. Однак побачити вашу реакцію йому набагато важливіше, адже саме вона може резонувати з раніше наданою інформацією. У цьому випадку важливо залишатися спокійним та чесним, уникаючи зайвих емоцій.


Друга категорія питань націлена на виявлення вашої ерудиції, почуття гумору, красномовства та логіки, здатності швидко реагувати на несподіванки. На відміну попереднього типу, ці питання мають практичне значення і не ставлять за мету ввести вас у стресовий стан. Рекрутер може поводити себе по-різному, в залежності від типу інтерв'ю на яке вам пощастило потрапити. Однак неочікувані моменти та різкі переходи від офіційної частини знайомства до курйозних провокацій провокують кандидата на мимовільне озвучення набагато більшої кількості інформації, ніж спочатку він планував висвітлювати. Тому давайте розберемося, як можуть виглядати нестандартні запитання та з'ясуємо, як відповідати на них.


«Як ви знайшли цю вакансію?»
На перший погляд запитання доволі просте та зрозуміле, що не несе в собі ніякого підтексту. Однак суть майже всіх запитань на співбесіді — це прихований підтекст, і цей випадок не виключення. Ні в якому разі не відповідайте, що не пам'ятаєте, адже це покаже вашу байдужість до процесу пошуку роботи загалом, як і до компанії. Можна відповісти, що знайшли вакансію на сайтах з пошуку роботи, але і це не найкращий варіант. Замість цього експерти рекомендують говорити, що ви інформацію про позицію ви знайшли на сайті самого роботодавцям, оскільки давно стежите за ним та хочете тут працювати. Це додасть вам балів в очах рекрутера, покаже вашу мотивацію та сильну зацікавленість. Але обов'язково перевірте завчасно, чи публікувала компанія цю вакансію у себе на сайті.


«З якими людьми вам складно працювати?»
Ще одне підступне запитання, за допомогою якого рекрутер намагається зрозуміти, чи зможете ви влитися у колектив та не конфліктувати з іншими. Ваша відповідь повинна бути такою — «добре з усіма». Також можна додати, що якщо і були якісь нюанси у спілкуванні в колективі на минулій роботі, то їх вдавалося звести до мінімуму. Але будьте готові, що вас можуть попросити описати дану ситуацію.


«Що вас найбільше приваблює в цій посаді?»
Дане запитання виявляє вашу цілеспрямованість. У даному випадку найкраще відповісти, що ви захоплюєтеся місією компанії та розділяєте її бачення та цінності. Також можна зазначити, що ви будете раді відточити нову навичку саме в цьому місці. У будь-якому випадку важливо відповідати так, щоб показати своє знання компанії та сильні навики, які корелюють з вимогами у вакансії.


«Чи доводилося вам ухвалювати рішення, не маючи всієї необхідної інформації?»
Відповідь на дане запитання з одного боку покаже рівень вашої самостійності, а з іншого схильність до ризику. Якщо у вас була така ситуація і вона має успішний фінал — можете розповісти про неї. Якщо результат був негативним, то краще про це не згадувати взагалі. Можна відповісти, що вам не доводилося приймати рішення без всієї необхідної інформації, оскільки ви завжди виважено ставитеся до прийняття рішень, а тому збираєте всі дані, які необхідні для його максимально вірного ухвалення.


«Чим ви не любите займатися?»
Завдяки цьому запитанню рекрутер намагається дослідити, якою мірою ваші інтереси збігаються із вакансією, на яку ви претендуєте. Так, менеджеру з продажу в жодному разі не варто говорити про те, що він не любить спілкуватися з людьми, а бухгалтеру – що йому не подобається рутина. Прослідкуйте, щоб ваша відповідь не збігалася із обов'язками, зазначеними у вакансії.


«Хто є для вас авторитетом, кумиром?»
Перш за все, варто розуміти, що це запитання в більшій мірі стосується авторитетної особистості з вашого фаху. Таким чином рекрутер намагається зрозуміти, чи цікавитеся ви своєю сферою, чи розвивається і прагнете бути схожим на когось. До того ваш вибір авторитетної постаті може свідчити про те, які цінності та підходи у роботі ви розділяєте.


«
На кого з блогерів у вашій ніші підписані та за ким слідкуєте?»
Запитання з тієї ж опери, що і попереднє. Тут важливо мати про запас декілька імен, щоб вміти відповідати на подібні питання рекрутерів сходу.


«Чи готові ви брати роботу додому?»
Основна порада тут — не поспішати з відповіддю, оскільки це питання ймовірно є перевіркою, якщо вам вже його ставлять. Універсальна відповідь може звучати так: «я дотримуюся дедлайнів, через що роблю свою роботу завжди в строк, тому мені немає потреби брати завдання додому». Якщо після цього рекрутер скаже, що у них звична практика, то важливо відповісти, що ви готові піти на це (якщо готові), але за чітко обумовленими заздалегідь правилами. Таким чином ви зможете убезпечити себе від ситуацій, коли вами користуватимуться і накидатимуть гори роботи за копійки.


«Розкажіть про ваші найбільші проколи на попередньому місці роботи»
На такі питання краще відповідати коротко і ясно: «я не робив-/ла великих помилок в ході своєї роботи». Можливо, це не зовсім правда, але краще відповісти так, оскільки після вашого зізнання послідують ще мільйони уточнюючих запитань стосовно тієї ситуації. В результаті яких ви ризикуєте «закопати» самих себе.


«Розкажіть про найбільше досягнення у вашій кар'єрі» або «Поділіться успішною історією зі свого професійного життя»
На відміну від попереднього випадку, тут краще відповісти і без надмірної скромності. Каверзні запитання ставляться з метою максимального вивчення кандидата. Для претендента це хороша можливість показати себе з вигідного боку, тому важливо завчасно подумати, що ви можете розповісти. Якщо у вас немає досвіду, ймовірно такого запитання вам не поставлять, але якщо це і відбудеться — говоріть про навчання, стажування, соціальну активність. Ваша відповідь дасть рекрутеру інформацію щодо ваших особистих та професійних якостей.


«Які ваші недоліки?»
Останнім часом запитання про недоліки стало більш популярним, ніж раніше, тому до нього точно варто підготуватися. Якщо ви скажете, що у вас їх немає, то зробите гірше тільки собі. Така відповідь викличе більше недовіри, тому варто завчасно придумати щось нейтральне. Важливо не казати про ті недоліки, які прямо стосуються вашої посади. Деякі фахівці вважають, що недоліки, які можна трактувати як позитивні якості також не варто озвучувати. Тому краще скажіть про те, з чим ви мали проблеми раніше і що вам вдалося змінити. Наприклад, у вас були труднощі у комунікації, але в рамках виконання завдань на попередній роботи ви змогли розкритися та навчитися спілкуватися ефективно та результативно. Можна навести приклад для більшого переконання.


«Що у вашому резюме найближче до неправди?»
Одразу займати оборонну позицію і відповідати: «Нічого!» — далеко не найкращий варіант. Можна сказати, що в резюме кожна людина намагається показати свої найкращі сторони. А що стосується брехні і перебільшення, то ви вважаєте, що це недостойні риси характеру. Потім потрібно постаратися перевести розмову в позитивне русло та обговорення ваших досягнень.


«Що зазвичай ви робите після роботи?» або «Чим ви займаєтеся у вільний час?»
Одразу зазначимо, що в ідеалі ваші інтереси у повсякденному житті мають якимось чином перегукуватися або з вашою професією, або з корпоративною культурою компанії. Якщо людина вміє відпочивати, значить вона з меншою вірогідністю вигорить та піде з компанії чи почне ненавидіти те, що робить. До того ж люди, які мають захоплення поза роботою є більш різносторонніми та цікавими особистостями, що може бути корисним як для роботи, так і для колективу.


«Який ваш найбільш егоїстичний вчинок?»
Правильно буде відповісти: «я не вважаю себе егоїстом-/кою, але я завжди знаходжу час на речі, які корисні для мого психічного і фізичного стану». Наприклад, я займаюся мистецтвом, спортом, співом і тощо. Так із негативного спрямування ви перейдете до позитивного — ваших захоплень.


«Друг чи людина, яка здатна заробити для компанії більше
кому б ви дали роботу?»
Це запитаня на вашу здатність мислити раціонально та в інтересах компанії. Тому найбільш розумною та етично правильною буде відповідь: «я б обрав-/ла того, хто має більше компетенцій і краще підходить для цієї роботи».


«Якщо зателефонувати вашому минулому роботодавцю, за що він міг би вас похвалити?»
Прохання роботодавця надати контакти з минулих місць роботи задля отримання відгуку на кандидата — прийом не новий. Часто його використовують для того, щоб: перевірити інформацію про кандидата із декількох джерел, дізнатися напряму про досягнення кандидата та його успіхи, а також особливості співпраці з ним. Загалом на це запитання можна відповісти так само, як і на запитання про ваші досягнення, тому можете почати говорити про них та свої сильні сторони. Але пам'ятайте, що цю інформацію можуть справді захотіти перевірити.


«Як би вас описали ваші вороги?»
Це питання допомагає рекрутеру зрозуміти, чи можете ви оцінювати свої сильні та слабкі сторони, а також вашу здатність поставити себе на місце інших людей. Таким чином ви покажете свою думку з приводу того, як інші можуть ставитися до вас і чому. До того ж це питання покаже наявність емоційного інтелекту, який потрібен для того, щоб розуміти точки зору інших людей, навіть тих, що можуть вам не особливо симпатизувати з тієї або іншої причини.


«Яка ваша улюблена тварина? Чому саме вона вас надихає?» або «З якою твариною ви себе асоціюєте?»
Це запитання, яке викликає усмішку та допомагає скинути напругу. Однак у цей момент важливо не наговорити зайвого. Багатьох людей розчулюють кошенята та цуценята, але запитання зовсім не про це, адже ці милі створіннячка точно не викликають асоціацій з заробітком грошей, жагою до змагань та досягнень. Тому добре продумайте відповідь. Суть не у самій тварині, а у вашій аргументації. Наприклад, хорошою відповіддю може бути: «Мені подобається гепард — він розумний, відданий своїй справі, впевнено стоїть на ногах, організований. Перш ніж щось зробити, він прораховує кожен крок та оцінює ризики». Адаптуйте тварину та аргументацію під свою позицію.


«Щастя — це право від народження чи вибір?»
За допомогою відповіді на це питання рекрутери досліджують спосіб прийняття життя кандидата, а також його характер та мотивацію. Відповідь для пристрасної людини, яка любить складні завдання, щастя — буде вибором. Для того, хто відчуває себе наповненим і задоволеним своїм життям — це буде правом від народження. Таке роз'яснення дає мотиваційний тренер Мішель де Матеу. Після цього логічно, що може виникнути запитання про те, що робить вам щасливим та яке місце у цьому всьому займає робота.


«Коли ви зрозуміли, що життя несправедливе?»
Це провокаційне запитання, завдяки якому рекрутеру оцінює ваше загальне ставлення до навколишнього світу. Таким чином він з'ясовує для себе: оптиміст ви чи песиміст. Також дане запитання дає змогу оцінити як ви справляєтеся з невдачами і чи тягнете за собою ношу минулих промахів.


«Яку головну проблему потрібно вирішити в сучасному світі та як?»
Це нестандартне запитання, яке дозволяє дізнатися, що найбільше хвилює кандидата та як він дивиться на життя на основі своїх переконань. Відповідаючи на нього, ви маєте показати свої навички з ухвалення рішень, рівень зацікавленості у світових подіях та проблемах, а також творчий підхід. Надана відповідь допоможе оцінити і рівень вашої амбітності в тому числі.


«Яка у вас надздібність?»
Це запитання досліджує вашу самосвідомість та усвідомлення сприйняття себе іншими, наприклад, колишніми колегами чи керівником. Завдяки вашій відповіді рекрутер зробить висновки, які свої сторони ви вважаєте сильними та на яку зі своїх навичок ви будете покладатися у боротьбі з майбутніми робочими викликами.


«Якби вам потрібно було витратити багатство, як би ви це зробили?»
Це питання призначене для оцінки розумового процесу кандидата та загалом його здатності це зробити. Таким чином досліджується ваша готовність взяти на себе відповідальність за розподіл ресурсів, а також раціональність рішень. Найбільш актуальним це може бути для тих, хто претендує на позицію, яка пов'язана з управліннями бюджетами.


«Чи зможуть вас зацікавити пропозиції від інших компаній за умови, що ви отримаєте цю посаду та бажаний розмір заробітної плати?»
Такі запитання є своєрідним лакмусовим папірцем на вашу прихильність до компанії. Таким чином намагаються дослідити ваші пріоритети та оцінити чи зможуть конкуренти захантити вас до себе за більші гроші? Ілля Позін, засновник Ciplex, вважає, що так можна визначити, чи варто довіряти майбутньому співробітнику. Яка відповідь на таке запитання буде очікувано правильною — зрозуміло.
Питання особистого характеру або з відтінком дискримінації
Іноді трапляється, що не всі рекрутери дотримуються загальних правл етики, а також законодавства, яке захищає кандидата від дискримінації. Відповідати на особисті запитання чи ні — це вже ваша справа та право, але якщо ви хочете працевлаштуватися в даній компанії, то все ж доведеться запастися дипломатією і відповідати максимально невимушено та спокійно. Одразу хочемо зазначити, що такі запитання ставлять не через особисту цікавість, а для того, щоб зрозуміти, які ризики та втрати може понести компанія в разі співпраці з вами. Зрештою коректно відстояти свої особисті кордони ви можете наступним чином:



«Яка заробітна плата у вас була на минулій роботі?»
Під час співбесіди питання заробітної плати обов'язково повинно бути піднято та обговорено. Однак звучати воно повинно приблизно так: «які ваші зарплатні очікування?». Почнемо з того, що інформація про рівень заробітних плат в інших компаніях може бути конфіденційною. Тому цілком нормально, якщо ви відмовитеся надавати такі дані. Буде досить професійно і стримано послатися саме на таку причину відмови у відповіді. Однак, якщо ви все ж плануєте озвучити суму, то подумайте про те, аби вона мала не надто великий розрив з вашими очікуваннями на момент співбесіди.



«Ви одружені?» або «Коли плануєте народжувати дітей?»
Як правило це проблемне питання саме для жінок, адже таким чином роботодавець хоче вберегти себе від пошуку заміни, виплати декретних та інших супровідних питань, які падають на плечі компанії у зв'язку з вагітністю працівниці. Роботодавці хвилюються, що працівниця, яка недавно вийшла заміж може в найближчому майбутньому піти в декретну відпустку. І все ж таки, сімейний стан здобувача не стосується роботодавця. Тому немає сенсу обговорювати такі питання взагалі.



«За кого ви голосували» або «До якої церкви ви ходите?
»
На питання про політичні чи релігійні погляди також накладене табу. Дуже часто до таких питань вдаються рекрутери, щоб зібрати якомога більше інформації про вподобання кандидата, та на основі зібраної інформації зробити висновки чи пишеться він в корпоративну культуру компанії. Якщо говорити про політичний вибір, то він захищений таємницею голосування, а щодо релігійних поглядів — можете відповісти, що ви знайомі з графіком роботи компанії і він вас цілком влаштовує, а ваші вподобання ніяким чином не перетинаються з роботою і виконанням професійних обов'язків.


«У вас власне житло чи ви орендуєте? З ким?
»
Дане питання прямо стосується рівня вашої заробітної плати. Таким чином роботодавець намагається зрозуміти, ваші фінансові потреби і чи можете ви погодитися «на менше». Ви можете відповісти наступним чином: «У мене є певні фінансові потреби, які не дозволяють мені опустити рівень зарплатних очікувань нижче». Якщо ви живете в орендованому житлі, то краще не говорити про те, що ви знімаєте його на половину з кимось.
Загальні рекомендації з відповідей на «цікаві» запитання
По-перше, пам'ятайте, що не обов'язково озвучувати першу кращу відповідь на запитання, яка спала вам на думку. Якщо перед вами поставили складне за змістом запитання, то попросіть повторити його, або ж самі його перефразируйте та уточніть правильність розуміння. Після цього попросіть хвилину на роздуми. Так ви зможете зібратися з думками та оцінити можливі наслідки від сказаного.

По-друге, каверзне запитання можна розбити на складові, а потім запитати, на яку з частин варто відповісти першочергово. Практика показує, що найчастіше те, на що рекрутер очікує отримати відповідь — знаходиться в останній частині запитання.

По-третє, важливо розуміти що мета каверзного запитання — радше зрозуміти як мислить кандидат, ніж отримати саму відповідь. Тому, ставтеся до таких запитань, як до спільних роздумів, залучаючи до розмови рекрутера. Почніть шукати відповідь, а реакція співрозмовника або участь мимоволі покаже вам чи в тому напрямі ви рухаєтеся.

Також потрібно розуміти, що некоректні та відверто провокативні запитання рекрутер може ставити навмисно, в рамках так званої стресової співбесіди. Багато фахівців з підбору вважають цей інструмент недоречним, проте, є компанії, які використовують його для посад, робота на яких пов'язана з постійним стресом. Якщо ви хочете працювати в цій компанії, тоді відповідайте на запитання спокійно та з повагою, незважаючи на тон співрозмовника. Ставте зустрічні питання. Краще, якщо вони не загальні, а «заточені» під компанію: її цінність, продукти, команду, плани розвитку та вашу вакансію. Таким чином ви покажете, що вже багато знаєте про бізнес і вам цікаво приєднатися до команди.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети