Error get alias
Error get alias

Робота учасника №18 всеукраїнського конкурсу «Перспективний агрополітик України 2020»

В рамках «Агрокебети Онлайн» обрано 20-ку кращих есе: власне бачення конкурсанта розвитку сільського господарства та ролі аграрної політики України в середньочасовій перспективі 5-7 років за напрямками: земельна реформа; регуляторна політика; міжнародна торгівля; державна підтримка; розвиток сільських територій.
Партнерами проєкту «Агрокебети Онлайн» стали компанії Юпітер 9 Агросервіс та Syngenta.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
Роль сільського господарства для України в середньостроковій перспективі
Роль сільського господарства в економіці України та ключові виклики сектору
Сільське господарство створює велику кількість робочих місць та додану вартість. Сільське господарство формує більше 9% ВВП та формує близько 2.9 млн. робочих місць, переважна більшість з яких в сільській місцевості, а також складає 40% від загального обсягу експорту (2019 р.) значно вирівнюючи платіжний баланс України та дозволяючи забезпечувати економіку валютною виручкою.
Сільське господарство стимулює розвиток супутніх секторів економіки. Розвиток сільського господарства вимагає розвитку відповідної інфрастуктури (побудови елеваторів для зберігання продукції, побудови переробних потужностей, розвитку транспортної інфраструктури, що дозволить налагодити ефективний збут продукції на внутрішньому та зовнішніх ринках.
Одним з ключових викликів сектору є низький рівень переробки продукції та експорт переважно сировини, що є значно дешевшою, та ціни на яку є більш нестабільною на світових ринках (коливання цін на світовому ринку на зернові культури у 2018 році склало близько 14%).
Значний розрив за врожайністю між фермерами та агрохолдингами, спричинений відсутністю доступу до капіталу для МСБ, низьким рівень освіченості щодо новітніх технологій, а також відсутністю кооперації МСБ з метою переробки та збуту виробленої продукції. Поточний рівень переробки окремих видів продукції складає 3-5% (наприклад, кукурудза-3%, при цьому кінцева продукція вироблена з кукурудзи формує в 11 разів більше виручки ніж продаж в сировинному вигляді).

Ключові напрями розвитку сільського господарства

Земельна реформа.
7 мільйонів землевласників не мають можливості вільно розпоряджатися своєю землею та не мають можливості розпоряджатися своїм активом (продати, використовувати як заставу для залучення фінансування, отримання адекватної орендної плати). Поточний ринок, що буде відкритий 1 липня 2021 року не дозволяю в повному обсязі реалізувати потенціал ринку та обмежує
можливості для іноземних інвесторів, що негативно впливає на ринкову ціну внаслідок стримування (обмеження) попиту. Іншим аспектом є ставлення до землі як до власного активу ефект якого потрібно максимізувати в довгостроковій перспективі та зберігати та нарощувати цінність активу (покращувати якість землі та дбайливо ставитися до землі). Поява дієвих інструментів для малих та середніх агровиробників, що дозволить придбати землю дозволять успішно відкрити ринок землі.

Регуляторна політика.
Відсутність профільного міністерства значно ускладнила роботу з формування державної політики розвитку аграрного сектору. Прозора приватизація майже 500 державних підприємств та дозволить наповнити державний бюджет та підвищити ефективність роботи підприємств. Розвиток річкового транспорту за рахунок зниження портових зборів та запровадження корпоративного управління річковими портами, дозволить знизити собівартість транспортування
сільгосп.продукції, а також стимулюватиме розвиток високотехнологічної галузі (кораблебудування).

Міжнародна торгівля.
Споживання зернових культур та м'яса зросте на 16% та 12% відповідно до 2030 року, що формує нові можливості збуту української сільгосп.продукції. Низький рівень залучення МСБ до експорту призводить до недоотримання прибутку від реалізації продукції на зовнішньому ринку.
Обізнаність щодо нових ринків (дослідження ринків, транспортування, сертифікація, збут) та підтримка з виходу на нові ринки (Африки та Азії, споживання яких значно зростає), а також збільшення обсягів експорту до ЕС високомаржинальної продукції, дозволить значно наростити обсяги експорту української сільгосп.продукції.

Державна підтримка. Поточна державна підтримка спрямована на підтримку закупівлі добрив що не стимулює до модернізації та переходу до вирощування культур що генеруватимуть більше виручки на 1 га. Підвищення ефективності державної підтримки фермерів за рахунок розширення програм та
фокусуванні на стимулювання переходу до вирощування високомаржинальних культур, використанню smart farming технологій, призведе до значного зростання ефективності МСБ (запровадження smart farming технологій призведе до скорочення витрат на 15% та зростання врожайності на 5-30%)

Розвиток сільських територій. Низький рівень доходів в сільській місцевості призводить до активної міграції населення до міста та іміграції населення з країни (більше 6 млн. громадян імігрувати за останні 15 років). Вирощування низькомаржинальних культур з низьким рівенм врожайності, а також обмежені
канали збуту м'яса (внаслідок відсутності сертифікації та низького рівня якості, а також конкуренції з боку агрохолдингів) ставлять сільські території на межу виживання. Стимулювання підприємництва та місцевому рівні за допомогою цільових кредитів за пільговою ставкою для відкриття переробних потужностей (забійні цехи) або виготовлення готової продукції (пекарні) дозволить стимулювати підприємництво в сільській місцевості та створення нових робочих місць.
Запровадження вільного ринку землі дозволить збільшити обсяг доходів землевласників у сільській місцевості, а також стимулюватиме підприємництво. Збільшення обсягів доходів в сільській місцевості дозволить знизити темп міграції населення (особливо закордон).

Роль сільського господарства в середньостроковій перспективі
Сільське господарство дозволить залучити іноземні інвестиції до української економіки, а також забезпечити збільшення зайнятості та рівня доходів населення в сільській місцевості за рахунок розвитку переробки та створення готової продукції. В свою чергу розвиток підприємництва в сільській місцевості дозволить більше наповнювати місцевий бюджет, а отже збільшити видатки на розвиток інфраструктури та підтримку соціально незахищених верств населення. Сформований ринок землі дозволить збільшити обсяг доходів землевласників та стимулювати розвиток підпримництва в сільській місцевості. Запровадження smart farming технологій дозволить стимулювати попит на високотехнологічні IT-продукти на українському ринку, що стимулюватиме розвиток українських інноваційних IT-компаній.
ПОДАВАЙ ЗАЯВКУ на участь в освітній магістерській програмі «АГРОКЕБЕТИ»
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети