Error get alias
Error get alias

Професія агроном: в чому полягає підготовка насіння до сівби

У цій статті ми розглянемо обов'язки агронома з насінництва через призму процесу підготовки насіння основних сільськогосподарських культур.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
У сільському господарстві етап посіву займає особливе місце. Адже від якості його проведення безпосередньо залежить кінцевий врожай. Одним з ключових моментів в цій справі є підбір і підготовка насіння. Займається цим зазвичай агроном. В межах своєї професії він повинен вміти правильно вибирати препарати для протруювання і обробітку, знати, як потрібно зберігати і пророщувати посівний матеріал. Теоретичну частину цих навичок можна отримати з навчальної програми «‎Агрокебети», інше — прийде з досвідом.

Однак, навіть володіючи необхідним набором знань, відразу ж стати головним агрономом і вести кілька великих господарств не вийде, адже для цього потрібен значний досвід роботи. Всі успішні діячі цієї сфери починали з малого. В якості першої посади непоганим варіантом може стати позиція агронома з насінництва. Далі ми розглянемо його обов'язки через призму процесу підготовки насіння основних сільськогосподарських культур.

Як проводиться підготовка насіння перцю до посіву

Перець вважається досить вимогливою культурою. Його насіння слабке і швидко втрачає свіжість. Тому, агроном повинен приділити особливу увагу його підготовці. Для цього буде потрібно провести цілий ряд заходів:

  1. Відбір. Для того, щоб визначитися з сортом, необхідно провести аналіз стану грунту на полі та врахувати клімат в регіоні. Потім потрібно відсіяти пошкоджене насіння. Таке є завжди, навіть, коли купуєш насіння у надійного продавця.
  2. Протруювання. Найчастіше для цієї мети використовують 1% розчин перманганату калію.
  3. Підживлення. На цьому етапі важливо вибрати правильний препарат з мікроелементами. Проводиться за 1-2 дні до посадки.
  4. Пророщування. За допомогою цієї процедури можна домогтися гарних показників схожості, однак вона не є обов'язковою. Рішення про проведення даного етапу приймає агроном.
  5. Загартовування. Необхідно для підготовки насіння перцю до температурних коливань.

Що потрібно знати агроному про підготовку насіння томатів до посіву

Відбір посадкового матеріалу проводиться таким же чином, як і у випадку з перцем. Після цього насіння обробляють розчином марганцівки (для захисту культури від рослинних хвороб). Для підживлення томатів корисними речовинами і мікроелементами готують склад з додаванням деревної золи, нітрофоски або гумату натрію.

Для того щоб насіння не зіпсувалося в грунті під час заморозків його необхідно загартувати. Робиться це шляхом переміщення посівного матеріалу в холодні умови (1-2 градуси) на 2 дні. Посадку проводять відразу, зволікання може призвести до псування матеріалу. Щоб цього не допустити необхідно вести ретельний контроль за термінами і ходом проведення етапів. Це як раз і входить в сферу обов'язків агронома. Детальніше про це ви зможете дізнатися з нашої статті "У чому полягає професія агроном".

Як правильно підготувати насіння огірків до посадки в грунт

Потреба у відборі у насіння огірків не така велика, як у випадку з попередніми культурами. Вони досить витривалі і не так схильні до негативного впливу зовнішніх факторів. Однак для перестраховки, при наявності часу, можна її і провести. Після цього посівний матеріал загартовують протягом 1-2 днів.

Наступний крок — протруювання. Зазвичай з цією метою застосовують 1%-ий розчин марганцівки або оцтову кислоту. Також зараз популярним став метод ультрафіолетового випромінювання.

Підживлювати насіння огірків можна розчином з деревної золи. Однак висадку в грунт в такому випадку необхідно провести практично відразу (через 3 години). Якщо ж так не вийде, то цю процедуру слід провести після етапу загартування, підсушивши і перемішавши матеріал. Пророщується насіння у вологому середовищі, протягом 2 днів.

Яким чином проводиться підготовка насіння моркви до посіву

До підготовки насіннєвого матеріалу моркви агроном повинен поставитися дуже відповідально. Вся справа в тому, що насіння цієї культури містить в собі велику кількість ефірного масла, а це ускладнює процес сходів. Процедура підготовки складається з 5 етапів:

  1. Замочування. Матеріал поміщається в теплу воду на півтора дні. Щоб не почалося бродіння, його стабільно промивають.
  2. Загартовування. Процедура така ж, як і у випадку з попередніми культурами.
  3. Пророщення. Здійснюється двома способами. Перший, стандартний, полягає в триманні насіння у волозі і теплих умовах. А другий – в його попередній висадці в грунт, на глибину в багнет лопати.
  4. Підживлення. Найчастіше для цього готують розчин гумату натрію або епін.
  5. Протруювання. До складу додають один з трьох компонентів: марганець, борну кислоту або перекис водню.

У чому полягає підготовка насіння кропу до посіву

Кріп вважається невибагливою культурою. І це незважаючи на те, що за складом, а точніше за кількістю ефірного масла, його насіння схоже з насінням моркви. Ця рослина практично завжди сходить вчасно і рівномірно. Тому, багато сил на його підготовку витрачати не доводиться. Єдине, що можна зробити — замочити посівний матеріал.

Якщо для замочування перцю була потрібна ледь тепла вода, то в даному випадку буде потрібна гаряча (близько 60 градусів). Тримати насіння в ній потрібно близько 2 хвилини. Після цього його залишають в теплій воді на дві доби. Перед посадкою проводиться сушка.

На що слід звернути увагу агроному при підготовці насіння редьки до посіву

В першу чергу агроном повинен дуже ретельно провести етап відбору. Допускати до посадки можна тільки велике і здорове насіння. При цьому важливо, щоб воно було одного сорту, змішування різних гібридів може призвести до погіршення врожайності. Про те, як різні сорти впливають на показники врожайності ми вже розповідали в нашій статті "Як розрахувати врожайність".

Після калібрування необхідно провести ще 4 важливих етапи:

  1. Посівний матеріал кладуть у вологу тканину і залишають в теплі на добу.
  2. Дезінфекція. Потрібно нагріти воду до 50 градусів і залишити в ній насіння на 15 хвилин.
  3. Підживлення. Підійде будь-який, сумісний з цією культурою, препарат з мікроелементами.
  4. Передпосівне замочування. У теплій воді, але вже не на добу, а на 12 годин. Після цього насіння потрібно просушити.
постановка целей

Кілька важливих моментів при підготовці насіння квасолі до посіву

Як і у випадку з редькою, насіння квасолі необхідно ретельно відкалібрувати. Відбір проводиться за такими критеріями як форма, гладкість поверхні, відсутність пошкоджень і розмір стручка. Після цього боби протруюються. Робиться це за певний час до початку посадки, все залежить від обраного препарату. Іноді це 2-3 тижні, а іноді і 2-3 місяці. Підживлення можна провести відразу після цього або одночасно. Для активізації процесу проростання насіння замочують в ледве теплій воді на 14-15 годин.

Що стосується захисту від шкідників, то в першу чергу квасолю потрібно захистити від атак жука-довгоносика. Для цього посівний матеріал залишають в розчині з амонію і борної кислоти на 5 хвилин.

Висновки

Без своєчасної та якісної підготовки насіння неможливий хороший врожай. Саме тому, на багатьох аграрних підприємствах є посада агронома з насінництва. Від роботи цього фахівця багато в чому залежить загальна прибутковість компанії, тому він повинен володіти повним набором навичок в сфері рослинництва.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети