Error get alias
Error get alias

Що таке колесо життя і як воно допоможе в особистому розвитку

У цій статті ми з'ясуємо, що таке колесо життєвого балансу і як воно впливає на життя людини. А також, додамо покрокову інструкцію по його розробці та заповненні.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
З проблемою пошуку життєвого балансу стикаються практично всі люди. Сім'я, робота, здоров'я, відпочинок, особистий розвиток - все це дуже важливо, але знайти золоту середину, щоб досягти успіху скрізь, дуже складно. На щось ми витрачаємо більше сил, а на щось їх і зовсім не залишається. З метою регулювання цього питання і було розроблено колесо життєвого балансу.

Що таке колесо життя

Колесо життєвого балансу - це коло, поділене на визначену кількість секторів. У класичному варіанті їх 8 (кар'єра, гроші, здоров'я, друзі, сім'я, розвиток, відпочинок, умови життя), але якщо ви хочете проаналізувати свою діяльність більш детально, то можна додати ще кілька пунктів.

Що стосується терміну придатності такої схеми, то зазвичай її роблять раз на півроку або рік. Тому, якщо дійсно докласти зусиль до поліпшення ситуації в проблемних секторах, то через деякий час їх оцінка зміниться. Часто люди чекають закінчення поточного року, щоб з нового почати все з "чистого аркуша". Однак, як ми вже говорили в нашій статті "Як досягати поставлених цілей", краще не відкладати важливі справи на завтра, понеділок або ще на колись. Складіть колесо життєвого балансу прямо зараз і почніть змінювати своє життя на краще. Зробити це нескладно, необхідно лише дотримуватися інструкції, наведеної нижче.

Як зробити колесо життя: ключові сектори та їх оцінка

Насамперед потрібно визначитися з кількістю і найменуванням секторів. Як ми вже говорили раніше, в класичній схемі їх 8. Однак, можливо, хтось захоче додати пункти хобі, духовного розвитку, іміджу, навчання і т.д. Максимального числа секторів немає, беріть все, що для вас важливо.

Тепер беремо аркуш паперу і малюємо коло, розділяючи його на отриману кількість секторів. Після цього малюємо кола всередині кола, від більшого до меншого, за принципом дошки для дартсу. Центральну горизонтальну вісь пронумеровувати від 1 до 10 з двох сторін, починаючи з центру. Можна і спростити собі задачу, скачавши і роздрукувавши готовий шаблон колеса життя. А комусь, можливо, взагалі буде зручніше створити його в електронному вигляді, це не так важливо. Даємо кожному сектору назва і переходимо до оцінювання.

Оцінювати сфери своєї життєдіяльності потрібно якомога об'єктивніше. Нижче ми наведемо кілька орієнтирів, які допоможуть вам в цьому:

  • Сім'я. Якщо ви відчуваєте повне взаєморозуміння і не відчуваєте дискомфорту, перебуваючи в сімейному колі, то це як мінімум 8 балів;
  • Здоров'я. Якщо ви часто страждаєте від вірусних застуд, але при цьому не маєте важких або хронічних захворювань, то оцінка в межах 6-7 тут буде цілком доречна;
  • Хобі. Якщо ви додали цей пункт, але при цьому давно не бралися за своє захоплення, то, на жаль, зараз доведеться поставити 1 бал. У наступні півроку намагайтесь приділяти своєму хобі хоч трохи часу;
  • Робота. Вам подобається те, чим ви займаєтеся? По суті, це найголовніше питання. Також варто подумати про те, чи влаштовує заробітна плата, колектив, керівництво і результати в цілому. Якщо відповідь на всі пункти позитивна, то це без питань 10. Однак, частіше цей сектор люди оцінюють в межах 5-7 балів;
  • Відпочинок. Подумайте, коли в останній раз ви добре відпочивали або хоча б достатньо спали. Намагайтесь бути максимально чесними в своїй оцінці.

Безумовно, враховуючи різницю в смаках і перевагах людей, виробити чітку, однозначну систему оцінок неможливо. Однак, в якості базису можна взяти такий стандарт:

  • Від 0 до 3 балів — стан життєвого сектора запущено, приступати до вирішення проблем потрібно негайно;
  • Від 4 до 7 балів — потрібні невеликі, часом точкові зміни шляхом поступової, кропіткої роботи;
  • Від 8 до 10 балів — все стабільно і навіть відмінно, коригувань не потрібно.

Невелика ремарка спеціально для перфекціоністів. Добитися найвищих показників у всіх сферах життя просто неможливо. Десь ви досягнете успіху більше, десь менше. Це вже питання до виробленої системи пріоритетів. Мета колеса життєвого балансу — вказати на найпроблемніші зони, стабілізувавши які, людина зможе досягти балансу в цілому.

Як правильно інтерпретувати результат і почати працювати над поліпшенням ситуації

Після того, як оцінки будуть виставлені, з'єднайте точки по колу. Ви отримаєте діаграму. Приблизно таку найчастіше використовують і в спорті для позначення характеристик гравця, щоб зрозуміти, над якими слабкими місцями йому потрібно працювати. У нашому випадку принцип такий теж, лише замість швидкості і сили - сім'я, робота та інші важливі аспекти життя.

Для деяких секторів, наприклад, для фінансів, бажано поставити конкретну мету на вибраний часовий відрізок (півроку, рік). Якщо ви хочете підвищити свій щомісячний дохід до певної суми, припустимо до 25 тисяч, то вам знадобиться досягти успіху в роботі. А це означає, що вищезазначені сектори на колесі будуть тісно взаємопов'язані однією метою. Головне в цій справі - конкретизація, оскільки розмитий орієнтир - це не мета, це - мрія. Тобто правильним буде наступне формулювання: зайняти посаду головного агронома і заробляти 25 тисяч на місяць.

Мета поставлена, але чи є всі необхідні умови для її досягнення? Адже, для того, щоб стати головним агрономом потрібні досвід і профільна освіта. Перше приходить тільки з часом, друге ви можете отримати за навчальною програмою "Агрокебети" за півтора року. Мета повинна бути реалістичною і обгрунтованою, і це відноситься до всіх секторів життєвого колеса.

Як скласти план роботи з проблемними секторами

В першу чергу виберіть 2-3 сектори з найнижчими оцінками. Плануючи їх стабілізацію, продумайте наступне:

  1. Яка мета або підсумковий результат принесуть вам відчуття задоволення і комфорту в цій сфері.
  2. Які дії потрібно зробити для вирішення проблем.
  3. Скільки часу це займе. Чіткі дедлайни - це дуже важливий момент, за їх допомоги ви не дозволите собі розслабитися при виконанні завдань.
  4. Намагайтесь зрозуміти, що все це потрібно саме вам. Роблячи щось з примусу, особливих успіхів не досягнеш.

Навичка розумного планування тут буде дуже доречна. Про неї ми вже детально розповідали в нашій статті "Як планувати справи, щоб підвищити особисту ефективність". Для наочної демонстрації візьмемо, наприклад, сектор "Здоров'я". Яким чином може виглядати план:

  1. Мета — скинути 10 кілограм.
  2. Дедлайн — 3 місяці.
  3. Дії: щоденні зарядка, ранковий біг і правильне харчування.

Таким чином складається план для будь-якої сфери життєдіяльності. Аналіз змін бажано проводити раз на місяць, щоб бачити прогрес. Через півроку потрібно створити нове колесо життєвого балансу. І тут дуже важливо не спиратися на минулий зразок, а оцінювати все спочатку.

Висновки

Колесо життєвого балансу — це ефективний і універсальний інструмент, який підійде кожному. За його допомогою можна визначити проблемні сфери свого життя, стабілізувати їх і таким чином стимулювати особистий розвиток. Щоб вичавити з цього методу максимум, знадобляться навички постановки цілей і планування завдань.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети