Error get alias
Error get alias

Топ-7 міфів про аграріїв

З кожним роком фраза «Україна - аграрна країна» постійно підкріплюється успіхами вітчизняного аграрного сектора як в межах країни, так і за кордоном.
Ми входимо в перелік світових лідерів з експорту зерна, а продукцію з наших полів поставляють по всьому світу. Наприклад, згідно останніх даних, українська соняшникова олія — №1 на світовому ринку продовольства. Ми говоримо про це тут, тому що про аграрний сектор не так багато говорять в ЗМІ або в звичайних розмовах. А тим часом, саме ця сфера відповідає за 14% ВВП України, і з кожним роком ці показники збільшуються. Саме тому зростаюча кількість аграрних компаній і потреба в кваліфікованих кадрах — природний процес.

Сучасні агрономи, лісники, землевпорядники і інші агро-фахівці по статусу знаходяться на рівні з представниками IT-сфери. Але оскільки «агро» в нашій країні існує набагато довше ніж IT, то і працівники цієї сфери овіяні деякими міфами. Ми відібрали 7 найбільш популярних, на противагу яким ми знайшли цікаві аргументи. Чи готові відчути себе «руйнівниками міфів» разом з нами? Тоді приступаємо до першого!

Міф 1: Аграрії не можуть дозволити собі машини середнього і високого класів

Стереотип про те, що аграрії можуть купити собі або «Жигуль», або «Ладу» час відпустити в далеке минуле. Звичайно ж, сучасні представники аграрного сектора віддають перевагу машинам, які перевірені часом і багатьма автолюбителями. Але їх фаворитами зараз можна назвати середньорозмірні седани, які досить економічні в споживанні бензину, а також відмінно підходять як для короткотривалих так і далеких поїздок.

ТОП-5 машин, які обирають аграрії:

  1. Volkswagen Passat

    Досить велика лінійка 8-го покоління. Усередині 450-літрового багажника поміститься навіть малогабаритний аграрний інструментарій. Має економічні витрати палива: 11,8 літрів на 100 км по місту і 6,2 літра на трасі.

  2. Audi A4 2016

    Ця автомобільна серія існує на ринку ще з 1994 року, а в 2016 вийшла оновлена модель, яка завоювала серця багатьох автолюбителів. Представники аграрного сектору шанують її за великі габарити, просторий салон, багажник на 505 літрів.

  3. Nissan Altima

    Ця модель випускається вже більше 7 років, практично щороку отримуючи корисні оновлення. Вона примітна 440 літровим багажником і хорошою системою безпеки.

  4. Kia Optima

    Представник четвертого покоління цих машин цінується аграріями за зручну високу посадку і економні 5,9 літрів на 100 км по шосе. На такій машині зручно їздити у відрядження по українським трасах. Плюс Kia Optima можна знайти не тільки з бензиновим двигуном, а і з електромотором.

  5. Hyundai Sonata

    За характеристиками це досить комфортна сімейна машина, але за характером - підкорювач різноформатних доріг. Спортивні ноти дизайну добре збігаються з витратами палива: всього 9,4 літра по місту і 5,4 по шосе. Багажник – майже як додаткове місце, адже його обсяг - 460 літрів.

Цей топ-список характеризує середній клас фахівців аграрної сфери. Власники великих агрохолдингів і підприємств можуть дозволити собі і більш цікаві машини, але про це вони розповідають неохоче.

Міф 2: Аграрія ніколи не зустрінеш в костюмі Hugo Boss або в трендових кросівках

Середній вік сучасного представника аграрного сектора України — 26 років. Це молоді люди, які не хочуть економити на своєму зовнішньому вигляді. Природно, що на поле в хід йдуть робочі форми, але в інший час - якісний одяг, нерідко навіть з відомим лейблом. Зазвичай в ТОП-список аграріїв входять такі бренди:

  1. Hugo Boss

    Цей бренд може задовольнити потребу, як в святковому одязі, так і повсякденному. Не так давно з'явилася і лінійка BOSS ORANGE, яка подобається молодим людям за багатий вибір кежуал-нарядів.

  2. Balenciaga

    Цей бренд молоді аграрії люблять переважно за дійсно зручні і красиві кросівки. З ними ноги в безпеці в будь-якій ситуації.

  3. Mexx

    Американський бренд сучасного одягу. Пропонує майже все: починаючи від простих футболок і закінчуючи якісним верхнім одягом.

  4. Adidas

    Спортивний одяг німецького виробництва. Її фанати-аграрії відзначають, що це відмінний варіант для роботи на виїзді.

  5. Zara

    Цей бренд задовільняє запити як в повсякденному комфортному одязі, так і в святковому. Люблять і цінують його переважно представниці жіночої статі, але й чоловіки-аграрії — не рідкісні відвідувачі цих магазинів.

Як бачите, смаки різні: співробітники аграрних компаній охоче вибирають як бренди мас-маркету, так і марки декількома рівнями вище. Очевидно одне: людям з даної сфери не все одно на свій зовнішній вигляд, і ви це відразу побачите по одязі.

Міф 3: Аграрії не розуміються в алкогольних напоях

Напевно ви помітили, що в останні роки різко зросла тенденція розумітися в алкогольних напоях. На сьогодні це свого роду є хороший тон, коли ти можеш відрізняти різні сорти вина або міцніших напоїв. Представники аграрного сектору не залишилися осторонь від цієї тенденції, адже навіть якщо взяти виноробство, то воно має якусь родинну гілку з аграрним ремеслом і не врахувати це не можна. Тому серед успішних аграріїв ви без проблем знайдете любителів «винних вечорів», під час яких дегустуються нові сорти або оспівуються оди визнаним шедеврам виноробства. Багато зізнаються, що купівля алкоголю перестала бути для них проявом звичайного бажання «випити келих чогось за вечерею». Вони віддають перевагу домашнім барам з колекцією хорошого алкоголю, яку періодично поповнюють цікавими екземплярами.

Міф 4: У аграріїв немає цікавих хобі

Нам, звичайно, хочеться думати, що цей міф побудований на величезній зайнятості фахівців в аграрній сфері. Мовляв, у них протягом року настільки багато роботи, що на цікаві хобі просто не залишається часу. Але є думка, що аграріям банально не цікаво займатися чимось іншим, або ж що зарплати агронома чи оператора комбайну не вистачає навіть на 5-ти денний тур до Бердянська. Що б не стояло за цими твердженнями, це чистої води міфи. Співробітники сучасних агрокомпаній, так само як і з будь-якої іншої сфери, мають вільний час і тривалі відпустки, які підкріплюються чесно заробленою фінансовою подушкою. Можливо ви здивуєтеся, але список ТОП-хобі аграріїв виглядає наступним чином:

  1. Гірські лижі.

    Взимку, коли активність на полях мінімальна, аграрії охоче роблять невелику відпустку на гірськолижному курорті. Для них це відмінне перезавантаження мозку перед напруженою весною, а також приємне і активне проведення часу.

  2. Подорожі.

    Напевно, можна знайти вкрай мало людей, які б не любили подорожувати. Для аграріїв побачити нові міста і країни подвійна насолода: можна як з культурою познайомитися, так і з особливостями свого ремесла в інших умовах.

  3. Яхтинг.

    Вийти в море або океан на кілька днів, залишивши всі проблеми і невирішені завдання на березі — неймовірно ефективне перезавантаження для будь-якої людини.

  4. Спорт.

    Сезонні роботи в аграрній сфері вимагають гарної роботи мозку і тіла, тому аграрії не нехтують також і заняттями спортом. Ви часто можете зустріти їх на міських бігових марафонах або в спортзалах. Також аграрії дуже люблять футбол. Наприклад, зовсім скоро відбудеться благодійний футбольний турнір команд агро від УКАБ — «UCAB Football Fest - благодійний футбольний турнір команд агро».

  5. Колекціонування вин.

    Про це ми говорили раніше: ретельний збір власного винного бару - це також хобі представників аграрної сфери. Це допомагає розвиватися і надає можливість в будь-який момент перетворити сумний вечір в спокійне і приємне проведення часу.

Також, як і всім людям, аграріям не чужі кінематограф, література, рибалка з полюванням і колекціонування різних речей.

Міф 5: Аграрії подорожують лише з поля на поле, на інші країни немає часу і можливостей

Цей міф як відгук попереднього. Як ми вже сказали, подорожі для аграріїв — це улюблене і популярне хобі, яке вони з легкістю і задоволенням реалізують у вільний від роботи час. Основна зайнятість припадає на період з квітня по жовтень. У цей час йдуть активні роботи в полях, а також збирається врожай. В інший час кількість роботи не настільки велика. Наприклад, перевірка стану врожаю - це те, чим займаються агрономи взимку. Тому не тільки агрономи, але і інші аграрії (наприклад, оператори комбайнів) можуть спокійно взяти відпустку і подорожувати.

Вибір країн і міст кардинально відрізняється в залежності від людини: деякі фахівці прагнуть навіть у відпустці їздити в «робочі поїздки» з метою перейняти досвід закордонних колег, інші — хочуть відпочити на яхті або на березі теплого моря.

Міф 6: Аграрії і парфуми рідко зустрічаються разом

Досить неприємний, але все ж поширений міф пов'язаний з тим, що аграріям чужі поняття «охайності» і «доглянутості». Люди, що працюють в агрокомпаніях — це такі ж співробітники, яких ви можете зустріти і в інших солідних організаціях. Разом з хорошим одягом і взуттям, вони із задоволенням купують приємні парфуми. Скласти ТОП-5 досить складно, адже смаки у всіх різні. Чоловіки, наприклад, люблять Paco Rabanne, Boss, Lacoste, Tommy Hilfiger, Armani та інші. Жінки не залишаються байдужими до ароматів Gucci, Chanel, Armani Tentation, Dolce & Gabbana, J'adore Dior.

Міф 7: В українській аграрній сфері застосовуються застарілі технології

Модернізація всієї системи роботи аграрного сектору України - тенденція останніх років. Про це можуть не говорити голосно на всю країну, але це є і приносить наочні результати. Ручний інвентар, радянські трактора і паперові карти 20-річної давно залишилися в минулому, аграрний сектор обирає сучасні та інноваційні технології. Ось що як наприклад, стало актуальним останнім часом:

  • Земельний банк. Для вирішення практичних завдань на аграрному ринку створена комп'ютерна система управління земельним банком. Також є послуги по супутниковому моніторингу сходів, програмне забезпечення для обліку земель, безпілотні технології та послуги інтеграторів;

  • «Farm Management Systems» — IT-продукт, створений для планування і аналізу поточного стану сільського господарства. Він може виконувати ту роботу, яку робить агроном. Наприклад, робити регулярний аналіз ґрунту, збирати і накопичувати результати, тестувати нові технології, ефективніше приймати рішення і ще багато інших необхідних речей;

  • ERP-системи для зручного фінансового планування, розрахунків і в цілому ведення бухгалтерської частини підприємства;

  • Системи точного землеробства, наприклад, використання автопілотів, диференційованого внесення добрив та інші системи;

  • Sales-інструменти. Наприклад, платформи електронних торгів, аналогічні ринку цінних паперів, а також спеціалізовані інструменти для технічного аналізу в аграрному секторі;

  • Багатокомпонентні системи безпеки, призначені як для технічного оснащення підприємств, так і їх інформаційних активів;

  • Транспортні системи: сучасні склади, штрих-кодування запасних частин та інших товарів, уніфіковані каталоги запчастин, мобільні рішення для інженерів, агрегатів і облік їх ресурсів.

Поряд з цим українські аграрні холдинги активно використовують європейське і американське технічне обладнання, наприклад, комбайни.

Замість висновку

У цій статті ми хотіли розвінчати сім найбільш популярних міфів, які стосуються людей, що працюють в аграрних компаніях. На даний момент ситуація в нашій країні складається саме так, що агросектор є одним з найбільш динамічніших і прибуткових в Україні. Отже, і портрет середньостатистичного представника цієї сфери вже значно модернізований.

Зацікавлений, як стати аграрієм? Може ти вже готовий стати приєднатися до цієї сфери і хочеш розвінчати всі міфи на власному прикладі? Тоді ми чекаємо тебе в нашому проекті! І нагадуємо, тобі зовсім не обов'язково бути аграрієм за освітою, ми дамо тобі всі необхідні знання та навики професіонала на проекті «Агрокебети».
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети