У пошуках роботи: як зробити крок на зустріч майбутньому

15 червня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели п'ятий безкоштовний вебінар для студентів та молодих агро спеціалістів із другого напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Тема онлайн-зустрічі: «Шляхи пошуку вакансій: значення ваших соціальних мереж в пошуку роботи». Своїми думками та досвідом в даній сфері поділилися cтарша фахівчиня з розвитку бренду роботодавця ОККО, кар'єрна експертка Happy Monday, Любов Шинкарьова. Свою лекцію менторка розпочала із основних тез, які варто усвідомлювати кожному, хто починає свій кар'єрний шлях.
По-перше, загалом людина працює близько 40 років. Це вагомий відрізок життя, тому варто займатися тим, що приносить задоволення. По-друге, ніхто крім вас не знає ким вам бути та чого ви хочете. Рідні та близькі можуть мати найкращі наміри стосовно вашого майбутнього, однак, це не означає, що пропонований ними шлях виявиться вірним. По-третє, немає професії чи роботи на все життя. Розвиток в одній сфері, не виключає можливостей в іншій, тому важливо розвиватися у декількох напрямах паралельно. Це дасть більше можливостей та збільшить коло вибору місць, де ви зможете зростати як фахівець. Ще один важливий аспект полягає у розумінні свого шляху до конкретної цілі, тобто алгоритму дій, які потрібно для цього виконати. Наприклад, щоб студенту отримати свою першу роботу, необхідно скласти резюме, зрозуміти свої сильні та слабкі сторони, замислитися та відобразити досягнення, відібрати та відгукнутися вакансії, почати відвідувати співбесіди.
Де спробувати відшукати «щастя»

Для того, щоб знайти роботу, найчастіше використовують дві стратегії: пасивний або активний пошук.

Пасивний пошук включає в себе публікацію та оновлення резюме на профільних сайтах на зразок Robota.ua чи Work.ua. Недоліки такої тактики очевидні: скоріш за все, обиратимуть в більшій мірі вас, аніж ви. До того ж це більш затратно плані часу та менш результативно відносно самого розвитку.

Активний пошук передбачає постійний (щоденний) моніторинг вакансій за заданими параметрами та відгуки на них. Позитивний ефект має оновлення основного резюме під конкретну позицію та додаткове створення супровідного листа. Сукупність усіх факторів збільшує шанси кандидата бути поміченим та запрошеним на співбесіду в рази. Використовуйте активний пошук для того, аби обирати те, що до вподоби саме вам та привертати більше уваги роботодавців.
Серед найбільш ефективних платформ для пошуку роботи:
  • Work.ua;
  • Robota.ua;
  • Happy Monday;
  • сайти компаній у розділі «Кар'єра».

Альтернативні ресурси:

Актуальні канали пошуку для студентів:
  • ярмарки вакансій;
  • дні кар'єри;
  • форуми;
  • конференції;
  • каталог кар'єрних можливостей для молоді Career Hub .

Фахівчиня рекомендує не обмежувати себе тільки описом вакансії на пошукових порталах, а переходити безпосередньо на сайти компаній, оскільки там часто публікують інші актуальні вакансії, а після — на соціальні мережі. До того ж це чудова можливість ознайомитися із корпоративною культурою потенційного місця роботи та зрозуміти чи перегукується вона із вашими цінностями.
Роль соціальних мереж

Згідно дослідження GlobalLogic, яке базуються на відкритих даних, у 2022 році 39% кандидатів у світі знайшли роботу через соцмережі, зокрема за допомогою LinkedIn чи Facebook. Тому дуже важливо приділяти увагу своєму профілю, критично оцінювати опублікований контент та інформацію, адже від цього залежить думка, яка може скластися про вас у рекрутера/потенційного роботодавця при його перегляді.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну призвело до різкого зростання використання соціальних мереж. Серед 76,6% українців, найбільш популярним джерелом новин є Telegram — 66%, YouTube — 61%, Facebook — 58%. Сьогодні в YouTube зареєстровано понад 28 млн українських користувачів, в Instagram — більше 16,1 млн, а у Facebook — 15,45 млн. Аудиторія TikTok більша ніж 10,55 млн відвідувачів. Основна проблематика полягає у тому, що на відміну від розважальних соціальних мереж, у LinkedIn, станом на 2022 рік, зареєстровано всього 3,6 млн осіб, що значно менше відносно інших платформ.

При оформленні шапки профілю, лекторка рекомендує звернути увагу на:
  • зрозумілість: повинна відображати ваш напрямок діяльності;
  • грамотність: помилки демонструють некомпетентність та неуважність;
  • освіту: вкажіть навчальний заклад та спеціалізацію;
  • компетенції: розкажіть про свої сильні сторони, hard та soft skills;
  • цікаві факти про себе.
Клич про допомогу: як зробити публікаю про пошук роботи
Насамперед при створенні публікації важливо окреслити сферу своїх пошуків. Дайте собі відповідь на запитання: «Що я шукаю?», «Які вакансії я розглядаю для себе?». Далі варто вказати свої основні компетенції: розкажіть про досвід та те, що ви вмієте. Якщо робочий досвід відсутній, у нагоді стане участь у волонтерстві чи соціальних проєктах. Після цього зазначте свої контакти. Проявіть пильність, адже помилки у даному пункті можуть коштувати вам співбесіди та потенційного працевлаштування. Попросіть своїх читачів та друзів поділитися дописом, аби отримати більше охоплення аудиторії та захопити чужу. Тим паче рекомендації іншими користувачами вашого допису із пошуку роботи можуть додати вам балів в очах рекрутерів та викликати більше довіри. Доцільно буде додати ваше фото, проте важливо аби воно було відповідним тематиці публікації.
Корисні підписки

Пошук роботи — це часто довготривалий процес, який вимагає комплексного підходу. Щоб збільшити свої шанси на вдале працевлаштування варто стежити за такими сторінками у соціальних мережах:
  • компанії, які вас цікавлять як потенційне місце роботи: часто на їх сторінках у соціальних мережах публікуються актуальні вакансії;
  • HR-спеціалісти компаній: це допомагає розширити коло своїх контактів, познайомитися з рекрутерами та побачити вакансії на їх сторінках;
  • агрегатори вакансій: публікують корисні статті у сфері працевлаштування;
  • топові експерти у вашій сфері: діляться досвідом та цікавими кейсами;
  • професійні спільноти: можуть публікувати оголошення про курси, вакансії, обговорювати події ринку у вашій ніші;
  • кар'єрні консультанти та коучі: розповідають про лайфхаки та пропонують корисний контент з приводу працевлаштування.
Де отримати досвід студенту:
  • університетська практика;
  • стажування у компаніях;
  • участь в ініціативах та студентському парламенті;
  • власні проєкти;
  • волонтерство.
Пул корисних порад
В рамках лекції, фахівчиня пропонує 6 релевантних порад з пошуку роботи.
  • 1
    Порада перша — фіксуйте кількість вакансій на які відгукнулися.
    Часто трапляється, що у потоці інформації та пропозицій можна втратити фокус уваги, заплутатися у кількості відгуків на вакансії та платформі де ви їх залишили. Для того аби знати точно, що ви зробили достатньо відгуків та у якому місці — занотовуйте цю інформацію. Така статистика допоможе зрозуміти, який канал та напрям є більш актуальним для вас, або ж над чим варто попрацювати більше.
  • 2
    Порада друга — cтворіть різні формати резюме.
    На кожну вакансію може знадобитися інше/видозмінене резюме. Так, на творчу позицію можна вказувати дипломи чи сертифікати про проходження різноманітних курсів, які будуть їй релевантними. Однак така інформація може бути абсолютно не цікава при відборі на іншу посаду та забирати увагу рекрутера або місце у вашому резюме.
  • 3
    Порада третя — підпишіться на розсилку вакансій.
    Таким чином ви розширите свої можливості та виграєте час на пошуки вакансії, яка потенційно може підійти за вашими критеріями.
  • 4
    Порада четверта — приділіть увагу заповненню профілю.
    Зареєструйтеся на сайтах з пошуку роботи та якісно заповніть інформацію про себе. Це допоможе рекрутеру зрозуміти хто ви, який ваш досвід та сильні сторони, а також первинно оцінив вашу професійність і серйозний підхід до працевлаштування.
  • 5
    Порада п'ята — не відгукуйтеся на все підряд.
    Виберіть точкові вакансії, які вас цікавлять. Напишіть під них якісне резюме та супровідний лист. Це буде більш ефективно, ніж відгуки на неадекватно велику кількість пропозицій без дослідження вимог та обов'язків із розсилкою одноманітного тексту та неадаптованого CV.
  • 6
    Порада шоста — орієнтуйтеся на отримання досвіду.
    Не бійтеся починати свій шлях зі стажування, посади молодшого фахівця чи помічника. Це допоможе перебрати досвід у більш кваліфікованих колег.
Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від менторів.

19 червня запрошуємо тебе на наступну онлайн-зустріч із другого напряму проєкту «Працевлаштування». Своїми знаннями ділитиметься керуюча партнерка міжнародної рекрутингової агенції Talentor Ukraine та співзасновниця першої в Україні відкритої Школи КАНДИДАТА, Мирослава Трандаш. Тема вебінару: «Адаптація до нової роботи, реєструйся та приєднуйся!
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети