Наслідки війни для ринку праці в Україні: що чекає аграріїв

Із початком повномасштабної війни, 5 млн українців втратили роботу, ще більше залишилися без засобів для існування. Через невиправдану російську агресію та дії її армії, значна кількість підприємств, заводів та великих промислових об'єктів призупинили, або ж зовсім припинили своє існування. Виникла ситуація, у якій своє місце вимушені шукати не тільки студенти, як зазвичай, а й досвідчені фахівці. Це призвело до перерозподілу ринку праці та зміни його структури. Проєкт «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» поспілкувався з експертами та провідними спеціалістами сфери працевлаштування для того, аби зрозуміти чим же живе аграрний ринок сьогодні і що чекає на українців у сфері професійного розвитку у найближчому майбутньому.
Що принесла війна
На сьогоднішній день, агроринок є тією сферою, яка найбільш яскраво відчуває вплив воєнних дій на собі. Директорка з персоналу та комунікацій Cygnet Agrocompany, Ольга Петренко поділилася основними викликами, які постали перед галуззю. По-перше, чимала частина земель, які використовувалися для розвитку сільського господарства знаходяться під окупацією, або на території, де неможливе вирощування продукції. По-друге, велика частка сільськогосподарських угідь є замінованою, а відповідно небезпечною та непридатною до використання. За даними ДСНС, остаточне вирішення проблеми може розтягнутися у часі до 30 років. По-третє, нестабільна робота портів ускладнила логістику товарів, чим спровокувала подорожчання доставки і, відповідно, продукції загалом. Ще одним челенджем є зниження маржинальності аграрного бізнесу, через підвищення цін на перевезення, посівні матеріали та захист рослин, а також збільшення суми страхування товару на випадок потенційних загроз, пов'язаних із воєнними діями. Фахівчиня ділиться, що агробізнес почав заробляти менше, і це стосується навіть тих компаній та підприємств, які не знаходяться у прифронтових зонах.

З іншого боку агросектор єдиний, хто за час війни міг наростити свій потенціал, враховуючи свою частку в структурі ВВП, яка зросла з 41% до 52%, та збільшити частку в експорті. Таку думку висловила експертка ринку праці, Тетяна Пашкіна. Саме тому вагомість агробізнесу стала ще більшою, хоча шлях до таких результатів був складним. У 2022 році, аграрії зазнали збитків на 15 млрд доларів, а 15% тваринництва було знищено. Сьогодні ринок потроху почав оговтуватися, покращилося становище хімічних підприємств у зв'язку із швидким відновленням енергетичної системи, пришвидшилася робота борошномельних та молокопереробних заводів, а також поліпшується ситуація у тваринництві. Проте, якщо з самим сектором усе стало зрозуміліше, то яка доля чекає на тих, без кого його функціонування неможливе — агро спеціалістів?
Чого очікувати від ринку праці у 2023 році

Тетяна Пашкіна поділилася інформацією про те, що 43% агропідприємців прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу, а 73% планують підвищення заробітних плат для своїх працівників.

Очікується, що цьогоріч рівень безробіття залишатиметься на рівні 26%, однак, у 2024 році цей показник зменшиться до 20%, а у 2025 році — до 17,6%. Проведене дослідження сайтом Work.ua демонструє динаміку публікацій вакансій у період з 2021 по 2023 рік. Згідно зібраних даних, кількість пропозицій у квітні 2023 року знаходиться на рівні 82 467 вакансій, що на 9% більше показників березня, і майже ідентично показнику 2021 року. Для порівняння, коли у квітні 2022 року пропонували лише 16 046 вакансій. Очікується, що тенденція до збільшення спостерігатиметься надалі.
Ціна питання

За даними аналітиків пошукової системи Work.ua, середня заробітна плата в Україні наразі становить 16 000 грн, а найвища середня зарплатня в Україні коливається у межах від 25 000 до 52 500 гривень. Pазом з тим, компанія Agrohub спільно із сайтом Work.ua провели дослідження серед 14 агрохолдингів, згідно якого з'ясувалося, що 12 із них не зменшуватимуть заробітну плату своїм співробітникам, а навпаки планують її збільшення вже цього року. В середньому очікується підвищення на 15-25%. Проте, скоріш за все, кандидати очікуватимуть більшу оплату праці, ніж зможе запропонувати компанія, у зв'язку із постійною інфляцією та зменшенням конкуренції на одне робоче місце, яке спровоковане масовою вимушеною міграцією кадрів до інших країн, або через іх участь у бойових діях. Тому, скоріш за все, роботодавці будуть вимушені збільшувати рівень заробітних плат для того, аби утримати персонал.
На які професії варто звернути увагу

Якщо ви аграрій, чи багатопрофільний фахівець, варто звернути свою увагу на наступні спеціалізації, оскільки саме вони є актуальними сьогодні. Основними та найбільш затребуваними професіями є механізатори та водії. Через високий рівень мобілізації таких кадрів до лав ЗСУ, працівників даного спрямування відчутно не вистачає, зважаючи на те, що вони завжди були в дефіциті.

Також у сфері сільського господарства відносно велика кількість пропозицій на позиції:
  • робітника лісогосподарських робіт;
  • робітника з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва;
  • озеленювача;
  • робітника фермерського господарства;
  • виноградаря;
  • овочівника;
  • садівника;
  • оператора машинного доїння;
  • робітника з догляду за тваринами;
  • лісоруба.

Тим, хто починає свій шлях в агро, або ж готовий отримувати нові компетенції та вивчати інші/суміжні напрямки, фахівці сайту Robota.ua рекомендують грати на випередження та звернути увагу на наступні професії майбутнього:
  • агрокібернетик;
  • cіті-фермер;
  • наномедик;
  • еколог;
  • екоаудитор;
  • аналітик з інвестицій;
  • фахівець зі створення органів;
  • фахівець із подолання системних екологічних катастроф;
  • wellness-консультант для літніх людей;
  • оператор безпілотного апарату.

Однак незалежно від обраного шляху та стратегії розвитку чи просто пошуку роботи, варто усвідомлювати, що ринок змінюватиметься і надалі. Це неодмінно чинитиме вплив на вимоги до потенційних кандидатів, тому передбачається, що у найближчі 5 років серед ключових компетенцій будуть:
  • аналітичне мислення та інноваційні підходи;
  • здатність до швидкого навчання;
  • комплексне розв'язання проблем;
  • критичне мислення та аналіз;
  • ініціативність, креативність та творчість у підходах;
  • лідерство та соціальний вплив;
  • технологічний дизайн та програмування;
  • стресостійкість, адаптивність, гнучкість;
  • логічне мислення та ідейність.

А просто зараз найкраще сфокусуватися на розвитку умінь по взаємодії з людьми та роботою в команді. Розвивати в собі адаптивність, клієнтоорієнтованість, гнучкість розуму, критичне мислення та емоційний інтелект. Відточувати майстерність комплексного вирішення проблем.
Щоб дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут публікується завжди якісна та перевірена інформація про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від менторів.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети