Error get alias
Error get alias

SWOT аналіз особистості: що це, для чого потрібен і як його правильно робити

У цій статті ми розглянемо техніку вивчення SWOT і його призначення. А також складемо детальну інструкцію для застосування даного методу.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
Економістам і менеджерам абревіатура SWOT напевно вже є знайомою. Адже цей метод аналізу широко застосовується для вивчення стану фірм, організацій та інших суб'єктів. А ось в психології його почали використовувати порівняно недавно. Як виявилося, з його допомогою можна ефективно аналізувати людську особистість, її якості і характеристики.

Що таке SWOT аналіз і навіщо він потрібен

Для початку розшифруємо абревіатуру SWOT. Складається вона з чотирьох слів: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, що в перекладі на українську звучить як: Сильні сторони, Слабкі сторони, Можливості і Загрози. Як ми вже говорили, термін спочатку взятий зі сфери економіки, але при цьому всі перераховані слова відмінно підходять до визначення характеристик людини.

SWOT аналіз — це підхід до планування, заснований на виявленні внутрішніх і зовнішніх факторів об'єкта. Провівши такий аналіз, можна визначити:

  • Свої сильні сторони, які допоможуть у досягненні мети. Це можуть бути будь-які якості, знання чи вміння, що дають вам перевагу;
  • Слабкі сторони і вразливості. Людина не може бути спеціалістом в усьому. Тому, для виконання плану, можливо, доведеться звернутися до сторонніх ресурсів або окремих людей;
  • Зовнішні обставини. Найчастіше їх можна змінити, але це не означає, що ними не можна скористатися;
  • Зовнішні загрози. Якщо уникнути їх неможливо, то потрібно хоча б підготуватися. Для цього і потрібен аналіз SWOT.

З урахуванням перерахованих вище моментів можна скласти оптимальний план завдань. Дізнатися більше про те, як це робити, ви можете з нашої статті "Як планувати справи щоб підвищити особисту ефективність".

Докладний розбір складових SWOT

Для того щоб вичавити максимум з цього методу, потрібно розуміти, що саме має на увазі під собою кожен з чотирьох сегментів. Для наочності ми склали список ключових питань.

Сильні сторони (Strengths)

  • Які властивості виділяють вас на тлі інших? Це можуть бути будь-які навички, освіта, зв'язок;
  • У якій справі у вас найбільше шансів досягти успіху?
  • Які ресурси є в наявності і які можуть бути отримані при потребі?
  • Яка якість є вашою сильною стороною на думку оточуючих?
  • Якими досягненнями ви можете похвалитися на даний момент?
  • Чим відрізняється ваша система цінностей від такої у оточуючих?

Як ви могли помітити, в списку є питання, пов'язані з оточенням. Вся справа в тому, що, самостійно оцінюючи себе дуже важко дотримуватися об'єктивності. Тому допомога друзів або колег буде вельми до речі.

Якщо у вас виникли труднощі з визначенням сильних сторін, то запишіть абсолютно всі свої позитивні якості. Хоча б кілька з них точно будуть виділяються. Наприклад, якщо ви хороший агроном, але, як і всі інші на цій посаді в компанії, то явної переваги не буде. Але от якщо крім знань з рослинництва і тваринництва ви ще й володієте управлінськими і ораторськими навичками, то шанси на підвищення у вас будуть в рази вище. Отримати такий широкий арсенал умінь ви зможете, пройшовши навчання за програмою "Агрокебети".

Слабкі сторони (Weaknesses)

  • Які завдання вам некомфортно виконувати?
  • Які ваші якості люди вважають слабким місцем?
  • Ви впевнені в корисності своєї освіти і отриманих навичок? Безпосередньо в розрізі досягнення мети, а не в загальному;
  • Чи є у вас негативні звички, що стосуються роботи? (Запізнення, запальність, відсутність стресостійкості і т.д.);
  • Чи є у вас такі особливості характеру, що блокують рух до мети?

І знову-таки враховувати потрібно не тільки свою точку зору. Звичайно, почути про свої недоліки з вуст друзів або колег - досвід не найприємніший. Але в такому випадку, ви точно будете знати над чим працювати. Якщо ж вам сказали про слабкість, якої у вас насправді немає, то це привід задуматися, чому людина побачила її у ваших діях.

Можливості (Opportunities)

  • В якому стані зараз перебуває сфера вашої діяльності? Яку перевагу це являє для вас?
  • Які інноваційні технології можуть пришвидшити досягнення мети? Наприклад, якщо це бізнес в аграрному секторі, то значний поштовх у розвитку може дати використання систем комплексного управління технікою. Детальніше про смарт-технології у сільському господарстві ви зможете дізнатися з нашої статті "Смарт-технології в агроменеджменті";
  • Чи є у вас стратегічні контакти з іншими представниками галузі?
  • Які зміни і закономірності спостерігаються в індустрії і країні в цілому? Як це зможе допомогти вам?
  • Які помилки ви можете виділити з невдалого досвіду інших людей, які працюють в цій сфері?

Якщо у вас достатній рівень освіти, але не вистачає якихось навичок, то є два варіанти. Перший полягає в пошуку людей, у яких він є, а також нетворкінгу (формування зв'язків). Другий шлях — особисте освоєння, наприклад, можна записатися на курси з вивчення іноземної мови.

Загрози (Threats)

  • З якими труднощами ви стикаєтеся при виконанні робочих обов'язків?
  • Чи є у вас прямі конкуренти? (Наприклад, за підвищення);
  • Чи можуть ваші слабкі сторони застопорити рух до мети?

Завчасне прийняття своїх вразливостей і зовнішніх загроз допоможе продумати превентивні заходи, підготуватися до зустрічі з ними.

Як робити матрицю SWOT: пояснюємо на прикладі агронома

Намалювати матрицю SWOT досить просто. На аркуші креслимо 4 прямокутники, кожен з яких або підписуємо (складовими SWOT), або малюємо їх різними кольорами і запам'ятовуємо який колір за що відповідає. Перший стовпець підписуємо "Внутрішні чинники", другий — "Зовнішні чинники". Зліва також позначаємо тип рядів, верхній — "Чи сприяє досягненню мети", нижній — "Може перешкоджати досягненню".

Отже, SWOT аналіз агронома, який хоче отримати підвищення, буде виглядати орієнтовно так:

Сильні сторони: я добре володію тайм-менеджментом, досить комунікабельний і вмію керувати персоналом.

Слабкі сторони: я намагаюся якомога швидше завершити справи, що часом відбивається на якості; у мене є проблеми з навиком вирішення конфліктів в робочому середовищі; мій рівень англійської поки що знаходиться на базовому рівні.

Можливості: через 3 місяці буде проходити нарада, на якій будуть розглядатися потенційні варіанти підвищення врожайності. Це відмінний шанс показати свою залученість в інноваційні технології аграрного сектора.

Загрози: я занадто багато працюю, через що не завжди вистачає часу на саморозвиток і підвищення кваліфікації; На посаду головного агронома претендує ще один співробітник, який володіє англійською на середньому рівні.

Проаналізувавши себе таким чином, агроном зможе зрозуміти, над чим саме йому потрібно попрацювати найближчим часом, щоб досягти поставленої мети.

Висновки

Аналіз SWOT — це ефективний інструмент для планування розвитку особистості. За його допомогою можна визначити свої сильні сторони, уразливості, над якими варто попрацювати і зовнішні чинники, що сприяють або перешкоджають досягненню мети. Метод відноситься до категорії самоаналізу, але для об'єктивності оцінювання з деяких питань бажано прислухатися до думки свого оточення.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети