Error get alias
Error get alias

Тваринництво як бізнес і галузь сільського господарства

У цій статті ми розглянемо тваринництво під двома основними кутами: як галузь і як бізнес, а також з'ясуємо, розведенням якого виду тварин займатися наразі найбільш вигідно.
Україну можна сміливо назвати однією з провідних країн Європи з експорту зернових культур. Однак і інші сфери сільського господарства у нас знаходяться на хорошому рівні. У багатьох регіонах активно розвивається тваринництво. Не в останню чергу через постійне зростання кількості приватних підприємств і угідь. Це зростання обумовлюється тим, що багато людей бачать в тваринництві перспективи відкриття бізнесу. І вони абсолютно праві, адже від цієї сфери сільського господарства багато в чому залежить харчовий ринок країни, а потреба в їжі ніколи не вичерпається.

Тваринництво - важлива галузь сільського господарства України

В українському аграрному секторі тваринництво посідає друге місце, на першому — рослинництво. У минулому році валове виробництво склало 68,4 млрд гривень, що приблизно 30% від загального обсягу. Ключовими сегментами є вирощування птахів і худоби, а також молочне виробництво.

Згідно зі статистикою, жителі нашої країни в середньому споживають 40-45 кг м'яса щорічно. Для порівняння, в розвинутих європейських країнах цей показник перевищує позначку в 65 кг. Пов'язано це з тим, що в даному секторі відсутня достатня конкуренція, що дає можливість виробникам не знижувати ціну. Саме тому зараз скотарство і птахівництво є чудовими сферами для розвитку бізнесу.

Левова частка виробництва в тваринництві лежить на плечах домогосподарств. Найбільше їх в Херсонській, Миколаївській, Харківській та Київській областях. Приватні угіддя утримують практично все поголів'я овець і кіз (80% від загальної кількості): 75% корів, 50% свиней і 40% птахів.

Молочне виробництво останнім часом значно підвищило свою ефективність. Обсяги отриманого з однієї корови молока продовжують збільшуватися. Це стало можливо завдяки продуктивній селекційній і племінній роботі, збалансованому харчуванню. Споживання молочної продукції в Україні знаходиться на стабільно високому рівні, незалежно від зміни рівня доходів і загальної економічної ситуації.

Птахівництво є тим сегментом, яке найбільш активно розвивається. Не в останню чергу це пов'язано з тим, що через низьку платоспроможності населення м'ясо птахів зараз є дуже затребуваним. Варто зазначити, що ця сфера багато в чому залежить від показників виробництва таких культур як зерно і кукурудза. Адже вони є головним джерелом кормів.

Що стосується експортних показників, то Україна як і раніше входить в першу 10-ку експортерів курятини. В основному, продукція птахівничого сегменту поставляється в країни ЄС. Також є чималий попит і на рогату худобу, переважно з боку країн Близького Сходу, Африки та СНД.

Як виглядає тваринництво через призму бізнесу

Тваринництво, як і раніше вважається одним з найприбутковіших напрямів підприємницької діяльності, тому що виробництво їжі ніколи не втрачає актуальності. М'ясо, молоко, яйця – все це завжди користується попитом, незалежно від економічної ситуації.

Однак при цьому не варто забувати, що бізнес в цій сфері має багато ризиків. Навіть якщо відкинути такі фактори як геополітична ситуація і стан внутрішнього ринку, то все ще залишаться такі моменти як нестабільність погодних умов. Саме тому, щоб побудувати успішний бізнес в тваринництві, потрібно ретельно продумати модель управління. Про те, як це зробити, ви зможете дізнатися, прочитавши нашу статтю «Найбільш поширені організаційні структури компаній».

Існує думка, що бізнес в сільському господарстві повільно окупається і постійно вимагає додаткових вкладів. І варто сказати, що іноді дійсно так буває, але це не правило, а скоріше виняток. Все залежить від розумного планування дій. Якщо все робити правильно, то кількість поголів'я буде стабільно зростати, а з ним збільшаться і обсяги виробництва. Ну і природно не можна економити на якості продукції.

Перед відкриттям своєї справи в цій сфері, необхідно визначитися з рядом ключових моментів:

  • Вид тварини. Звичайно, є і великі угіддя, де приживаються разом птиця, ВРХ та інші. Але для початку краще зосередитися на чомусь одному;
  • Місце. Зазвичай бізнес такого роду відкривають в сільській місцевості, або недалеко від неї. Також важливим моментом є близькість з джерелом виробництва кормів;
  • Вибір форми організації (СПД, ТОВ, ВАТ і т.п.). Отримати детальну інформацію про правові аспекти сільського господарства ви можете з нашої статті "Поняття аграрного права як навчальної дисципліни, галузі законодавства і права".

Ну і природно ніяк не обійтися без стартового вкладення. Найпростіший спосіб — використовувати власні кошти, але підійде він далеко не всім, так як грошей потрібно багато. Альтернативні варіанти — агрокредит і бюджетні субсидії, пільги.

Далі ми розглянемо сегменти тваринництва, в які вигідно інвестувати на даний момент.

Розведення овець: наскільки рентабельний такий бізнес?

Серед приватних підприємців розведення овець є найбільш популярним. Чому?

На це є відразу кілька причин:

  • Вівці не вимагають дуже ретельного догляду;
  • Вони здатні без проблем пережити холодну пору року;
  • Вівці помирають рідше, ніж інші види с/г тварин;
  • Різноманітність продукції: м'ясо, молоко, сир (бринза), шерсть.

На рентабельність такого бізнесу перш за все впливають 2 фактори: його обсяги і ціни на корми. Також для випасу овець знадобиться значних розмірів пасовище, купувати його не обов'язково, можна просто взяти в оренду. Крім цього, необхідно звести споруди для зимівлі овець (або орендувати). Ну і природно нікуди без витрат на корми, на зарплати робітникам та інше.

Якщо навіть показники виробництва іноді будуть просідати, то все одно вийде досягти 10-15% рентабельності. Якщо ж вдасться досягти стабільності, то цілком можна вийти на 30%.

Особливості птахівничого бізнесу

Курячі м'ясо і яйця займають лідируючі позиції в списках найпопулярніших продуктів. Бізнес в цій сфері може бути дуже вигідним. Однак перед тим як його вибрати, варто ознайомитися з деякими особливостями і нюансами:

  1. Різні види птахів. Найбільш затребуваною безумовно є курка. Однак деякі фермери віддають перевагу іншим видам, таким як качки, гуси, індики, фазани або перепілки. Для початку радимо вибрати якомога більш невибагливу птицю для розведення.

  2. Організація птахоферми. Площу для цього можна орендувати, в сільській місцевості знайти таку не складе труднощів. Вибір потрібно здійснювати, відштовхуючись від виду птиці. Для фазанів, наприклад, знадобиться великий вольєр, щоб вони змогли там літати. Також слід визначитися з методом вирощування.

  3. Облаштування пташника. Для цього доведеться купити інкубатори, поїлки, годівниці, обігрівальні прилади та інвентар для прибирання.

  4. Придбання молодих пташенят. Робити це краще в профільних господарствах.

  5. Збут продукції. Здійснюється в різних формах. Найпростіша - продаж м'яса/яєць на ринку. Якщо обсяги великі, то можна домовитися про постачання в великі заклади (ресторани, супермаркети). Правда для цього продукція повинна бути сертифікована.

Власноруч займатися всіма справами, пов'язаними з птахівничим бізнесом, буде дуже важко. Тому для оптимізації робочого процесу знадобиться персонал.

Скотарство: м'ясний і молочний бізнес

Насамперед підприємець повинен визначитися, з якою метою він буде вирощувати худобу. Тому що для м'яса і молока тварини будуть різними. І тут є свої нюанси.

Якщо робити упор на молочну продукцію, то можна виробляти її в великих обсягах, одні і ті ж корови будуть це робити роками. Але ось продавати молоко в сирому вигляді вийде лише на невеликих точках, переважно на ринку. Тому що великим підприємствам воно потрібно лише в переробленому вигляді.

М'ясо таких обмежень не має, але для його виробництва у великих обсягах буде потрібно куди більша чисельність поголів'я худоби. Варто також відзначити, що для продажу необхідно отримати відповідний сертифікат.

Підсумки

Тваринництво є другою за важливістю галуззю сільського господарства України. З огляду на малу конкуренцію — це також чудова сфера для відкриття власної справи. Однак для цього необхідні певні аграрні і економічні навички. Всі вони закладені в навчальній програмі «Агрокебети». Після закінчення курсу ви зможете як влаштуватися у велику аграрну компанію, так і відкрити власний бізнес.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети