Error get alias
Error get alias

Алекс Ліссітса: «Проект Агрокебети змінить систему аграрної освіти в Україні»

Десять передових аграрних компаній об'єдналися, щоб запустити пілотну магістерську програму з підготовки 50 менеджерів нового зразка для агробізнесу.
Студенти отримають прикладні знання та розуміння всіх процесів, які відбуваються в аграрному секторі, а також корисні практичні навики в таких напрямках, як інженерія, агрономія, IT, precision farming тощо.

Алекс Ліссітса, президент Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», під час особистого інтерв'ю з Михайло Кухарем, викладачем макроекономіки бізнес-школи МІМ-Київ, в програмі ЕКОНОМІК'$ розповів про новий освітній проект, який покликаний змінити систему аграрної освіти в Україні.

Сучасна аграрна освіта України вже давно потребує кардинальних змін та нового підходу в підготовці кадрів. Аби з'являлись і ефективно запроваджувались нові технології, необхідно, аби в аграрних вищих навчальних закладах уже готували спеціалістів, які знають, як працювати з технологіями майбутнього.

Читайте про етапи проекту "Агрокебети" за цим посиланням.

Однією з проблем аграрної галузі є дефіцит кваліфікованих кадрів на селі. У роботі з найновішою технікою, котра коштує сотні тисяч доларів, потрібні працівники, які мають широкі прикладні знання в використанні нових технологій. Проте, висококваліфікований персонал не поїде в село. Беручи до уваги те, що минулого року Україна підвищила зарплати в середньому на 50% при інфляції в 9%, то через рік чи два вона вийде на середні польські зарплати в 800-1000 доларів для фахівця середньої кваліфікації. Це означає, що структура витрат незабаром зміниться докорінним чином і ті, хто цього наразі не розуміють, можуть опинитися в програші в найближчому майбутньому.

«Дуже важливо, що нині до розв'язання проблеми освіти долучається бізнес. Ми давно виношували з колегами ідею створити так званий «Аграрвард» в Україні. Спочатку була ідея перейняти в управління агробізнесу незалежний аграрний університет чи інститут і повністю трансформувати весь навчальним план. Але дійшли до думки, що модернізація української системи освіти є складним процесом і потребує поступової реалізації. Для початку вирішили запровадити пілотний проект, і якщо він буде вдалим, потім запровадити в інших навчальних закладах України. Саме тому, цього року на базі факультету аграрного менеджменту НУБіП стартує новий проект Агрокебети.

Однією з особливостей проекту є те, на програму набираються випускники різних бакалаврських програм з різних університетів України не лише аграрного напрямку. Основна задача проекту - за півтора року навчити студента всім основам агробізнесу та отримати в результаті того спеціаліста, який відповідає вимогам сучасного ринку.

Я переконаний, що цей проект буде реальним проривом і через 5 років ми зможемо повністю змінити систему аграрної освіти в Україні, а ті аграрні заклади, які приєднаються до цієї програми, зможуть давати студентам гідну аграрну освіту», - розповів про історію створення проекту Алекс Ліссітса.

На думку Алекса Ліссітси, формуючи бачення моделі українського аграрного ринку через 10-15 років через призму освіти, країні доцільно було б рухатись убік системи Нової Зеландії. В країні аграрний сектор не є залежним від дотацій і в той же час виділяються величезні кошти на можливість підтримки освіти та науки. Аграрна політика є повністю ринковою, тобто де-факто аграрний сектор відмовився від будь-якої державної підтримки. Таке рішення було ухвалене майже 20 років тому і в результаті Нова Зеландія стала проривним прикладом того, яким чином вести сучасну аграрну політику, коли технології, низьке оподаткуванні, відсутність дотацій і свобода вибору зробили країну однією з найвизначніших у світі.

Дізнайтесь що таке тайм-менеджмент з нашої попередньої статті.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети