Error get alias
Error get alias

Риторика: Як навчитися гарно говорити

У цій статті ми розглянемо поняття риторики, її зв'язок з ораторським мистецтвом і способи розвитку усного та писемного мовлення.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
Уміння грамотно спілкуватися завжди високо цінувалося. Це той навик, який може допомогти досягти успіху в будь-якій сфері діяльності. Вивченням всіх аспектів розмовного мистецтва займається така наука як риторика. Саме за її допомоги людина робить свою промову красивою і переконливою.

Для початку, варто зазначити, що ораторська майстерність розвинена не у всіх однаково. Багато в чому на це впливає близьке оточення, школа та інші соціальні інститути. Однак, прокачати її може кожен. Навчальна програма «Агрокебети» передбачає заняття з риторики. Аграрний бізнес має на увазі великі обсяги спілкування і переговорів, і ми хочемо, щоб наші студенти були готові до цього.

Що ж таке риторика?

Риторика — це наука, що вивчає всі аспекти грамотної і технічно правильної мови. Також в це поняття спочатку закладалося прагнення переконати і спонукати до дії слухача. Якщо використовувати точний переклад з грецької, то це слово означає "ораторське мистецтво". В наш час, під риторикою розуміють вміння красиво говорити і конструктивно висловлювати свої думки.

Риторика вважається симбіозом таких наук як соціологія, психологія та філософія. Залежно від сфери застосування, її можна розглядати під різними кутами:

  • Як науку з точними нормами і правилами публічної промови;
  • Як майстерність вимови тексту і професійне володіння словом;
  • Як навчальну дисципліну, метою якої є привиття ораторської майстерності учню.

Існують два основних напрямки риторики. Перший — логічний, його мета полягає в переконанні і ефективному викладі інформації. Другий літературний, що ставить багатство і красу слів / виразів вище їх ефективності.

Як нескладно здогадатися, в сфері аграрного бізнесу велику цінність має перший напрямок. Особливо, якщо мова йде про управлінську роль. Робота з персоналом має на увазі постійні комунікації з людьми і ораторські навички в такому випадку виразно знадобляться. Детальніше про це ви зможете дізнатися з нашої статті "Що лежить в основі управління персоналом".

Чим риторика відрізняється від ораторського мистецтва

Як ми вже згадували вище, саме поняття "риторика" з грецької мови перекладається як "ораторське мистецтво". Але з плином часу ця наука розвивалася і тепер включає в себе безліч елементів, включаючи ораторський навик.

Якщо детально розглянути загальну риторику (ту, що вивчає загальні закономірності мови), то можна побачити, що вона складається з наступних компонентів:

  • Риторичний канон (трансформація думки в слово);
  • Ораторія (теоретичні та практичні основи публічного виступу);
  • Уміння вести бесіду або суперечку. Друге досить часто зустрічається в управлінській практиці. Детальніше про це ви можете дізнатися з нашої статті "Конфлікт та шляхи його вирішення";
  • Уміння ефективного використовувати мову в повсякденному житті;
  • Мовна взаємодія між представниками різних націй (етно-риторика).

Таким чином можна зробити висновок, що ораторське мистецтво є частиною риторики як науки, але при цьому його можна розглядати як окремий навик публічного виступу.

Як розвинути і поліпшити свої ораторські здібності: 10 ефективних порад

Розвиток ораторського мистецтва справа непроста, але якщо підійти до нього серйозно, то все вийде. Ми підготували 10 дієвих порад, які допоможуть вам опанувати, або поліпшити свої комунікативні навички:

  1. Працюйте над дикцією. Намагайтеся чітко промовляти кожне слово в тексті, не поспішаючи і з розстановкою. Робіть це якомога частіше і намагайтеся відтворювати пропозицію на одному диханні.
  2. Знаходьте час для читання вголос. Коли ми читаємо текст мовчки, то задіюємо лише один орган сприйняття - зір. Включивши ж мовний апарат, ми активуємо ще й слух, що дозволить краще запам'ятати матеріал і суміжно потренувати мову.
  3. Переказуйте матеріал. Не потрібно брати відразу ж кілька сторінок, вистачить і 5-6 пропозицій. Прочитайте їх і намагайтеся повторити спочатку якомога більше дослівно, а потім лише за змістом (використовуючи власні обороти).
  4. Розвивайте мовне мислення. Справжній оратор ніколи не виражається шаблонно і однотипно. Візьміть якусь одну думку і озвучте її по-різному, постійно використовуючи нові прийоми.
  5. Розповідайте захоплююче і образно. Ця порада більше стосується до повсякденного спілкування, а не ділового. Історію, яку ви розповідаєте друзям або знайомим, має бути максимально цікавою для сприйняття, навіть якщо сама по собі вона не дуже захоплююча.
  6. Оформіть ділове повідомлення. Вправа полягає в наступному: берете невеликий відрізок з будь-якої статті, виділяєте з нього ключові слова і на їх основі робите власний переказ, бажано в декількох варіантах.
  7. Вчіться аргументувати твердження. Візьміть будь-яку тему, по якій у вас є своя думка, і підготуйте промову на 5 хвилин. Щоб вона була більш ефективною потрібно використовувати ключові слова, змінюючи їх синонімами.
  8. Тренуйте пам'ять. Це дуже важливий для оратора навик. Вправ для цього більш ніж достатньо, можете заучувати вірші, уривки книг, або (що ще більш ефективно і корисно) вивчати іноземну мову.
  9. Робіть паузи при підготовці промови. Якщо у вас є 2 дні, а її заучування займе 2 години, то краще готуйтеся 1 годину в день. Таким чином під час перерви отримана інформація краще закріпиться на підсвідомому рівні.

Десята порада — складайте план підготовки промови, щоб не плутатися і нічого не забути. Стандартна схема виглядає наступним чином:

  • Збір інформації;
  • Відбір необхідних даних і їх структуризація;
  • Обдумування матеріалу;
  • Складання списку ключових слів;
  • Стилістичне оформлення основної частини інформації;
  • Продумування вступу і висновку;
  • Фінальне редагування;
  • Заучування і репетиція.

Висновки

Риторика — це дуже давня наука, яка зазнала безліч трансформацій за свою історію. Сьогодні вона являє собою важливе вміння переконувати і красиво викладати свої думки. Розвинути в собі здібності ораторського мистецтва може кожен, проте для цього потрібно докласти чимало зусиль і витратити багато часу на тренування.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети