Error get alias
Error get alias
9 ЗАПИТАНЬ СТУДЕНТУ ПРОГРАМИ «АГРОКЕБЕТИ»
Магістерська програма «Агрокебети» з підготовки Farm Managers нового покоління була започаткована менше року тому. Студенти першого потоку новаторського проєкту були відібрані з кращих - і саме тому, ми знайомимо вас ближче.
Розкажи про свій старт в агро? Коли і як ти зрозумів, що це твоя сфера?
Мабуть, офіційним стартом можна вважати день, коли мене зарахували до студентів головного сільськогосподарського університету Польщі у Варшаві, на спеціальність "Садівництво" (horticulture). Але для себе можу виділити ще другий день, вже на "Агрокебетах", коли під час конференції, присвяченій річниці кафедри рослинництва, вже в НУБіПі почув гімн агронома, українського агронома. Розуміння, що агро - це моє прийшло не відразу, тому що мабуть ще були якісь стереотипи в голові. Але одного разу, під час навчання у Польщі, ми відвідали групу компаній по виробництву і переробці яблук, груш, лохини, JMP flowers - одного з найбільших виробників орхідеї в світі, і я зрозумів, що таке агро,
і, що 100% хочу цим займатися.
Проєкт "Агрокебети" - це любов з першого погляду, чи були сумніви щодо вступу?
Безумовно, "Агрокебети" - це любов з першого погляду. Коли вперше дізнався про цю програму, не було навіть сумнівів і одразу заповнив аплікаційну форму. Відпочивши рік після навчання у Варшаві, зрозумів, що хотів би продовжити навчання і здобути магістра, але оскільки за дипломами ніколи не ганявся, то підійшов серйозно до місця продовження навчання, щоб отримати максимальну користь від інвестованого часу. Розглядав кілька варіантів, наприклад Голландія або країни Азії. Але, перейшовши на веб сторінку Агрокебітів, зрозумів, що це те, що я шукаю, оскільки були бажання або навіть мрії пожити якийсь період часу в Києві, спробувати себе в одній із топових корпорацій, отримати магістра, нових знайомих і, оскільки пішов тренд на менторство - ще і ментора. "Агрокебети" ідеально підійшли під
мої вимоги.
Що в програмі "Агрокебети" є її додатковою перевагою, на твою думку?
Важко відокремити одну перевагу, оскільки проект вийшов дуже крутий і рухається по кайдзену. Але безумовно, кращі викладачі України і світу, менторський супровід, викладачі з «бізнесу», крутий і цікавий план занять, візити на провідні підприємства, участь у тематичних і не тільки бізнес івентах, крута група організаторів проекту робить "Агрокебети" найкращим продуктом на освітньому ринку України і не тільки. Підтвердженням може бути тільки те, що студенти повернулися з США, Польщі і інших країн ЄС, щоб продовжити навчання в Україні і це, як каже наш головний куратор
в проекті Ковтун О. А., не може не «драйвувати».


- Дмитро Прядун
Час покаже, але поки мій ментор, МХП і "Агрокебети" перевершили мої очікування.
»
«
Яким принципом керувався, коли обирав компанію і ментора? Чому саме "МХП"?
В загальному, всі компанії і МЕНТОРИ, які взяли участь у проекті - це лідери галузі і це велика фортуна працювати з ними.
«Вчитися потрібно у найкращих» - тому і МХП, тому і Юрій Шлончак :)) Як вже згадував раніше, хотів спробувати працювати в корпораціях. До початку навчання вибирав між Кернелом і МХП. Під час першого навчального дня познайомився з Юрієм Стрільцем з Gals Agro - надзвичайно цікава людина і менеджер, шкода, що не можна розірватися і вибір зупинився на МХП. Переглянув відео на YouTube з власником холдингу Косюком Ю. А., сподобалась корпоративна культура, освітлена ним в інтерв'ю, погляди на життя і бізнес в цілому. На рахунок менторства, мабуть тут зіграла проактивність і відкритість МХП в цілому і безпосередньо Юрія Шлончака.


Які теми в агро цікавлять тебе найбільше? В якому напрямку хотів би працювати в найближчі роки?
Важко зараз сказати, оскільки "агро" дуже широке поняття. Мабуть через тенденції на ринку і мою попередню освіту, хотів би сфокусуватися на нішевих, нових для України і світу продуктах, але скоріше, відходячи від професії агронома, ближче в сторону продукт менеджера. Щоб бути справжнім агрономом потрібно працювати з рослинами і природою, а мені все-таки ближче з людьми і маркетинг.
Ти працював і навчався певний період в Польщі: як тобі там жилось? чому вирішив повернутись до України?Що найбільш цінно для тебе в програмі «Агрокебети»?
Щоб не писали наші ЗМІ, в Польщі живеться добре і набагато легше досягти якогось середнього рівня достатку, плюс стабільна економіка і ЄС. Жилось добре, проте як кажуть в гостях добре, але в дома краще. Чому повернувся? Якось натрапив на фразу, що "закохуються не в красу, бо красивих багато, а в недоліки", тому мабуть і повернувся в Україну. Можливо через те, що ріс на літературі про князів Київської Русі, Святослава і Володимира, на творах про козаків і Сірка зокрема, а можливо тому, що я - українець. Якщо більш прагматичніше, то в Польщу їхав з метою навчання і не планував там залишатися, тому що важко знайти більш перспективніші умови для агро, ніж в Україні. Особисто рахую, що в Україні в кожній галузі можна за допомогою менших ресурсів досягнути більшого успіху, ніж у будь-якій країні ЄС.


- Дмитро Прядун
Особисто рахую, що в Україні в кожній галузі можна за допомогою менших ресурсів досягнути більшого успіху, ніж у будь-якій країні ЄС.
»
«
Про освіту польську і українську: які відмінності? що найбільше відрізняє студентів та викладачів?
Мені тяжко порівнювати українську освіту з польською, оскільки не навчався в Україні, а "Агрокебети" скоріше позитивне виключення зі статистики. Точно можу сказати, що середня школа в нас краща, суттєво відчувалась різниця на початку навчання. На рахунок вищої освіти, можу тільки розповісти, яка вона: всі студенти рівні, головне - знання, сучасні лабораторії, викладачі міжнародного рівня і мабуть основна їх перевага - це наукова діяльність, вони в тренді з сучасною наукою і бізнесом. Кожен викладач - це супер спеціаліст в своїй справі, починаючи з ентомології і закінчуючи генетикою та біоінженерією. А ще викладачі дуже близькі до студентів: приходять на спільне барбекю, де можна поспілкуватися у неформальній атмосфері, подискутувати на ту чи іншу тему і в них стоїть тільки одна задача - пояснити і знайти спосіб зрозуміти матеріал, який вони викладають.


Чи хотів би жити знову за кордоном? Можливо якась країна до вподоби?
Жити і працювати за кордоном хотів би, але не більше 3 місяців в країні, у будь якій країні. Колись навіть були думки перебратися в Африку. Перед початком навчання ніколи не був в Європі, моя думка формувалася виключно з ЗМІ і розповідей знайомих. З відвіданих мною країн - це Австрія, а саме друге за величиною місто Грац. На щастя, в мене вже є декілька місць в Європі, куди б задоволенням повернувся, але на вікенд, наприклад, в Прагу чи Барселону, але жити б не хотів.


Якби тобі запропонували в майбутньому стати ментором проєкту "Агрокебети", погодився б? Студента з якими якостями обрав би?
Звичайно, що так! По-перше, це досвід і можливість передати і взяти інформацію між поколіннями. По-друге, мені приносять задоволення публічні виступу, презентації і дискусії на різноманітні теми. Як казав мій ментор: «мені пощастило і в мене була людина, яка мене навчила; тепер хочу віддати карму і навчити когось». Із задоволенням передам карму, як тільки буде, що передавати :) Але всьому свій час. Тут головне правильно вибрати "кому" і,щоб людина була готова для цього. Вибираючи студента, на першому місці будуть стояти чесність, доброта, почуття гумору, розвинуті комунікативні і лідерські навички, наполегливість, бажання вчитися і в загальному, щоб його картина всесвіту і цінностей знаходила відображення у моїй. А ще, чим більше невдач, тим краще.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети