Як студенту розпочати свою кар'єру в агро

22 червня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели сьомий безкоштовний вебінар для студентів та молодих агро спеціалістів із другого напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Тема онлайн-зустрічі: «Працевлаштування в агро в умовах війни». Своїми думками та досвідом в даній сфері поділилися начальниця відділу кадрів Agrofusion, Ольга Дорошенко. Свою лекцію менторка розпочала із основних викликів для агробізнесу у південному регіоні України.
  • 1
    Виклик перший — втрата активів.
    Повномасштабне вторгнення росії до України призвело до величезного руйнування усієї інфраструктури аграрної галузі у регіоні. Насамперед мова йде про втрату або суттєве пошкодження виробничих активів, через ракетні влучання та мародерство. Експертка ділиться, що компанія Agrofusion понесла втрати у вигляді офісів, сільськогосподарської та оргтехніки, а також зерна. Сьогодні збитки підприємства складають 8 млрд грн.
  • 2
    Виклик другий — блокування морських та річкових перевезень.
    Ця проблема торкнулася всієї країни, однак, ситуація із Півднем відрізняється тим, що окупація даної території відбулася дуже швидко, а сполучні шляхи з іншими регіонами знищили. Саме тому, вирощене тут зерно фермери та компанії не мали змоги продати.
  • 3
    Виклик третій — втрата врожаю.
    Армія росії скидала на українські поля фосфорні бомби та касетні боєприпаси, що призводило до займання уже готової до збирання пшениці. Зерно, яке зберігалося в елеваторах на Херсонщині та окупованій частині Миколаївської області, вивезено росіянами до рф.
  • 4
    Виклик четвертий — мінно-вибухова небезпека.
    Внаслідок воєнних дій, понад 5 млн га сільськогосподарських земель непридатні до використання через мінування, забруднення вибухонебезпечними залишками та бойові дії, які тривають. Це випробування для українських аграріїв та усіх громадян загалом. Сільськогосподарські угіддя ще довго залишатимуться небезпечними для людей, які бажають обробляти та вирощувати продукцію на цих територіях, що надалі призводитиме до великих збитків. Правило військових каже, що один день війни дорівнює одному місяцю розмінувань. Тому очікується, що вирішення проблеми займе близько 30 років.
  • 5
    Виклик п'ятий — зруйнована система зрошення.
    Південний регіон — це землі, які найбільше потребували процесу зрошення. Сьогоднішня ситуація дає зрозуміти, що вирощування овочів, зокрема томатів, у цьому регіоні буде надзвичайно складним та затратним.
  • 6
    Виклик шостий — нестача персоналу.
    Вимушена масова міграція населення, мобілізація та найжахливіші наслідки війни, створили ситуацію в якій відчувається гостра нестача як кваліфікованого, так і некваліфікованого персоналу.
  • 7
    Виклик сьомий — фінансова неспроможність.
    Погіршення матеріального становища громадян чи руйнування їх бізнесу не дають фінансової можливості для початку польових робіт. Разом з тим ситуація погіршується через відсутність механізмів фінансування банками в умовах війни. Тому ті, хто має землю, все одно не можуть почати працювати на ній.
Ринок праці Півдня

За словами Ольги Дорошенко, становище із аграрними кадрами у регіоні значно погіршилося. Так, станом на квітень 2023 року, у Миколаївській області залишилося 19,92 тис осіб, в той час як до повномасштабного вторгнення цей показник був на рівні 56,92 тис осіб. Ситуація на Херсонщині ще гірша, із 84,36 тис осіб залишилося лише 12,65 тис. Кращий стан справ на Одещині, де початково кількість зайнятих в агросекторі становила орієнтовно 86,51 тис осіб, а сьогодні 69,21 тис.
    Де шукати роботу студентам сьогодні

    Фахівчиня рекомендує розглянути наступні напрями для пошуку роботи, оскільки сама компанія Agrofusion використовує такі інструменти для пошуку кадрів:
    • центри зайнятості: часто пропонують цікаві програми перекваліфікації, які дають можливість освоїти нову професію та швидше працевлаштуватися;
    • взаємодія із головами громад: компанія Agrofusion на своєму прикладі демонструє, що здійснює пошук працівників і в громадах, тому доречно звертатися до керівників невеликих населених пунктів, оскільки рекомендувати можуть вас;
    • виробнича практика: участь в університетській практиці на підприємствах дозволяє показати себе та потрапити до списку потенційних кадрів компанії;
    • курси за Програмою розвитку ООН (ПРОООН): безкоштовне отримання часткової кваліфікації.
    Трансформація компетенцій: топ навичок нового часу
    З початком повномасштабної війни змін зазнали і компетенції, які необхідні для успішного працевлаштування та професійного розвитку. Якщо у 2019 — 2021 роках важливими були дипломатичність і такт, то сьогодні це заміщується емоційним інтелектом. На зміну роботі в команді, прийшла командна взаємодія. Аналітичне мислення набуло більшого значення, ніж планування та організація. Здатність до навчання трансформувалася у швидке самонавчання. До гнучкості додалася ще й адаптивність до нових умов. Вирішення комплексних проблем стало важливішим за лідерство, оскільки сьогодні керівник повинен вирішувати значно більшу кількість питань. Доречно розвивати в собі вміння управління змінами та проєктами, а також ініціативність.
    Як знайти себе в агро

    Будучи молодим спеціалістом та шукаючи свій шлях в агросфері, експертка рекомендує, по-перше, не боятися великих компаній та аграрних холдингів, оскільки це найкраще місце для того, аби зрозуміти як функціонує бізнес та команди, познайомитися з інноваційними процесами, які не можуть собі дозволити маленькі підприємства. Важливо пробувати себе на різниця посадах та ролях, щоб усвідомити свої амбіції та таланти. «Досвід отриманий на незначній позиції у великій компанії важитиме більше, ніж вагома посада у маленькій», — зазначає лекторка.

    По-друге, обирайте першу роботу не за критерієм зарплатні, а за можливостями зростання та набуття досвіду.

    По-третє, будьте готовими до розвитку та самопожертви. Наприклад, відпустка для агронома влітку неможлива, а умови праці бувають складними через різноманітні погодні умови: спека, холод, дощі та зливи. Однак висококваліфікований агроном зможе окупити такі незручності хорошою зарплатнею.

    Також дуже важливо не зупинятися у своєму розвитку та не чинити опору змінам. Приймайте нововведення та йдіть в ногу з часом, адже постійна зміна економічної та політичної ситуації в світі диктують свої умови ведення бізнесу й функціонування ринку праці.
    «Досвід отриманий на незначній позиції у великій компанії важитиме більше, ніж вагома посада у маленькій»
    Ольга Дорошенко, начальниця відділу кадрів Agrofusion
    Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від менторів.

    29 червня запрошуємо тебе на наступну онлайн-зустріч із другого напряму проєкту «Працевлаштування». Своїми досвідом поділяться молоді спеціалісти в агро та відбудеться панельна дискусія за участі Сергія Кравчука, генерального директора агрохолдингу «Gals Agro». Тема вебінару: «Агроісторії, які надихають: від колишніх студентів до теперішніх спеціалістів», реєструйся та до зустрічі!
    Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
    • Генеральний інтернет-партнер
    • Інформаційний партнер
    • Інформаційний партнер
    • Інформаційний партнер
    • Інформаційний партнер
    Про проєкт «Агрокебети»:

    Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

    Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
    Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
    Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
    Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
    Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
    Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
    Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
    Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
    Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

    Проєкт підтримують провідні компанії України:
    New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
    FACEBOOK
    YOUTUBE
    TELEGRAM
    INSTAGRAM
    +38-067-769-86-58
    +38-067-538-18-81
    info@agrokebety.com
    ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
    ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
    ОСТАННІ НОВИНИ
    Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
    НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
    Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
    *Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
    МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
    Розробка та просування:
    Ментори
    © 2021 Aгрокебети