Error get alias
Error get alias

Як досягати поставлених цілей

У цій статті ми розглянемо поняття цілі і процес її формування. А також з'ясуємо, яку роль відіграє правильно поставлена ціль в житті людини і що потрібно для її досягнення.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
Без розумної постановки цілі вкрай важко досягти успіху, в якій би сфері ви не намагалися це зробити. Це все одно що йти з закритими очима, та ще й без особливого бажання, а також розуміння того, навіщо ти взагалі йдеш. Ціль слугує таким собі маяком, орієнтиром для людини, та не дає звернути з вірного шляху. Однак, важливо не плутати це поняття з такими термінами як «завдання», «мрія» або «бажання».

Що таке постановка цілей і чим вона відрізняється від планування завдань

Мета, завдання, мрія і бажання — поняття близькі за змістом, але при цьому різні. Часто буває так, що людина думає, що у нього є ціль. Але ось проблема, почати щось робити для її досягнення не виходить, немає ні бажання, ні мотивації. У такому випадку ми маємо справу не з ціллю, а з мрією. Мрія є те, чого дуже хочеться, але ми абсолютно не розуміємо як цього досягти. Саме тому часто в її корені лежить яке-небудь нездійсненне бажання.

Ціль же завжди конкретна. Ви повинні чітко розуміти, до якого об'єкту або стану прагнете. В такому випадку буде неважко записати її на папері, а також розбити реалізацію на етапи і завдання. Наприклад, якщо ви хочете пов'язати своє майбутнє з аграрним бізнесом, то вам необхідно буде отримати відповідну освіту. Для цього потрібно зібрати всю необхідну інформацію, обрати навчальний заклад, подати документи і т. д. Таким чином, а краще ще більш детально, плануються всі кроки, які ведуть до цілі.

Що стосується термінів виконання, то за загальноприйнятими нормами цілі діляться на 3 категорії:

  • Короткострокові — до 1 року;
  • Середньострокові — 1-5 років;
  • Довгострокові — 5-10 років.

Для усвідомленого прийняття цілі потрібно зіставити її з такими критеріями як конкретність, вимірність, час і реальність. Розглянемо кожен більш детально.

Конкретність. Найпростіше цей момент можна описати прикладом. Людина хоче купити машину, і формує своє бажання просто як «Хочу купити машину». В такому випадку ні про яку конкретику мова не йде. Немає ні суми, яку потрібно назбирати, ні чіткого уявлення бажаного об'єкта. Це по суті навіть не ціль, а мрія. Інша справа, якщо постановка виглядає наступним чином: «Хочу придбати машину марки Peugeot 301 сріблястого кольору». Тут є і точне уявлення об'єкта, і ціна.

Вимірність. За цей критерій відповідає планування. Після того, як ви розіб'єте шлях до мети на певні етапи, кроки, то по ходу їх проходження буде видно і загальний прогрес.

Час. Без дедлайнів важко як досягати масштабних цілей, так і виконувати найближчі завдання. Відсутність чітких термінів породжує впевненість в тому, що часу ще вдосталь, і до роботи можна приступити пізніше. Про те як ефективно управляти своїм часом ви зможете дізнатися з нашої статті «Що таке тайм-менеджмент: особистий тайм-менеджмент або як управляти своїм часом».

Реальність. Реальна та ціль, яку ви можете без проблем усвідомити. Якщо ж вам важко її навіть уявити. Чоловік, який бачив космос тільки по ТБ, раптом зацікавився цією сферою діяльності і вирішив в майбутньому стати космонавтом. Які його шанси досягти успіху в цьому? Скажімо так - невеликі. Але от якщо він є професійно підготовленим льотчиком, і з дитинства мріяв про космос, то реалізувати цю мету буде нехай і дуже важко, але все ж реально. Висновок простий — оцінюйте свої можливості і ресурси при постановці довгострокових завдань.

Що необхідно зробити для правильної постановки і досягнення цілі

Нижче буде наведено універсальний план, завдяки якому ви зможете виробити свій власний алгоритм постановки цілей:

  1. Визначення цільового бажання шляхом самоаналізу. Мислити при цьому необхідно сміливо, але відповідально.
  2. Об'єктивна оцінка можливостей. Фахівці в області психології радять складати список з усіх допустимих можливостей, навіть тих, які вам не до душі. Потім можна відсіяти якісь варіанти. Як це зробити дивіться в наступному пункті.
  3. Вибір того, що вам потрібно. Для того щоб визначитися, які можливості краще використовувати, дайте відповідь на такі питання: Які цінності для вас в пріоритеті? На який ризик ви готові піти? Як ваші дії вплинуть на оточуючих людей?
  4. Уточнення і структуризація цілі. Необхідно розписати всі етапи і завдання, щоб виконання не перетворилося в монотонну «текучку». Про те, як це правильно зробити, ми вже писали в нашій статті «Як планувати справи щоб підвищити особисту ефективність».
  5. Встановлення дедлайнів.
  6. Контроль за виконанням.

Варто зазначити, що для більш зручного контролю цілей бажано відсортувати їх за сферами діяльності. Останні можуть бути самими різними, від кар'єри і фінансів, до саморозвитку і особистого життя. І ще одна дієва порада від психологів — конкретизуючи ціль якомога частіше використовуйте кількісні критерії. Цифри є більш вагомою міткою, до того ж таким чином легше відстежувати прогрес.
постановка целей

Яку роль відіграє розумна постановка цілі в житті людини

Якщо ви подивитеся інтерв'ю різних видатних особистостей, то помітите, що всі вони були керовані певною ціллю. Досягли б вони успіху без цього? Навряд чи. Тільки при її наявності мозок здатний активувати резерви і кинути їх на реалізацію задуманого. Без цілі важко знайти мотивацію, тому що перед тим як щось робити виникає резонне питання: А навіщо мені це взагалі потрібно? Коли ж вона є, то всі завдання знаходять сенс, і виконуючи їх ви відчуваєте задоволення від просування вперед, що надає ще більше впевненості.

Є люди, які бояться рухатися в певному напрямку, сумніваючись, що вони його вибрали правильно. Як переконатися, що намічена ціль дійсно «ваша»? Все просто — спробуйте відмовитися від неї. Якщо це дійсно те, що вам необхідно, то ви просто не зможете це зробити.

Висновки

Постановка цілі — це обов'язковий крок для досягнення успіху. Тільки після цього ви зможете знайти сили для виконання конкретних завдань. Вибирати орієнтир потрібно амбітно, але при цьому якомога реалістичніше. Цей принцип є актуальним як для особистих цілей, так і для управлінських.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети