Error get alias
Error get alias

Що лежить в основі управління персоналом

Іноземні компанії завжди приділяли багато уваги кадровій політиці, розуміючи її важливість. Саме тому в їхніх штабах 1,5-2% від загальної кількості працівників — фахівці кадрових служб.
Згодом ця практика почала «перекочовувати» і до нас, змінюючи собою застарілу, авторитарну систему управління радянських часів.

Одне з основних завдань освітньої програми «Агрокебети» — навчити студентів тримати під контролем всі бізнес-процеси і проекти аграрного справи, шляхом грамотного управління персоналом і створення позитивної атмосфери в колективі.

Що таке управління персоналом і що повинен вміти управлінець?

Персонал — це люди, а управляти людьми складно. Адже кожен працівник мислить по своєму, має свої переваги і цілі. А це означає, що і на ваше управлінське рішення не все відреагують однаково. Саме тому менеджер повинен знати і дотримуватися основних принципів, стратегії та методи взаємодії. Для початку розглянемо основні принципи:

  • Принцип підбору співробітників не лише за діловими, а за особистими якостями;
  • Принцип наступності поколінь (наявність як досвідчених, так і молодих фахівців);
  • Принцип забезпечення кар'єрного, професійного та особистісного росту для кожного співробітника;
  • Принцип балансу між довірою до людини і перевіркою результатів його роботи;
  • Принцип відповідності (робота повинна відповідати навичкам фахівця);
  • Принцип захисту прав (всі рішення, що стосуються працівника, повинні відповідати нормативам).

Підхід до управління персоналом повинен бути системним, з чітко визначеними вимогами. Внутрішня конкуренція при цьому має бути присутня, але в міру, будучи додатковою мотивацією.

Всі ці принципи наші студенти зможуть побачити на практиці під час візитів на виробництва успішних аграрних компаній. Завдяки співпраці з багатьма великими підприємствами, проект «Агрокебети» надає можливість отримати насичену практику і стажування. Випускників, які добре показали себе, ці фірми з радістю приймуть на роботу, адже толкові фахівці в аграрному секторі нині на вагу золота.

Ефективні стратегії управління персоналом

Підхід до управління персоналом може видозмінюватися, і це абсолютно нормально. Адже мета управлінця — зробити компанію успішною, а значить і організовувати роботу він повинен відштовхуючись від загального стану справ.

Учні, які навчатимуться за програмою «Агрокебети» будуть індивідуально супроводжуватися ментором, кожен з яких є успішним менеджером великої агрокомпанії. Вони на практиці продемонструють студентам, як потрібно правильно обирати стратегію, які корективи необхідно вносити в залежності від успішності компанії, і як при цьому правильно вести переговори.

Всього можна виділити 5 основних стратегій управління персоналом:

  1. Підприємницька. Зазвичай нею користуються молоді компанії, які тільки починають нарощувати клієнтську базу і тому готові діяти сміливо, намагаючись будь-що-будь догодити замовнику. В такому випадку наймають ініціативних та цілеспрямованих працівників, створюючи їм здорове конкурентне середовище. Робиться наголос на різноплановий особистісний розвиток людини.

  2. Динамічне зростання. Це менш ризикована стратегія ніж попередня. Тут вже більше задіяно планування, співставлення цілей і засобів. Співробітників шукають універсальних і лояльних, готових приймати нестандартні рішення в кризових ситуаціях. Робиться наголос на розвиток фахівця в його сфері діяльності.

  3. Стратегія прибутковості. Зазвичай застосовується тоді, коли підприємство вже вийшло на бажаний рівень і потрібно підтримувати його в цьому стані. Нові кадри відбираються максимально ретельно. У плані розвитку фахівця наголос робиться на поліпшення якостей, необхідних безпосередньо для виконання поставлених завдань.

  4. Ліквідація. Ця стратегія означає план Б і застосовується тоді, коли компанії потрібно погасити збитки. З огляду на те, що в такому випадку є чимала ймовірність скорочення чинного персоналу, про набір нових співробітників мова не йде. Професійний розвиток тільки при необхідності.

  5. Кругообіг. Рятувальний круг для компанії, для того щоб «залишитися на плаву» доводиться скорочувати персонал. Нові співробітники можуть набиратися, але це повинні бути дуже універсальні і висококваліфіковані «майстра на всі руки», які вміють закривати різні позиції.

Який стиль управління вам більше підійде?

Як ми вже з'ясували вище, стратегії обираються залежно від стану компанії, а ось стиль управління — це вже те, як ви себе будете показувати перед працівниками, як будете з ними спілкуватися. Тут вже велику роль відіграють особистісні якості і всестороння підготовка. Саме на такий розвиток студентів і націлена програма «Агрокебети». Наші випускники будуть володіти наступними навичками:

  1. Life-long learning — здатність швидко і постійно вчитися;
  2. Sense of purpose — чіткий проект особистого майбутнього;
  3. Entrepreneurial mind — здатність знаходити вихід з будь-якої ситуації і демонструвати ініціативу при вирішенні проблем;
  4. Hardworking — величезна працездатність;
  5. Collaboration — здатність конструктивно і продуктивно працювати в команді з іншими фахівцями.

Володіючи вищезазначеними навичками, ви зможете без проблем використовувати будь-який з наступних підходів:

  • Директивний. Полягає в швидкому підпорядкуванні працівників, жорсткому контролі, а в якості мотивації часто виступають санкції і штрафи;

  • Авторитарний. Наголос робиться на довгострокове зростання співробітників, облаштовуються необхідні умови для цього. Управлінець повинен бути строгим, але об'єктивним, чітко ставити завдання і мотивувати працівників різними способами;

  • Партнерський. Керівник створює сприятливу, позитивну атмосферу в колективі. Мінімум конфліктів і строгих рішень;

  • Демократичний. Всестороннє залучення співробітників в життя компанії, спільне прийняття рішень. Винагороджуються в першу чергу загальні, командні успіхи.

Роль управління персоналом в успішності компанії

Саме люди, а не матеріальні ресурси є головним рушієм розвитку будь-якої компанії. Однак без грамотно організованої системи, без продуманої стратегії організації їх роботи, можна не чекати високих показників. В цьому і полягає завдання управлінця — він повинен поставити завдання перед співробітником, створити умови для її виконання і мотивувати його. Ось чому такі фахівці зараз дуже цінуються. Навчитися цьому ніколи не пізно, навіть якщо у вас вже є освіта, двері навчальної програми «Агрокебети» відкриті для вас. Все що для цього потрібно, так це диплом будь-якого рівня, пройдений іспит з іноземної мови та бажання працювати і розвиватися в сільськогосподарській сфері, яка на сьогоднішній день дуже прибуткова і перспективна.

Дізнайтесь що таке комунікації всередині компанії з нашої попердньої статті.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети