Error get alias
Error get alias

В чому полягає професія агронома

У цій статті ми розглянемо професію агронома під різними кутами. З'ясуємо, чим займається такий фахівець, який набір навичок йому необхідний. А також розберемося, скільки вийде заробити на такій посаді в Україні, і де (та скільки) для цього необхідно вчиться.
Агрономія — це вид діяльності, коріння якої тягнуться ще з тих часів, коли люди тільки почали обробляти землю.

Як професія широкого поширення вона набула лише в 80-х роках. За радянських часів агрономами було прийнято називати тих, хто здобув середню або вищу освіту в сільськогосподарській сфері. На сьогодні ця професія має на увазі виконання куди більш широкого спектру завдань, проте її суть залишилася тією ж самою. Сучасний агроном — це дипломований фахівець в сфері сільського господарства, який володіє широким набором навичок і знань.

Що належить до сфери обов'язків агронома

Агроном є універсальним фахівцем. Він повинен керувати процесом посіву і збору врожаю, займатися підготовкою добрив і боротьбою зі шкідниками. І все це в великих масштабах поля, а то і декількох полів. Якщо розглядати функціональність фахівця більш детально, то отримаємо приблизно такий список:

  • Раціональне використання посівних територій;
  • Вибір найбільш ефективних сортів рослин, враховуючи кліматичні та інші умови;
  • Ретельна перевірка стану насіння, контроль підготовки до посіву;
  • Огляд поля на предмет наявності хвороб і шкідників;
  • Планування боротьби зі шкідниками, безпечним для рослин і ґрунту способом;
  • Вибір добрива і способу його внесення, визначення дозування;
  • Контроль якості продуктів, їх первинної обробки;
  • Контроль польових робіт та їх коригування.

Також, крім перерахованого вище, агроном іноді бере участь в семінарах, виставках, складає звіти, готує презентації. Варто враховувати, що список обов'язків на цій посаді встановлює сама компанія, так що він може меншим або більшим ніж представлений.

Якими знаннями повинен володіти кваліфікований агроном

З огляду на багатозадачність цієї професії, можна зробити логічний висновок, що фахівцю потрібно чимало навичок. І це дійсно так. В першу чергу це звичайно профільні аграрні знання. Навчальна програма «Агрокебети» складається з таких предметів як рослинництво, тваринництво, аграрна інженерія та аграрне право. Останнє до речі зараз дуже актуально, дізнатися докладніше про законодавство в сфері сільського господарства ви можете з нашої статті «Поняття аграрного права як навчальної дисципліни, галузі законодавства і права».

Якщо є бажання досягти серйозних висот в аграрній сфері, то одними лише профільними знаннями не обмежишся. Необхідно розвивати управлінські вміння, адже в процесі роботи доведеться постійно контролювати і регулювати виконання завдань іншими людьми. Також знадобиться і навик планування. Зокрема, для складання посівного плану на рік. Потрібно вміти продумати всі етапи від посіву, до збору врожаю.

Ну і куди ж без особистісних якостей, їх розвиток стане в нагоді в будь-якій професії. З урахуванням нинішнього робочого темпу в великих фірмах, як ніколи актуальним став тайм-менеджмент. Його освоєння допоможе не закопатися в роботі, виконувати всі завдання в встановлені строки і економити свої фізичні і емоційні сили. Також не забуваємо і про комунікабельність. На сьогодні вже практично не знайдеш таку професію, де не потрібно було б налагоджувати зв'язки з підлеглими, колегами або клієнтами.

Скільки заробляє агроном в Україні

Відносно цього питання існує думка, що працюючи в сільськогосподарській сфері, багато не заробиш. Та і взагалі, про аграрний сектор у людей часто складається хибне уявлення. Про це ви зможете докладніше дізнатися з нашої статті «Топ 7 міфів про аграріїв».

Згідно з офіційною статистикою, люди, які працюють на позиції агронома або інженера, в Україні заробляють від 23 до 40 тис. гривень. Звичайно це якщо мова йде про великі аграрні компанії, на невеликих підприємствах ця є в межах 10-12 тис гривень. Проект «Агрокебети» надає своїм студентам по завершенню основного циклу навчання можливість пройти практику в найбільших агрохолдингах країни. Там ви зможете добре зарекомендувати себе і влаштуватися на високооплачувану посаду.

Навчання на агронома: тривалість і умови вступу

Як ми вже згадували раніше, для того щоб стати агрономом, обов'язково потрібно отримати відповідну освіту. Раніше для цього треба було закінчити 4–річне навчання в профільному вузі, але зараз ми надаємо вам можливість стати дипломованим фахівцем всього за 1,5 року. Після закінчення навчання на програмі «Агрокебети» ви отримаєте диплом магістра з агроменеджменту державного зразка. Але головне — ви опануєте всі необхідні навички для сучасного агробізнесу.

Вступити на магістерську програму «Агрокебети» можна як при наявності диплома будь-якого рівня (спеціаліст, бакалавр, магістр), так і без нього. У другому випадку, по закінченню навчання студент одержує не диплом, а сертифікат, з яким також можна влаштуватися на хорошу роботу. Перелік умов для вступу виглядає наступним чином:

  • Результати ЄВІ з іноземної мови (за 2019 рік);
  • Мотиваційний лист есе;
  • Іспит з економічної теорії (якщо диплом не з менеджменту);
  • Співбесіда.

Висновки

Сільське господарство України на сьогодні знаходиться на етапі модернізації та переходу на нові стандарти роботи. Аграрні підприємства активно шукають якісно підготовлених фахівців. Отримавши диплом магістра з агроменеджменту ви зможете працювати як агрономом, так і на будь-який інший позиції в сфері агробізнесу.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети