Секрети успішної адаптації на новому робочому місці

19 червня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели шостий безкоштовний вебінар для студентів та молодих агро спеціалістів із другого напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».


Тема онлайн-зустрічі: «Адаптація до нової роботи. Як успішно пройти випробувальний термін?». Своїми думками та досвідом в даній сфері поділилися керуюча партнерка міжнародної рекрутингової агенції Talentor Ukraine та співзасновниця першої в Україні відкритої Школи КАНДИДАТА, Мирослава Трандаш. Свою лекцію менторка розпочала із основної відмінності українського ринку праці від ринків інших країн. За словами фахівчині, особливість вітчизняного ринку праці полягає у швидкій адаптації та відновленні після різноманітних потрясінь. Ще донедавна український ринок праці був ринком роботодавця, а вже сьогодні - кандидата диктує свої умови.
Аграрний ринок праці: втрати та можливості

Процес зовнішньої міграції вплинув на агросектор, адже відбувся частковий відтік кадрів, які сприяли розвитку галузі. Так, 20-30% аграріїв перебувають за кордоном. Серед них кваліфікований персонал, який володіє іноземними мовами, має навички адаптації до іншого культурного простору, є батьками, через що готові пристосовуватися до інших умов заради кращого майбутнього своїх дітей. Ще одна група — «сині комірці», яких європейські країни прагнуть залишити у себе, через високий рівень працелюбності, відповідальності та адаптивності. Сьогодні ринок відчуває нестачу водіїв, механізаторів, агрономів, персоналу елеваторів та працівників робочих спеціальностей. Незважаючи на ряд ударів, агросектор зумів зберегти професійне ядро, яке забезпечує безперервність виробництва та поставок. За даними дослідження, яке провела KSE Agrocenter, станом на травень 2023 року, аграрний сектор втратив 40,2 млрд доларів, з яких 8,7 млрд доларів прямих збитків, що на на 2,1 млрд більше, ніж оцінено у листопаді 2022 року. Левова частка, а саме 6 млрд доларів, припадає на знищену та пошкоджену сільськогосподарську техніку, а також сховища для виготовленої продукції. Непрямі втрати складають 31,5 млрд доларів, що на 2,76 млрд менше, ніж оцінено у листопаді 2022 року. У більшій мірі це пов'язано зі зменшенням виробництва рослинницької продукції, яка становить майже половину — 14,3 млрд доларів. Водночас агросектор в структурі ВВП займає 52% від загального експорту України та забезпечує робочими місцями 1 млн осіб, що говорить про великий потенціал. Експертка зазначає, що наразі кількість аграрних вакансій знаходиться майже на довоєнному рівні, тому працівникам галузі безробіття не загрожує. До того ж спостерігається зростання зарплатні на 10%.
Найпопулярніші професії в агропромисловості

Згідно даних сайту Robota.ua, за кількістю вакансій та резюме найбільш популярні професії станом на березень 2023 року виглядали так:
  • продавець — 19,6%;
  • спеціаліст сільськогосподарської техніки — 5,9%;
  • агроном — 5,6%;
  • керівник — 3,8%
  • продавець сільськогосподарської техніки — 3,2%.
Основні критерії при пошуку роботи

Надаючи рекомендації щодо пошуку першої роботи, фахівчиня пропонує віддавати перевагу великим системним компаніям, аби зрозуміти яким чином функціонує їх бізнес. Не варто боятися, що в таких місцях працівник буде всього лиш маленькою частиною, а не значимою складовою процесу. Це давній стереотип, оскільки сьогодні холдинги виділяють значну частину грошових коштів для розроблення та впровадження програм професійного та кар'єрного зростання. Обов'язково складіть профіль очікувань щодо потенційного роботодавця, а саме:
  • яка сфера діяльності бажана для вас;
  • в якому регіоні повинен функціонувати бізнес та яких масштабів;
  • яку культуру ведення діяльності/корпоративну повинна сповідувати компанія, аби вона перегукувалася з вашими цінностями;
  • який рівень заробітної плати є прийнятним для вас.
Якщо вдалося знайти компанію, яка відповідає вашому чек-листу ідеального роботодавця, обов'язково з'ясуйте/перевірте наступні критерії:
  • зовнішній бренд: пошукайте інформацію/думки, які пишуть про роботодавця в соцмережах та на профільних сайтах, які відгуки про сам продукт компанії;
  • внутрішній бренд: розпитайте друзів чи знайомих, які там працюють, про робочу атмосферу та ставлення до підлеглих (якщо такі є);
  • продукт або сфера діяльності: можливо компанія займається виготовленням чи збутом продукції, яка не відповідає вашим моральним принципам (алкоголь чи тютюн);
  • безпосередній керівник: чи не трапляються випадки, коли працівники приходять в компанію, а йдуть від керівника;
  • базові речі: чи можливі затримки з виплат заробітних плат і який спосіб їх видачі, де знаходиться офіс, який графік роботи, чи є і яким чином надаються відпустки, тощо.
За словами Мирослави Трандаш, кандидат який не оцінив усі вищевказані ризики, має великі шанси доволі швидко звільнитися. Серед найбільш поширених причин експертка називає:
  • погану адаптацію;
  • керівника та його стиль управління;
  • культуру компанії;
  • рівень зарплатні та її виплата.
Підготовка та процес адаптації

Процес адаптації — це період взаємного пристосування працівника до компанії та компанії в обличчі її співробітників до нового колеги. Сама адаптація складається із трьох частин.

Перша складова — організаційна лояльність.
Працівник знайомиться з офісом та його загальними правилами функціонування. Це може включати: час та тривалість обідньої перерви, дрес-код, звичаї святкування днів народжень колег та інших подій. На даному етапі нового співробітника закохують у компанію своєю дбайливістю та комфортністю перебування в ній.

Друга складова — адміністративні задачі.
Суть адаптації на цьому рівні полягає в ознайомленні з ключовими документами, які регламентують політику та правила поведінки в компанії. Працівник вивчає:
  • свої посадові інструкції для розуміння сфер відповідальності;
  • цінності компанії, які втілюються в життя, а не тільки регламентуються;
  • правила роботи в компанії;
  • NDA (речі, які заборонені для розголошення);
  • процедури та бізнес процеси: наприклад, підпорядкування і взаємодія по робочих запитах.

Третя складова — стратегічні задачі.
Останній крок адаптації базується на плануванні роботи новачка, зазвичай, на найближчі три місяці. Важливо розуміти:
  • перелік своїх задач;
  • терміни виконання завдань;
  • критерії оцінки роботи, а саме яким чином сторони прийдуть до висновку, що задача виконана успішно;
  • хто допомагатиме, контролюватиме виконання та оцінюватиме результати випробувального терміну.
Також менторка ділиться лайфхаком про те, що найпріоритетнішою задачею завжди повинно бути доручення від керівника, навіть якщо воно з'являється неочікувано та виглядає незначним на фоні інших. Необхідно відкласти усі попередні завдання та приступити до його виконання, адже саме воно, найімовірніше, стане маркером вашої організованості та експертності.
    Як успішно пройти випробувальний термін
    Для того, аби успішно пройти випробувальний термін та отримати бажану роботу варто дотримуватися наступних кроків. По-перше, вивчайте правила та документи компанії. Трапляються випадки, коли цей момент роботодавці пропускають, однак, це не означає, що ви повинні проігнорувати цей етап. Лекторка рекомендує використовувати свої комунікативні навички для того, щоб дізнаватися у колег більше про робоче життя та очікування від вас. Запитуйте: «Що я маю знати?», «Чи правильно я роблю?». Це допоможе виконувати ваші завдання якісно. По-друге, вибудуйте свою систему комунікацій з керівником, вашою командою та колективом загалом. Спілкуйтеся та не залишайтеся осторонь обговорень.
    Результати стажування

    Результатами випробувального терміну вважаються:
    • досягнення поставлених цілей: підведення підсумків разом з керівником;
    • повна інтеграція в колектив та життя компанії: ви знаєте до кого звернутися стосовно будь-якого питання, вмієте швидко орієнтуватися в документах та інструментах діяльності, можете допомогти своїм колегам;
    • підвищення заробітної плати (якщо це було заплановано в оффері);
    • розуміння подальших планів та своїх перспектив на майбутнє в цій компанії: заплановані навчання, перегляд зарплатні, можливе кар'єрне зростання, тощо.

    При фінальній розмові з керівником демонструйте допитливість та намагайтеся вирішити питання, які є незрозумілими або тривожать вас. Будьте чесними стосовно своїх вражень та очікувань.
    Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від менторів.
    Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
    • Генеральний інтернет-партнер
    • Інформаційний партнер
    • Інформаційний партнер
    • Інформаційний партнер
    • Інформаційний партнер
    Про проєкт «Агрокебети»:

    Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

    Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
    Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
    Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
    Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
    Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
    Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
    Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
    Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
    Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

    Проєкт підтримують провідні компанії України:
    New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
    FACEBOOK
    YOUTUBE
    TELEGRAM
    INSTAGRAM
    +38-067-769-86-58
    +38-067-538-18-81
    info@agrokebety.com
    ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
    ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
    ОСТАННІ НОВИНИ
    Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
    НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
    Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
    *Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
    МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
    Розробка та просування:
    Ментори
    © 2021 Aгрокебети