Error get alias
Error get alias

Як планувати справи щоб підвищити особисту ефективність

У цій статті ми розглянемо основні методи підвищення особистої ефективності, дотримуючись яких, ви зможете досягати максимальних результатів за мінімальний час.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
У сучасному світі час людини практично повністю розбитий на дедлайни. Доводиться постійно кудись поспішати та щось встигати робити. І далеко не у всіх виходить підтримувати такий темп, що природно впливає на показники продуктивності і успішності. При цьому не важливо, в якій саме сфері ви будете їх застосовувати, будь то навчання, робота або спорт. Спробуйте прожити так 2-3 тижні і ви будете приємно здивовані змінами, що відбулися.

Розумна постановка цілей як запорука успіху

Ні про яку особисту ефективність не може бути й мови якщо перед людиною не стоїть певна мета або завдання. Необхідно сісти і подумати, чого б хотілося досягти через тиждень, місяць, рік або десяток років. Це може бути, як просування по кар'єрних сходах або відкриття власного бізнесу, так і творчий або духовний розвиток, у кожного вони будуть своїми..

Коли ви чітко визначили цілі, то вам буде набагато простіше змусити себе щось робити для їх досягнення.


Досить часто у людей виникають труднощі в постановці довгострокових цілей. Це абсолютно нормально. У такому випадку потрібно просто почати з меншого. Насамперед візьміть невеликий відрізок часу, наприклад, тиждень або місяць. А для ефективного виконання поставлених завдань постарайтеся все розумно розпланувати. Далі ми розглянемо, чому це так важливо.

Чому так важливо планувати справи

План дозволяє створити чітку структуру, знайти розуміння того, що потрібно робити. Однак знаходяться люди, у яких одне тільки це слово викликає відразу. Мовляв, навіщо заганяти себе в рамки, виконуючи завдання як робот? Ця думка абсолютно помилкова, тому що план - це не держстандарт, він не єдиний для всіх. Кожен сам вирішує з чого він буде складатися, підлаштовуючи все під себе. І до того ж, в будь-який момент туди можна внести зміни.

Важлива перевага планування криється в психологічному аспекті. Виконавши хоча б один пункт, нехай навіть невеликий, ви отримаєте задоволення, відчуття перемоги. З цієї причини багато успішних людей розробляють план максимально детально, аж до внесення в нього абсолютно всіх денних справ.

Зупинятися на тому, як саме потрібно складати графік, розподіляти свій час і правильно розставляти пріоритети ми не будемо. Все це вже було освітлено в нашій статті «Що таке тайм-менеджмент: особистий тайм-менеджмент або як управляти своїм часом».

Якщо вам важко почати щось робити, то можливо справа в обстановці

Більшості людей на підсвідомому рівні неприємно працювати серед безладу, навіть якщо він «творчий». Перед тим як займатися навчанням або роботою гарненько приберіть на робочому місці. Розкладіть всі необхідні речі таким чином, щоб все швидко знаходилося при потребі. Зайвий мотлох, а також відволікаючі елементи – приберіть. Таким чином ви зможете зосередитися на завданні, систематизувати свої думки.

Також важливу роль відіграє провітрювання приміщення, так як без належного рівня кисню активність мозку знижується. Є ще й суто об'єктивні критерії, такі як комфортність місця роботи, галаслива або спокійна обстановка і т.д. Якщо ж із зовнішніми умовами все в порядку, але справи все ніяк не йдуть, то причину потрібно шукати в собі. Це ми також розглянемо, але трохи пізніше.

Складна і об'ємна задача? Розбийте її на кілька маленьких і простих

Якщо вам потрібно працювати над об'ємним проектом, то кращим рішенням буде разделить розділити його на кілька міні-проектів. Те ж саме стосується і досягнення довгострокової мети, адже відразу до неї не добратися, для цього потрібно пройти певні етапи, виконати завдання. І в даному випадку є один важливий принцип - починайте з найважчих і неприємних справ. Після того як ви їх виконаєте, робота піде досить швидко і легко.

Складне завдання розбите на підзадачі, але ви все одно не можете вирішити з чого починати? В такому випадку допоможе матриця Ейзенхауера. Вона являє собою таблицю з двома осями (важливість і терміновість). У підсумку виходить, що кожна секція в ній має свої характеристики, наприклад, важлива, але не термінова, або термінова і важлива і т.д. Вписавши туди свої справи ви зрозумієте, що потрібно зробити в першу чергу, а що може і почекати.
постановка целей

Примусьте себе працювати швидше - встановіть дедлайни

Як ми вже згадували вище, планування - це вибудовування гнучкої системи,з урахуванням своїх потреб. Однак і забувати про терміни, хоча б приблизні, теж не варто. Дедлайн - це установка крайньої дати, часу, до яких ви повинні обов'язково виконати завдання. Таким чином ви не будете вибиватися з колії і зможете розумно розпланувати графік роботи.

Намагайтеся встановлювати терміни таким чином, щоб їх з запасом вистачило на реалізацію завдання. Але при цьому не робіть цей запас вже занадто великим, в такому випадку мозок мимоволі розслабиться, розуміючи, що часу у нього ще повно.

Роль відпочинку в підвищенні особистої ефективності

Відразу варто відзначити, що мова йде про запланований відпочинок, в проміжках між роботою. Найпоширенішою проблемою в даному випадку є розтягування перерви за допомогою сторонніх, відволікаючих чинників. Такими є соціальні мережі, перевірка пошти і. т.д. У підсумку, замість нормальних 10-15 хвилин, на відпочинок йде 30-40 хвилин, а то й більше.

Звичайно, без відпочинку ніяк не обійтися. Але якщо його надто затягнути, то він може трансформуватися в прокрастинація. Вчені визначили, що для досягнення максимальної ефективності, людина повинна працювати за схемою 50-10 хвилин. Де 10 хвилин - це перерва. І ще один важливий момент - приступайте до справ відразу з ранку, таким чином запуститься робочий процес, що дозволить вам не вибиватися з колії до кінця дня.

Де шукати мотивацію для виконання складної роботи

Без належної мотивації практично нереально досягти успіху. Головним джерелом натхнення завжди була і буде любов до своєї справи. Однак іноді навіть вона не рятує від перепадів активності, настрою, стресів та інших негативних факторів. В такому випадку необхідно самостійно активувати резерви і підвищити свою ефективність.

Щоб це зробити необхідно згадати, які заняття надають вам життєвих сил. Це може бути прогулянка на свіжому повітрі, читання улюбленої книги, перегляд фільму або серіалу, спілкування з певною людиною тощо. Ну і не зайвим буде згадати про свою головну мету, заради чого ви взагалі виконуєте ці завдання.

Також суттєво на активність людини впливає спосіб життя. Правильне харчування, здоровий сон і відсутність шкідливих звичок дозволять вам в значній мірі підвищити свою ефективність. Для продуктивної роботи мозку радять робити перекуси горіхами і фруктами, пити більше води і зеленого чаю. Спати ж вчені рекомендують не менше 8 годин на добу.

Ще більше цікавої інформації, що стосується мотивації та емоційного контролю, ви можете отримати з нашої статті «Що таке емоційний інтелект, для чого він потрібен і як його розвинути в собі».
планирвоание

Страх і лінь - головні перешкоди на шляху до успіху

Ці емоційні стани притаманні кожному без винятку. Але хтось вміє з ними боротися, а головне хоче це робити, а хтось - ні. Лінь можна перемогти розумним плануванням роботи і відпочинку, а також чіткою постановкою цілей. А ось зі страхом справи йдуть складніше.

Головний страх, що стосується особистої ефективності, криється в боязні змін. Через нього людина втрачає самовладання, тверезість мислення, стає нестабільною. Зрозуміло, що в молодому віці ця проблема не така актуальна, тому що все нове дається легко, зважитися на щось нескладно. А ось коли людині 30-40 років, то мимоволі виникає думка: «А чи варто щось вже міняти?». Для того щоб розвіяти ці сумніви досить згадати таких особистостей як Харрісон Форд, Джоан Роулінг або Сьюз Орман - всі вони зважилися змінити своє життя в 30-40 років, тепер їх імена знають всі.

Особистісний розвиток не повинен припинятися ніколи.

Ні після того як закінчили школу, а потім і університет, ні після того як влаштувалися на роботу. Якщо після отримання диплому ви розчарувалися в своїй професії, то не варто впадати у відчай. У будь-який момент можна вибрати новий вектор. Часу на перенавчання знадобиться не так багато, як може здатися. Програма «Агрокебети», наприклад, розрахована на 1,5 року. За цей час ви отримаєте всі необхідні навички для успішної діяльності в сфері аграрного бізнесу. Детальну інформацію ви зможете знайти в умовах вступу.

Висновки

Розвиток особистої ефективності дозволить досягти успіху у всіх сферах діяльності, від навчання та роботи до особистого життя і творчості. Зазначені вище поради абсолютно універсальні, і підійдуть будь-якій людині. Але кінцевий результат все одно залежить тільки від вас і вашого бажання змінити своє життя на краще.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети