Портрет ідеального студента:
активність українського + цілеспрямованість німецького

Розмова з д-ром наук Тарасом Гагалюком, гостьовим лектором Агрокебет.
Тарас Гагалюк
Д-р наук, ІАМО, м. Галле, Німеччина
Розпочати курс "Стратегічного менеджменту" для Агрокебети 3.0 організатори програми запросили старшого наукового співробітника Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою, члена Європейської та Міжнародної асоціацій аграрних економістів, д-ра наук Тараса Гагалюка (ІАМО, м. Галле, Німеччина).
Тарас розповів про сам курс та поділився своєю думкою про кебет та в цілому про проєкт "Агрокебети".
Розпочніть з overview курсу та чим майбутнім аграрним менеджерам він корисний?
Курс зі стратегічного менеджменту є частиною більш загального курсу програми - "Бізнес-менеджмент".

Він ставить за мету допомогти студентам зрозуміти:

як приймати стратегічні рішення;
де вони будуть знаходитися в структурі підприємств, які їх працевлаштовують;
за який пласт питань вони будуть відповідальні у компанії;
яким чином їх ділянка роботи співвідноситься з цілями і стратегіями їх компаній.

Якщо більш детально, то курс моїх лекцій дає основи розуміння, що таке "підприємство" на прикладі аграрного-продовольчих підприємств, яка організаційна структура підприємств, які ресурси наявні у підприємств, як ними розпоряджатися і як їх об'єднувати та комбінувати задля того, щоб діяльність підприємства була успішною не лише у короткостроковій, але й довгостроковій перспективі.
У Вашій взаємодії зі студентами, як розумієте, що курс сприймається і навчання ефективне?
Найлегший спосіб отримати фідбек - це через комунікацію зі студентом під час лекцій. Дуже важливо, щоб студенти були активними і задавали питання, а не просто слухали інформацію, оскільки для викладача завжди важливо, чи його правильно зрозуміли, наскільки та інформація, яку він надає, корисна і наскільки можна рухатися далі разом зі студентам в пізнанні і обробці все нової і нової інформації.

Крім того, питання від студентів роблять саму лекцію більш живою і наповненою, тому викладач їм завжди радий.

В Агрокебетах це працює :) Принаймні такий досвід у мене.
Український студент vs німецький студент: в чому Ви бачите різницю та що можете побажати для кебет?
Порівнювати українських та німецьких студентів напряму можна досить умовно, оскільки вони зростають та проживають у різних інституційних середовищах.

Однак, моє суб'єктивне враження, що студенти в Україні, принаймні візуально, більш активні і жадібні до знань, і це дуже великий плюс.

У той же час тією корисною рисою, яку українські студенти могли б запозичити у своїх німецьких колег, вважаю цілеспрямованість та концентрацію на дійсно важливих речах. З іншого боку, німецькі студенти мають можливість обирати багато предметів самостійно, при цьому вони набивають чимало гуль у процесі навчання, і це саме по собі є безцінним досвідом.

Якщо до української жаги та до знань додати німецьку цілеспрямованість, то, на мою думку, вийде ідеальний студент.
Чому Ви вирішили підтримати проєкт "Агрокебети" та приєднатись до викладання?
Почнемо з того, що я далеко не чужа людина і для інших подібних проєктів, які зокрема мав змогу впроваджувати, працюючи в Українському клубі аграрного бізнесу. Ми намагалися в різний спосіб об'єднати студентство і освітню галузь з бізнесом, щоб запобігти проблемі дефіциту кваліфікованої робочої сили в аграрних підприємствах України. Наприклад, були такі проєкти, як студентські змагання з успішних кейсів у сфері агробізнесу, які проводилися під час конференції "Ефективне управління агрокомпаніями". Зокрема студенти з різних аграрних вишів України разом працювали над розробкою моделей корпоративних та бізнес-стратегій агропідприємств, виходу компаній на ринок та виведення нових чи нішевих продуктів на споживацький ринок.

Ідея створити таку освітню програму, як "Агрокебети", висіла у повітрі давно, по-моєму ще з 2010 року. Проте, як показав досвід, для цього потрібен час, тому програму вдалось запустити тільки нещодавно.

Тому, для того, щоб позитивно відповісти на пропозицію викладати в проєкті, в мене не було ніяких перешкод. Я "в темі" давно і на особистому рівні знайомий з Алексом Ліссітсею, Оленою Ковтун, Анатолієм Остапчуком та іншими задіяними у підготовці проєкту людьми.

Ввважаю, що проєкт дійсно дуже значимий унікальний, не лише для України. Важливість підготовки менеджерів підприємств агробізнесу, які здатні самостійно приймати рішення, підтверджена як готовністю багатьох топ-компаній брати участь у якості партнерів та підтримувати Агрокебети, так і бажанням запрошених викладачів з-за кордону (і це не лише я) викладати у проєкті.
Магістерську програму «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Вінницькому, Сумському, Луганському, Харківському та Таврійському національних аграрних університетів.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, «Галс Агро», Limagrain, HORSCH, HarvEast, «Август Україна», «Євраліс», МХП, Syngenta, AgroHub, SmartFarming, Arzinger та PwC.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети