Error get alias
Error get alias

Що таке емоційний інтелект, для чого він потрібен і як його розвинути в собі

У чому секрет успіху? Це питання напевно цікавить людей вже третє тисячоліття. Хтось готовий працювати 24/7, щоб досягти високих результатів, хтось здається і вважає, що успіх — привілегія обраних. А хтось просто пробує, вчиться на своїх помилках і досвіді та в результаті чогось досягає.
Людство «переварило» вже не одну теорію і гіпотезу про те, що може гарантувати досягнення всіх цілей. Але однією з найбільш сильних виявилася ідея емоційного інтелекту. Це поняття вперше з'явилося в 1960 році в роботах Майкла Белдока. Але сама ідея щільно засіла в головах людей після виходу науково-популярної книги «Емоційний інтелект: чому він значить більше, ніж IQ», авторство якої відведено Деніелу Гоулману — журналісту з New York Times. Книга вийшла в середині 90-х років минулого століття, але до сих пір є однією з найбільш актуальних у сфері особистої ефективності. На її основі написана велика кількість інших робіт, разом з якими і сформувалася об'ємна, але неофіційна наука, присвячена емоційному інтелекту. Давайте і ми поговоримо про найважливіше і найцікавіше у цьому феномені.

Емоційний інтелект: що це і як працює

У загальному розумінні емоційний інтелект (EI) розглядається як здатність працювати з емоціями і проявляти емпатію. Сюди відноситься вміння розпізнавати емоції, визнавати негативні і позитивні почуття, відокремлювати особисте сприйняття від наочних фактів, управляти власними і чужими емоціями. Це певна людська здатність до дуже точного відчуття ситуації, розуміння бажань оточуючих, стійкості до стресу і впливу негативних емоцій.

Зверніть увагу: абревіатура EI — це позначення емоційного інтелекту, а EQ — позначення його коефіцієнта, або «коефіцієнт емоційності».

Загалом про людину можна сказати, що вона володіє високим емоційним інтелектом, якщо вона залишається врівноваженою в будь-якій ситуації і добре вміє взаємодіяти з емоціями оточуючих.

Але пам'ятайте: не можна стверджувати, що саме добре розвинений емоційний інтелект — запорука успіху. Інтелектуальні здібності також грають свою роль. Лише тандем розвиненого інтелекту і емоційної чутливості допоможе досягти чогось значимого в майбутньому.

Цікавий факт: існує певна міжнародна тренінгова компанія Talent Smart. Уже декілька десятиліть вона проводить дослідження емоційного інтелекту. За її останніми даними, саме EQ на 58% визначає можливість кар'єрного розвитку в будь-якій сфері, високий EQ властивий 90% топ-менеджерів світових організацій і люди з високим емоційним інтелектом заробляють в середньому на 29 тис. дол. на рік більше ніж їхні колеги з низьким EQ.

Серйозну наукову розробку теорія емоційного інтелекту отримала в 90-х роках 20 століття в роботах американських вчених: Д. Карузо, П. Селовейя, Дж. Майєра . Вони розділили емоційний інтелект на 4 складові:

  • вміння визначати свої і чужі емоції, знаходити відмінності між ними;
  • вміння задіяти весь потенціал емоцій для вирішення конкретних завдань;
  • здатність усвідомлювати кожну емоцію і розуміти, як вона виникає;
  • вміння контролювати свої емоції і керувати ними.

Цю модель EI спочатку взяли в роботу представники сфери бізнесу і економіки, віддаючи на обробку і реалізацію керівникам великих компаній. Але поступово історія зі значимістю емоційного інтелекту поширилася і в сферу приватного життя. Можна сказати, що тепер це один з компонентів побудови системи особистої ефективності.

Існує і ряд інших теоретичних моделей емоційного інтелекту, але в основі вони мають схожі положення. Говорячи про застосування EI в особистому і соціальному житті, сучасні психологи, узагальнюючи матеріал, представляють його у вигляді набору навичок 4-ох категорій:

  1. здатність прозоро і зрозуміло спілкуватися з людьми, вміти уважно слухати, висловлювати свої думки і очікування від співрозмовників, працювати в команді і ефективно її очолювати;
  2. вміння проявляти емпатію і відчувати себе в будь-якій компанії «як риба у воді»;
  3. певне знання себе — особистих недоліків і переваг, адекватне їх сприйняття і вміння вибудовувати свій життєвий план на основі цього;
  4. майстерність керувати своїми емоціями, не допускати їх деструктивного впливу на власне життя, вміння «підлаштовуватися» під загальне середовище і зберігати міцні і тривалі відносини з людьми.

Отже, емоційний інтелект — це так звана «повітряна подушка», яка в будь-якій ситуації втримає людину «на плаву». Він допомагає максимально активізувати свої ресурси в разі кризової життєвої ситуації, налаштувати систему дружніх і відкритих взаємин з оточуючими людьми, уникнути згубного впливу стресу.

Читайте нашу попередню статтю про спіральну динаміку в управлінні компанією за цим посиланням.

Чому емоційний інтелект такий важливий і як його перевірити

Загалом, як ми вже говорили, EQ — один з чинників успішності. Але давайте «розкладемо по поличках» чому емоційний інтелект важливий.

1. Краще самоусвідомлення.

Розуміти джерело виникнення і характер своїх почуттів — бажання, яке знайоме кожному. На жаль, часто ми плутаємо тривогу з панікою або злістю, а почуття тимчасового захоплення з великим коханням. Розвиток емоційного інтелекту допоможе краще розуміти емоційну ситуацію як усередині вас, так і навколо. Наприклад, вчасно закінчувати безглузду суперечку, відмовлятися від недоречного навантаження тощо. Тобто, EI в цьому випадку допомагає раціонально розпізнавати емоції і правильно реагувати на них.

2. Покращена саморегуляція.

Часто нам не вистачає чи то сили волі, чи то часу і мотивації на формування певного стилю життя. Наприклад, впровадження системи усвідомленого харчування або тайм-менеджменту в особисте і робоче життя. Високий рівень емоційного інтелекту як раз і дозволяє з цим впоратися, адже саме з усвідомленням своїх почуттів і з'являється здатність керувати собою. Сюди входить як розуміння своєї поведінки та помилок, так і вміння не повторювати їх в наступний раз. Цей момент особливо важливий для формування власної репутації: високий EQ, покращуючи самоконтроль, допомагає бути більш відповідальною людиною, дотримуватися обіцянок і домовленостей.

3. Стабільна і сильна мотивація.

Рівень емоційного інтелекту прямо впливає на мотивацію і проактивність людини. Високий EQ дозволяє краще, швидше і продуктивніше вчитися, займатись прокрастинацією по мінімуму, долати труднощі з позитивним настроєм і тверезо аналізувати особисті помилки. Також людина з розвиненим емоційним інтелектом прагне виправдовувати очікування, є більш відкритою в питаннях обговорення робочих моментів, чітко пояснює, що і від кого вона чекає. Ще один важливий момент: вміння тверезо оцінювати свої сили і правильно планувати розподіл ресурсів. Вільний час у такої людини завжди зайнятий корисними речами, навчанням або плануванням.

4. Покращена емпатія.

Пам'ятаєте, визначаючи сам емоційний інтелект, ми вказували, що за великим рахунком це — вміння розуміти чужі емоції і працювати з ними? Це і є емпатія, яка важлива в усіх сферах життя. Це можливість повністю налаштуватися на інших людей, усвідомити їх проблеми і потреби, прочитати невербальні знаки і правильним методом переключити увагу. Людина з розвиненим EI вміє це робити, а також краще відчуває справедливість, поважає чужі інтереси і слабкості, не зіштовхує конфронтуючих особ і завжди орієнтується в тому, «хто головний».

5. Більш адекватні і здорові соціальні відносини.

Все вищезазначене веде нас до головної мети ЕІ — краще розуміти людей і взаємодіяти з ними. Це досягається за допомогою адекватної оцінки сил і можливостей оточуючих, вміння не піддаватись впливу з боку мас, не ставати зручниками особистих емоцій і їх проявів з чужої сторони. Люди з високим EQ добре володіють риторикою і мистецтвом переконання, чітко окреслюють завдання і ставлять пріоритети в команді, не піддаються нападам пасивно-агресивної поведінки. Вони можуть спокійно і безболісно організовувати різні зміни в сім'ї і роботі, правильно підготувати людей до різних ситуацій. Колектив, наповнений такими людьми, завжди більш ефективний, а його емоційне середовище здоровіше. В ньому фахівцям легше засвоювати нові навички, взаємодіяти між собою і підтримувати здорову конкуренцію.

Таким чином, емоційний інтелект потрібен, щоб бути більш усвідомленим, краще розбиратися в своїх емоціях і в самому собі. Також, це потужний інструмент формування гармонійних відносин з оточуючими. Ці два фактори значно підвищують шанси досягти успіху в робочому та особистому житті.

Виникає цілком логічне запитання: як перевірити рівень свого емоційного інтелекту? Перш за все, потрібно адекватно поглянути на своє життя, на свою поведінку і стан відносин з оточуючими. У 80% людей це не виходить і в хід йдуть інші методики. Наприклад, техніка MSCEIT — спосіб визначення EQ (коефіцієнта EI), при реалізації якого людині демонструються різні фото з портретами. На них зображені різні емоції, котрі необхідно розпізнати. Такий тест краще проводити під контролем фахівця, який коректно розшифрує ваші результати. Найбільш популярною і надійною вважається методика Холла, в основі якої лежать 30 питань для визначення стану базових характеристик EI. Цей тест є у вільному доступі в інтернеті, як і ще десятки схожих.

Як розвинути емоційний інтелект

Емоційний інтелект — це певна вроджена здатність людини, яка піддається тренуванню протягом усього життя. Але в цій справі починати необхідно саме з себе і власних емоцій. Тільки так ви навчитеся розуміти інших.

На питання «чи можна підвищити емоційний інтелект» фахівці кажуть однозначне «так», і ось які поради вони дають найчастіше:

1. Не розділяйте емоції на «погані» і «хороші».

Прислухайтеся до почуттів, які охоплюють вас в той чи інший момент. Думайте про те, що могло їх спричинити. Оцінювання емоцій навпаки знецінює їх і не дозволяє в повній мірі зрозуміти, що саме ви відчуваєте.

2. Ведіть щоденник емоцій.

Кожен день записуйте що і коли ви відчували, описуйте обстановку і всі можливі тригери. Буквально через місяць вам стане легше розуміти себе та механізм виникнення власних емоцій.

3. Помічайте транслювання ваших емоцій в книгах, фільмах або музиці.

Буває ж таке, що при перегляді фільму ви помічаєте, як хтось із героїв говорить фразу, яка описує саме те, що ви відчуваєте в конкретний момент? Не дивуйтеся — це цілком нормально. Як і ситуація, коли якась пісня або монолог книжкового героя йдуть врозріз з вашим світосприйняттям. Ставтеся уважніше до таких ситуацій, адже вони дозволяють краще і ширше відчувати ваш внутрішній світ.

4. Не піддавайтеся впливу поганого настрою.

У поганого настрою є одна підступна властивість: як тільки він настає, здається, що все життя втрачає сенс і немає ніякого просвіту. Насправді погіршення емоцій — це всього лише «хмара», яка при належних зусиллях з вашого боку може швидко пролетіти повз. Знову-таки, вам в цьому допоможе аналіз причин цього стану. Пам'ятайте, що настрій грає величезну роль в прийнятті рішень, робити щось значуще в поганому настрої не варто.

5. Усвідомте, як ваше тіло реагує на стрес.

Критичні ситуації і емоційне перевантаження відображаються на роботі всього організму. Навчіться зчитувати його сигнали, і ви будете краще розуміти, коли необхідно зробити паузу і відновити сили.

Також в розвитку емоційного інтелекту допомагає медитація і різні вправи на тренування усвідомленості.

Ще поради? Читайте Емоційний Інтелект: 20 Лайфхаків Для Розвитку

Емоційний інтелект керівника: як розвинути

Людина, яка займає керівну посаду, зобов'язана мати високий рівень емоційного інтелекту. По-перше, це допомагає краще справлятися зі стресами і високим навантаженням, що для такої людини — звична справа. По-друге, високий EQ допомагає бути більш чуйним до своїх підлеглих, помічати їх тривоги і проблеми, вміти налагодити відносини між співробітниками і проявити емпатію до кожного. У підсумку — побудувати здоровий і ефективно працюючий колектив.

Розмірковуючи над тим, як підвищити емоційний інтелект, керівник повинен пам'ятати, що необхідно починати з кращого розуміння самого себе.

Найбільш ефективним на першому етапі буде відвідування психолога або коуча. Професіонал відразу дасть кваліфіковані поради та проведе вас по шляху поліпшення відносин з собою. Зазвичай ця схема виглядає наступним чином:

  • навчитися ставити себе на місце іншої людини;
  • розвинути вміння коректно розпізнавати емоції оточуючих і свої власні;
  • максимально розширювати кругозір, щоб навчитися краще розуміти і усвідомлювати різницю між людьми;
  • навчитися «думати на два кроки вперед», планувати і впроваджувати тайм-менеджмент;
  • зайнятися особистісної психотерапією.

В останні роки тематика розвитку емоційного інтелекту саме для керівників дуже популярна. Цьому присвячують масу тематичних тренінгів та курсів. Не лінуйтеся шукати такі і відвідувати їх. А якщо часу катастрофічно не вистачає, виділяйте хоча б 15 хвилин в день на вивчення спеціальної літератури. Девід Карузо і Пітер Селовей (одні з перших дослідників EI, яких ми згадували раніше) випустили книгу під назвою «Емоційний інтелект керівника: як розвивати і застосовувати». Вважаємо, що це «must read» для всіх керівників.

На лекційних заняттях студенти програми «Агрокебети» також працюватимуть з поняттям емоційний інтелект, а як його тренувати підкажуть фахівці і ментори.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети