Error get alias
Error get alias

Смарт-технології в агроменеджменті

У цій статті ми розглянемо так звані smart-технологии, розвиток яких значною мірою вплинув на сферу сільського господарства.
Смарт-технологии в агроменеджменте
Інноваційні технології активно впроваджуються в усіх сферах діяльності людини. І аграрна галузь не стала винятком. З кожним роком на поля виїжджають все більш високотехнологічні агрегати, обладнані GPS-навігацією і системою телематики. Процеси, на які раніше йшло велика кількість робочої сили, зараз виконуються автоматичними пристроями.

Що таке смарт-технології

Поняття SMART є абревіатурою (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time bound) і в першу чергу має на увазі правильну постановку цілей і пошук оптимального шляху їх досягнення. Саме в такому розумінні використовується даний термін в розрізі менеджменту.

Що стосується технологій, IT-сфери, то тут слово «smart» береться як прямий переклад з англійської мови і означає «розумний». У сільському господарстві знаходять застосування обидві сторони SMART, і навіть більше:

  1. Для збору і аналізу інформації (GNSS, GIS, RS, Web, Big Data, Yield monitoring, Soil-test і т.д.).
  2. Для управління і прийняття рішень (Crop-, Land-, Livestock-management).
  3. Для виконання прийнятих рішень (Variable Rate Technology).

Розумні технології працюють в першу чергу з інформаційним середовищем. Их Їх головне завдання – збір та аналіз даних, моніторинг різних процесів. В агропромисловому комплексі спектр застосування таких рішень досить широкий. За допомогою смарт-технологій відстежують роботу великогабаритної техніки, контролюють обробку грунту, посадку і збір врожаю, внесення добрив. Далі ми розглянемо основні інновації, які вже застосовуються в нашому аграрному секторі.
Какие смарт-технологии уже интегрированы в аграрную среду

Які смарт-технології вже інтегровані в аграрну сферу

За останні 4 роки розвиток розумних технологій значно прискорився. Багато проектів вже успішно використовуються в роботі українських господарств. В першу чергу, це системи комплексного управління технікою. Найбільш затребуваними є наступні.

Системний облік палива. Багато компаній зазнають збитків, які пов'язані з недоцільними затратами палива, простоєм машин або банальної крадіжкою ПММ. Останнє до речі зустрічається найчастіше. У зв'язку з цим, зараз активно установлюють системи, які на апаратному та програмному рівні ведуть облік витрат палива, з похибкою максимум в 1%. Однак варто зазначити, що налаштовуються вони індивідуально, залежно від тарування датчиків і інших параметрів.;
Облік виконаних робіт. Відстеження якості виконуваних робіт - завдання критично важливе в аграрному бізнесі. Згідно з дослідженнями, в більшості випадків, проблемні ділянки на полях виникають через людський фактор. Причини можуть бути різними, це і перевищення швидкісного режиму, і порушення технічних норм оператором, і багато іншого. Установка системи контролю складається з декількох кроків. Спочатку оснащується сама техніка, потім в програмне забезпечення вносяться карти і створюються робочі плани агрегатів. За допомогою такої програми диспетчер може вести облік, контролювати швидкість проведення операцій і відстежувати порушення. Дізнатися про те, як планомірно реалізовувати подібні проекти ви зможете з нашої статті «Що таке управління проектами: як здійснюється і що в себе включає?»;
Точне землеробство. Дана система здатна значно підвищити врожайність, заощадити ресурси. Але для її впровадження потрібен час, все відбувається поетапно. Насамперед готується техніка та обладнання. Потім формуються аналітичні дані, вони потрібні для побудови карт завдань. Заключний крок - підбір ПЗ і кваліфікованих фахівців (або навчання вже наявних співробітників). Всі машини оснащуються GPS-трекерами, а комбайни ще й датчиками врожайності, вологості, бортовим комп'ютером. Складання карт здійснюється за допомогою супутникового моніторингу.
Новые идеи и смарт-технологии в агро

Нові ідеї і смарт-технології, які тільки починають впроваджуватися в аграрну сферу або знаходяться на стадії розробки

В Україні щорічно проводяться форуми IT-технологій в агропромисловому секторі. Під час них різні компанії і просто окремі розробники демонструють свої інноваційні технології як в уже готовому вигляді, так і на рівні проекту. За останній час змогли викликати інтерес наступні ідеї:

  • АЕРО. Являє собою систему, здатну виявляти шкідників. Здійснюється це завдяки цифровій зйомці з повітря в ультрафіолетовому діапазоні за допомогою безпілотника. Таким чином виходить визначити основні місця скупчень шкідників і точково їх обробити ;
  • CropCare. По суті це величезна база різних засобів для боротьби зі шкідниками, яка постійно оновлюється. Фермеру потрібно внести в неї свої культури і GPS-дані полів, після цього буде здійснено підбір оптимальних препаратів;
  • AgroGuard. Система охоронних стовпів, обладнаних інфрачервоними датчиками. При порушенні меж ділянки або при виникненні будь-якої іншої події власник оперативно отримує повідомлення на телефон;
  • DrT-Tech. Дозволяє систематизувати всі дані, зібрані з датчиків і з полів, в одну зручну структуру. Для їх перегляду можна використовувати відповідну програму на смартфоні;
  • HerdGrow. Дана розробка відноситься до тваринницького бізнесу. В Україні він має свої особливості, дізнатися про які ви зможете з нашої статті «Тваринництво як бізнес і галузь сільського господарства». Суть цієї програми полягає в автоматичному підборі раціону для корів, на основі даних з їх паспортів.
  • Fractal. Перша смарт-технологія з цього списку, яку вже почали використовувати кілька українських аграрних компаній. Фрактал - це конструктор розумних процесів. З його допомогою можна максимально автоматизувати робочі процеси АПК, наприклад, облік робочого часу або регулювання певних механізмів. Програма здатна об'єднати всі пристрої в єдину мережу (або в кілька мереж при потребі). Ця мережа локальна, тобто відсутність інтернету (що нерідко буває в полях, що знаходяться далеко за межами міста) - не перешкода. Підключення до нього необхідно лише для того, щоб передати дані на смартфон. А ось що обов'язково потрібно для функціонування системи, так це електроживлення, воно повинно бути безперебійним;
  • АgromaxEffect. Являє собою програму, що моделює майбутній урожай, грунтуючись на культурі і характеристиках ділянки. Може стане в нагоді не тільки фермерам, а й страховим компаніям та банкам для оцінки ризиків;
  • Koleso. Інтернет-майданчик, де фермери можуть виставити на оренду агрегати, які простоюють без діла. А інші фермери, які потребують такої техніки - її орендувати;
  • Торгівельний бот. Програма для пошуку кращих пропозицій по цікавим для компанії товарам. Вона вже була протестована запорізьким заводом «Хлібодар». З її допомогою здійснили закупівлю зернових і цукру. Застосування цієї програми дозволить позбутися від тривалої паперової тяганини і оптимізувати роботу відділу закупівель.

Багато з цих технологій знаходяться на стадії розробки або тестування. Просування інновацій багато в чому залежить від інвестування з боку зацікавлених клієнтів. Завдяки таким стартап-майданчикам як AgroHub и Radar Tech, просування нових проектів значно прискорилося в останній час.

Що стосується самих розробників, то сфера IT зараз все більше інтегрується в сільське господарство. Якщо ви маєте відповідні навички і хочете досягти успіху в аграрному секторі, то отримати належну освіту вам допоможе навчальна програма «Агрокебети». Детальну інформацію дивіться в умовах вступу.

Висновки

Впровадження смарт-технологій в агропромисловий комплекс відбувається поступово. Адже для того, щоб фермери переконалися в їх користі потрібен час. Зараз інвестиції здійснюють переважно великі компанії. Однак незабаром такі інновації стануть доступнішими поширяться на середній і малий бізнес.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети