Error get alias
Error get alias

Як правильно вести свої фінанси

У цій статті ми розглянемо найбільш ефективні методи планування та контролю особистих і домашніх фінансів. А також складемо список якісної літератури на цю тему.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
У веденні будь-якого бюджету, найголовніше — це вміння довгостроково мислити. Відсутність цього досвіду є коренем усіх проблем. За своєю природою люди погано вміють планувати, тому що звикли жити в сьогоденні. Однак виправити це не так складно, адже зараз є безліч готових, перевірених підходів і методик. Саме про них ми сьогодні і поговоримо.

Освоєння фінансової грамотності на особистому рівні дозволить ефективніше працювати в управлінській сфері. Головний агроном повинен вміти прорахувати всі витрати, необхідні для успішного посівного сезону. Від витрат палива і робочої сили, до вартості добрив, насіння, засобів для боротьби зі шкідниками та інших відрахувань. Детальніше про агрономію як спеціальність ви зможете дізнатися з нашої статті "У чому полягає професія агроном".

Як організувати облік особистих фінансів

В першу чергу потрібно зафіксувати всі планові доходи і витрати в поточному місяці. Це допоможе створити загальну фінансову картину. Детальний план витрат не можна вести в своїй голові, навіть якщо пам'ять у вас хороша.

Як це зробити? Для початку на папері (або в Excel, кому як зручно) складаємо таблицю з усіма надходженнями і витратами. Важливо добре продумати аспекти життєдіяльності та нічого не пропустити. Хоча спочатку, звичайно, будуть недоліки. Відразу неможливо здійснити чітке і правильне планування. При виявленні будь-яких недоліків, слід фіксувати їх в нотатках. Такий підхід допоможе поліпшити схему ведення бюджету на наступний місяць. Тоді кожний наступний облік буде якісніший за попередній.

Дії, які допоможуть у веденні бюджету:

  • Будь-який похід в магазин повинен бути запланований. Список покупок і максимально точне йому дотримання допоможе заощадити фінанси. Корисно складати меню на кілька днів, на основі якого буде зрозуміло, скільки продуктів потрібно придбати і в якій кількості. У чималому ступені на вміння добре планувати свої витрати впливає навик тайм-менеджменту. Про нього ми вже детально розповідали в нашій статті "Особистий тайм-менеджмент або як управляти своїм часом".
  • Облік витрат. Їх можна записувати в зошит, блокнот або використовувати спеціалізовані програми на смартфоні. Це допомагає виявити непотрібні покупки і уникнути їх в майбутньому;
  • Відкладання грошей. Завжди є ризик втрати постійного доходу. Важливо, щоб на випадок непередбаченої ситуації був запас, який допоможе протягнути кілька місяців. Бажано, щоб він становив хоча б три заробітні плати.

Сімейний бюджет: планування і контроль домашніх фінансів

Благополуччя сім'ї значною мірою залежить від навичок ведення бюджету. Правила письмового планування тут також необхідні. Облік доходів і витрат, вміння заощаджувати — не менш важливі.

Існує цікавий спосіб організації сімейного бюджету, називається він "10-20". Його суть полягає в щомісячному відкладанні не менше 10% від загального доходу. Фінансові фахівці радять одразу встановлювати мету накопичення. Наприклад, відпочинок, велика покупка або резерв на "чорний день".

"Сім конвертів" — це ще один спосіб ведення сімейного бюджету. В день отримання заробітної плати потрібно розподіляти гроші між сімома конвертами. Їх призначення можуть бути наступними (пунктів може бути менше або більше, тут все індивідуально):

  • Щомісячні платежі;
  • Харчування;
  • Гроші на дітей;
  • Витрати на істотні покупки (меблі, техніка, одяг);
  • Гроші на відпустку, розваги;
  • Заощадження;
  • "Радість" - кошти, які залишилися з попереднього місяця після здійснення обов'язкових покупок і платежів.

Вже з назв зрозуміло, на які цілі розподіляється сімейний бюджет.

Метод "Чотири конверти". Цей варіант схожий з попереднім. Але тут кожен конверт відповідає тижню місяця. Недолік цього способу полягає в труднощі розподілу коштів на конкретні витрати.

Для успішного ведення домашнього бюджету досить дотримуватися 7 основних правил:

  1. Не допускати закредитованості. По можливості уникайте боргів, незапланованих кредитів і невигідних кредитних карт;
  2. Обгрунтоване накопичення і розподіл коштів. Не варто збирати заради того, щоб просто збирати. Бажано вибрати конкретну мету (наприклад, покупка авто). Така мотивація поліпшить продуктивність;
  3. Кожен член сім'ї повинен чітко розуміти, як і для чого планується бюджет;
  4. Розподіляти доходи і витрати відповідно до фінансових реалій на сьогоднішній день;
  5. Обов'язково заощаджувати від 10% доходів до резервного фонду;
  6. В кінці певного періоду (наприклад, року) радувати родину будь-якої поїздкою, купівлею, розвагою;
  7. Регулярно, бажано щомісяця, вести планування та облік. Тільки стабільність допоможе досягти результату.

Інструменти для ефективного ведення фінансів

Спосіб ведення бюджету залежить від особистих переваг і навичок. Комусь зручніше записувати в зошит, комусь користуватися комп'ютером або смартфоном.

Якщо немає можливості або бажання користуватися технологічним оснащенням, то треба завести "комірну книгу" в паперовому варіанті. Основна частина повинна складатися з таблиці, яка поділена на три стовпчики (витрата, дохід, підсумок). У перших двох ведеться облік надходжень і витрат. Остання колонка потрібна для порівняння коштів, що залишилися з тими, що лежать в кишенях.

Набагато ефективніше буде вести фінанси в спеціалізованих програмах. Багато з них мають версію і для ПК, і для смартфона, що дозволяє синхронізувати і вносити дані практично в будь-який момент дня. Функціонал такого ПЗ включає в себе важливі функції. Наприклад, автоматично створює звіти, дозволяє вести облік боргів і кредитів в зручній формі, планувати фінанси на майбутнє, зберігати дані про накопичення. Плюс, багато програм мають можливість додавання профілів користувачів. Тобто, допомагають вести спільний бюджет з усіма членами сім'ї.

5 кращих книг про особисті фінанси

Для грамотного планування бюджету буде корисно ознайомитися з сучасними книгами на цю тему. Нижче наведено список найбільш інформативних і ефективних:

  1. "Як привести гроші в порядок. Фінансовий щоденник ". Книга Герасимова Олексія допомагає відслідковувати своє планування. Вчить збирати, враховувати доходи і витрати, управляти ними. Це справжній перехід від теорії до практики. Щоденник розрахований на 3 місяці. Цього цілком достатньо для вироблення звички ведення обліку. Якщо такий формат підійде, то далі можна здійснювати аналогічне планування в будь-якому чистому блокноті або зошити.
  2. Томас Гіловіч і Бєльський Гері — "Психологічні пастки грошей". У книзі описується, як не допускати помилок, які призводять всіх нас до випадкових і непотрібних витрат. Після прочитання стає зрозуміло, який вплив на наш бюджет надає довкілля, емоції, ЗМІ, реклама та інші фактори.
  3. Вікі Робін — "Гаманець або життя". Автор задає дуже важливе питання: Як правильніше, робота для життя, або життя для роботи? Книга допомагає змінити ставлення до грошей, виробити і знайти матеріальну незалежність.
  4. Книга автора Девіда Крюгера "Таємна мова грошей" описує пряму залежність кількості проблем від кількості грошей. Чим їх більше, тим частіше люди роблять непотрібні і безглузді витрати. Захоплюючий посібник для тих, хто хоче виробити здорове відношення до фінансів, поліпшити свій стан, але як це зробити поки не знає.
  5. Стюарт Лукас — "Особисті статки". Буває, що людина виграє величезні суми в лотереї. Далі він бездумно витрачає все і повертається до колишнього життєвого ритму. Це приклад невміння розпоряджатися грошима, планувати майбутнє. Стюарт описує в книзі методи, засновані на практиці.
Шляхом самоосвіти безумовно можна багато чого досягти. Однак складні профільні навички, наприклад, по рослинництву або тваринництву, набагато легше отримати, коли інформацію дає викладач з пристойним багажем досвіду в цій сфері. Ви можете заздалегідь ознайомитися з викладацьким складом, а також списком менторів програми "Агрокебети" на офіційному сайті.

Висновки

Облік особистих фінансів — один з найважливіших сучасних навичок. Спочатку такого практично ні у кого немає, оскільки батьки і школа часто втрачають цей момент з пам'яті. Тому його освоєння лежить на ваших власних плечах. Благо, що методик, підходів і додатків для цього зараз предостатньо.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети