Error get alias
Error get alias

Робота за фахом: чому тільки 48% українців її отримують і як бути, якщо ти хочеш стати одним з них

В кінці лютого на нашій сторінці Facebook ми провели коротке опитування на тему того, чи працюють наші підписники за фахом. Результати нас здивували, адже тільки 48% працюють за фахом.
Подібні дослідження українського ринку праці проводяться часто і результати завжди показують один підсумок: мало українців працюють за фахом. У цій статті ми поговоримо, чому так відбувається і що робити студентам і випускникам, які бажають працювати за своїм профілем.

Чому мало українців погоджуються працювати за фахом

Недавнє і найбільш повне дослідження ситуації з роботою за спеціальністю в Україні проводила компанія The Point (онлайн-журнал сайту Работа.юа). Їх дані показують, що станом на травень 2018 року тільки 42% українців працюють за отриманою ними спеціальністю, 33% взагалі ніколи за фахом не працевлаштувалися, а 18% вирішили піти зі своєї сфери. Чому склалася така ситуація? The Point з'ясував наступне:

  • робота за фахом в більшості випадків не є фінансово привабливою;
  • знайти роботу за фахом дуже важко, обраний сегмент ринку праці перенасичений;
  • отримана спеціальність не подобається людині;
  • побудувати кар'єру в своїй сфері досить складно;
  • робота за фахом передбачає високий рівень стресу.

Також є й інші причини, які зустрічаються рідше. Загальні результати показують, що лише 45% опитаних хотіли б працювати за фахом.

Як бачите, причин, чому багато українців не працюють за фахом, досить багато. Варто відмітити, що основи цієї проблеми закладаються ще в старших класах школи, коли всі навкруги кажуть молодим людям, що треба обов'язково і відразу вступати до ВНЗ. Старше покоління в більшості своїй ще не змирилося з тим, що після закінчення ВНЗ може і не бути кар'єрних перспектив, що часи розподілу після випуску пройшли, а пошук роботи — справа виключно самих випускників. До того ж, вибір університету і спеціальності — не завжди результат потужного мозкового штурму. Зазвичай ситуація залежить від балів за ЗНО. Звичайно, є і ті, хто визначився зі спеціальністю ще в середній школі, а є випускники, які уникають армії або хочуть просто отримати «диплом для галочки», а потім вже думати, куди його застосувати.

Вчитися дійсно потрібно, але вибирати спеціальність і університет варто більше, ніж усвідомлено. Якщо ви цей етап вже давно пройшли і перебуваєте в пошуку роботи відповідно до своїх професійних інтересів, переходимо до наступних питань.

Як студенту знайти роботу за фахом

Чи потрібна взагалі робота студенту — питання неоднозначне. З одного боку, коли ти отримуєш стипендію або допомогу від батьків, можна спокійно вчитися і отримувати заповітний диплом з високими оцінками. З іншого боку, студентство — час активного життя, коли грошей завжди не вистачає. Але в цьому випадку мова йде скоріше про підробіток, ніж про серйозну зайнятість. Основний момент, який нас цікавить — робота під час навчання, яка може стати чудовою можливістю практики за фахом. А також може підготувати майбутнього випускника до пошуку чогось дійсно гідного після завершення університету.

Знайомтесь з партнерами нашого проекту за цим посиланням.

Отже, як же студенту шукати роботу за фахом? По-перше, варто скласти список компаній вашого міста, які можуть стати потенційними роботодавцями. На сайтах кожної з організацій подивіться відкриті вакансії або знайдіть контакти HR-відділу. Найбільш результативно буде, якщо ви зробите запит безпосередньо до HR-відділу стосовно стажування. Так, саме про стажування. Оплачуване воно буде чи ні — залежить від потреб і можливостей компанії. Не виключено, що відділ кадрів буде мати вільну вакансію, яка вам підійде за графіком і умовами, але стажування все ж більш ймовірний варіант.

По-друге, не втрачайте шанси відвідувати дні відкритих дверей або ярмарки вакансій від тих чи інших роботодавців у вашій сфері. Це хороша можливість більше дізнатися про компанії та актуальні вакансії, отримати корисні знайомства.

По-третє, створіть профілі на сайтах пошуку роботи. Як мінімум, на Робота.юа і HeadHunter. Там вкажіть, що ви студент певного ВНЗ і спеціальності, що плануєте працювати і розвиватися в цій сфері, а також відкриті до будь-яких пропозицій.

По-четверте, якщо ваша спеціальність має на увазі подальшу роботу в університетських стінах, сміливо йдіть на кафедру. Поговоріть зі співробітниками кафедри, опишіть своє бажання вже зараз отримувати професійний досвід і розпитайте про можливі для вас варіанти. Є великі шанси, що для вас знайдеться робота асистентом.

Головне: не лякайтеся і не відступайте, якщо спочатку знайдеться зовсім маленька посада. У великій корпорації так чи інакше у вас буде можливість познайомитися з поняттям і дією корпоративної культури, з професійними регламентами і стандартами. У маленькій же компанії будь-яка посада стане доброю нагодою проявити власну ініціативу та креативність. Важливим є те, що якщо ви будете зайняті в сфері вашого професійного розвитку, є великі шанси на подальше кар'єрне зростання, нехай навіть не в цій компанії. Подумайте самі: для потенційного роботодавця буде досить привабливо виглядати резюме випускника, який під час навчання встиг познайомитися з цією сферою зсередини і проявив зацікавленість в ній.

Ще декілька порад, які можуть вам зараз стати в нагоді:

  1. Не робіть ставку на велику зарплатню. При виборі першої роботи за фахом ваша мета — набратися досвіду і зібрати професійний багаж знань і умінь.

  2. Активно займайтеся нетворкінгом, тобто формуйте свою мережу контактів як в університеті, так і на першій роботі за фахом. В Україні та багатьох Європейських країнах працює нетворкінг. При цьому не соромтеся говорити в колі знайомих, друзів і родичів, що шукаєте роботу. Ніколи не вгадаєш, звідки може надійти цікава пропозиція.

  3. Аналізуйте свої помилки і запам'ятовуйте правильні рішення. Це як в університеті: якщо отримав 3 бали за контрольну, подивився свої помилки в роботі, запам'ятав і надалі більше їх не допускаєш. Це ж правило працює і в професійному середовищі.

  4. Не втрачайте хороші можливості для професійного росту. Почули, що у вашій сфері з'явився новий напрям або рішення? Займіться цим і вивчіть все досконально — так ви підвищите свою професійну значущість. Не забувайте постійно розвиватися і заявляти про себе, як про активну людину.

Якщо під час студентства знайти роботу за фахом так і не вдалося, після випуску приступайте до цього з новими і подвоєними силами. Керівники багатьох компаній чесно зізнаються: куди приємніше брати випускників «з палаючими очима».

Що робити, якщо немає роботи за фахом

30% опитаних респондентів The Point вказали, що не можуть знайти роботу за фахом. Насправді, це відчутна проблема України. В останні роки спостерігається перенасичення ринку випускниками економічних, юридичних та іншихспеціальностей. Не багатьом з них вдається знайти роботу, яка відповідає диплому. Що ж робити в такому випадку? Перш за все, необхідно посилено продовжувати пошуки, розширивши їх зону на суміжні сфери. Подумайте, які спеціальності схожі з вашою та мають такий же базовий набір необхідних навичок і вмінь. Знайдіть відповідні вакансії і ретельно проаналізуйте, що там потрібно. Цілком можливо, що вам доведеться чомусь додатково навчатися. Не бійтеся — це збільшить ваші шанси на працевлаштування. Якщо на додаткове навчання немає часу, сміливо розсилайте резюме, а в супровідних листах або безпосередньо на співбесідах робіть акцент на тому, що ви готові освоїти все, що необхідно.
Це був лише один варіант ситуації, коли не виходить знайти роботу за фахом. Найчастіше трапляється так, що вакансії є, але ось до працевлаштування справа так і не доходить. Перше, що потрібно — визначити причину, чому «не виходить». Найчастіше проблема у відсутності досвіду роботи в кандидата, потенційно низькій заробітній платі, пасивних пошуках відкритих вакансій, психологічних аспектах. Давайте розбиратися по порядку.

  1. У вас немає досвіду роботи, а без нього не беруть.

    Останнім часом ця проблема йде на спад. Все більше компаній переорієнтовуються на молодих фахівців, яких беруть відразу після випуску і «підлаштовують» під свої умови. Це обгрунтовується давно відомою істиною: навчити куди простіше, ніж перевчити. Як вам діяти в такій ситуації? По-перше, ретельно і серйозно готуйтеся до співбесід. Вивчіть всю відому інформацію про компанію та цікаву для вас посаду. По-друге, підготуйте грамотне резюме, в якому максимально розкрийте свій потенціал.

  2. Потенційно низька зарплата.

    Насправді, рідко кому вдається відразу заробляти великі гроші. Давайте будемо реалістами: вам готові платити за досвід і професійні вміння. На старті цей «багаж» мінімальний, тому і потенційна зарплата буде мінімальною.

  3. Пасивні пошуки роботи.

    Трохи вище ми розповідали, що під час пошуку роботи головне — задіяти всі можливі ресурси. Якщо сайти з вакансіями не допомагають, напишіть пост на своїй сторінці Facebook про те, що ви шукаєте роботу. Додавайтеся в тематичні групи і спільноти в цій же соціальній мережі, відстежуйте там вакансії або напишіть гостьовий пост про себе і свої пошуки.

  4. Психологічні аспекти.

    Перша серйозна робота — це відчутний стрес для молодого організму. Це певний психологічний перелом, який свідчить про те, що час безтурботності закінчився. Усвідомлюючи це, багато молодих людей починають супротивлятися потенційному працевлаштуванню, хоча можуть в цьому не зізнаватися навіть собі. Кожна вакансія їм здається непідходящою через сотні причин, страх заявити про себе паралізує тільки від однієї думки про це. Вихід — поговорити з психологом. При університетах зазвичай є психологічні групи підтримки студентів, які не раз стикалися з подібними ситуаціями.

Щоб не впасти духом в ситуації, коли не знаходиться робота за фахом, та не зануритися в депресивний стан, варто знайти підробіток. У вільний від нього час продовжуйте розсилати резюме і обробляти всі канали зв'язку. Головне — завжди тримайте в голові свою основну мету. Пам'ятайте, що результат приходить до того, хто старається!

«Агрокебети» і можливість працювати за фахом

Напевно вас цікавить питання: а яка ж ситуація з «Агрокебетами»? Чи працевлаштовують студентів після випуску чи все-таки доведеться зайнятися пошуками роботи самостійно? По-перше, проходження реальної практики в агрохолдингах України — частина нашої освітньої програми. Вже там ви зможете проявити себе як зацікавленого студента з тими самими «палаючими очима». По-друге, саме найкращих студентів після завершення навчання наші ментори запросять до себе на роботу (якщо зацікавленими в пропозиції є обидві сторони). Тому все в ваших руках!

Читайте інші статті нашого блогу за цим посиланням.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети