Error get alias
Error get alias

Що таке лідерство, хто такий лідер і як ним стати?

Лідерський стиль управління організацією — тема, яка на слуху у багатьох керівників протягом останнього десятиліття. Виникає цілком резонне питання: чому так важливо лідерство, коли можна бути просто хорошим керівником?
Управлінський досвід показує, що саме лідерський стиль допомагає робити бізнес конкурентоспроможним, зменшувати витрати часових і людських ресурсів, запобігати втраті кадрів і створювати дружню команду для досягнення довгострокових цілей.

Проект «Агрокебети» створений для того, щоб допомогти своїм студентам стати не просто менеджерами і керівниками, а справжніми лідерами. Тому давайте разом розберемося в цьому цікавому феномені лідерства та зрозуміємо, як виглядає справжній лідер і як їм можна стати.

Лідерство: що це таке і кого називають лідером

У психології та соціології лідерство визначається приблизно однаково, як певний вид соціального впливу в групі з метою досягнення загальних цілей. Відповідно, лідер — людина, яка має цей вплив.

У найпростішому форматі лідерство представлено в тваринному світі: в кожній зграї є вожак, який забезпечує їй безпеку і веде за собою. У людському світі все трохи складніше.

Спробуємо виділити базові риси лідерства:

  • здатність до прийняття відповідальних і складних рішень, готовність нести за них належну відповідальність;
  • турбота про загальне благо і користь людей, а не про особисту вигоду;
  • здатність вести за собою людей на абсолютно добровільних засадах;
  • володіння харизмою і природною силою впливу;
  • наявність довіри до лідера з боку групи та сильного авторитету;
  • вміння визнавати помилки і бажання брати відповідальність за поразки на себе, шукати в цьому особисті прорахунки.

На перший погляд може здатися, що лідерство схоже з керівництвом. Частково так, але є вагомі відмінності. По-перше, лідер завжди визначається негласно і спонтанно, в той час як керівник призначається офіційно. По-друге, лідер — представник конкретної групи, який має з нею тісний зв'язок, а керівник в більшості випадків абстрагований від групи. По-третє, основне поле лідера — міжособистісні відносини, а керівника — формальні взаємини. Але в розпорядженні керівника набагато більше зовнішньої інформації, є можливість застосовувати законні санкції, тобто він — офіційна особа. Науковою мовою, керівник, що має такий сильний і результативний вплив на групу — формальний лідер, тобто його вплив обумовлений посадою, при цьому він впливає на «підлеглих». Неформальний же лідер — людина, котра має лідерство, незалежно від займаного місця в компанії. Характер його дії — соціальний, а направлена вона на «послідовників».
Ви, можливо, стикалися з тим, що в соціології та соціальній психології лідерство ділять на різноманітні типи. Але в реальному управлінському контексті воно зазвичай сегментується на такі види:

1. Лідер-організатор.

Зустрічається найчастіше. Це людина, яка вміє збирати потрібну команду, розуміти її потреби і сприймати їх як власні. Діє активно, завжди зберігаючи позитивний настрій і віру в успіх. Він знає, як переконати кожного, як знайти підхід до того чи іншого послідовника, як вказати на його помилки, не образивши при цьому людину. Під керівництвом такого лідера компанія розквітає, а співробітники працюють ефективно і охоче.

2. Лідер-дипломат.

Це людина, яка вміє домовитися з кожним. Вона ідеально знає ситуацію, прискіпливо вивчає кожну деталь і момент, тому володіє важелями впливу на всіх послідовників. Справжні плани лідер-дипломат не афішує, в той час, коли у всіх на слуху залишаються і так відомі речі.

3. Лідер-борець.

Смілива, в деякій мірі самовпевнена і сильна духом людина. У такого лідера зазвичай мало часу на ретельний аналіз ситуацій і можливих наслідків, тому він діє відразу, але бореться за ідею до кінця. Це здорово мотивує групу і вчить відстоювати «своє» в будь-якій ситуації.

4. Лідер-творець.

Це саме та людина, яка може придумати божевільний на перший погляд стартап, а через рік підписувати договір про співпрацю зі світовою компанією. Він сміливий і чуйний, бачить те, що більшість не помічає. Цими якостями лідер-творець і залучає своїх послідовників. З ними ж він працює на рівних і постійно закликає до командного обговорення та вирішення завдань.

5. Лідер-Розрадник.

Така людина володіє величезною харизмою. Коли вона говорить, що все буде добре, ти дійсно в це віриш. Такий лідер вміє підтримати в скрутну хвилину, допомагає переживати невдачі і знаходити мотивацію на відновлення після них. Він шанобливий і ввічливий по відношенню до людей.

Буває, що деякі види лідерства поєднуються в одній особі. Значною мірою все залежить саме від групи і її потреб.

За яким конкретним ознаками можна ідентифікувати безпосередньо лідера в тій чи іншій групі? Фахівці в більшості випадків говорять, що така людина:

  • активна, ініціативна і енергійна у вирішенні завдань всієї групи;
  • працьовита і завжди готова вирішувати важкі ситуації;
  • має хорошу обізнаність в ситуації, в можливостях групи і поставлених умовах;
  • вміє правильно впливати на співучасників групи;
  • володіє авторитетом і повагою серед інших;
  • володіє еталонними особистісними якостями;
  • має соціально адекватну і правильну поведінку, яка відповідаєсвітогляду і ціннісним орієнтирам групи;
  • вміє безпечно і креативно виходити за рамки різних норм і правил.

Тобто, лідер — людина, яка грає в групі ключову роль, є для її членів авторитетом і вектором руху. При цьому він виникає саме по запиту групи, на основі створюваних нею очікувань. Лідер не може бути чимось зовнішнім або чужим по відношенню до своєї групи. Він — її невід'ємна частина, яку вона сформувала і вибрала сама. Він забезпечує досягнення як спільної мети, так і задоволення особистих потреб учасників спільноти. Поки це працює, поки лідер і отримує належну підтримку, а група залишається задоволеною в потребі мати ватажка.

Лідерство і наявність лідера доречно в більшості сфер нашого життя: в школі або інституті, на роботі, в компанії або в спільнотах однодумців.

Головне, що передбачає ефективне лідерство — успішна реалізація рішень, прийнятих лідером. При цьому така людина діє не за методом «батога і пряника», а працює на основі свого авторитету. Лідер грамотно і ненав'язливо допомагає іншим розвиватися, досягати поставлених цілей і працювати на загальне благо. Він певним чином збирає воєдино погляди своїх послідовників і формує на їх основі спільну програму дій. Тобто, веде людей в тому напрямку, який вони самі задають. В цей же час одне з головних місць в ефективному лідерстві займає всебічний самоаналіз і аналіз відносин в організації. Дійсно ефективний лідер ніколи не ставить крапку в саморозвитку, він завжди задається питаннями про те, що можна ще поліпшити, чого йому не вистачає для більшої ефективності, чи все він робить правильно або є певні недоліки.

Дізнайтесь про лідерів Агрокебетів за цим посиланням.

Чи можна навчитися лідерству

Питання про те, чи можна розвинути лідерство в собі, до сих пір не вирішене. Так склалося, що половина психологів і соціологів виступають за «вроджене лідерство», тобто стверджують, що лідером можна народитися, але не стати. Інша ж половина вважає, що лідерство — це певний набір навиків, які можна розвивати.

Але складно ігнорувати той факт, що більшість компаній у всьому світі витрачають величезні кошти на різні курси і тренінги з лідерства для своїх співробітників. У цій сфері склалося ціле експертне середовище, котре проявляється величезною кількістю теоретичних матеріалів та практичних занять. Виходить, осягнути мистецтво лідерства — реально? Насправді, відповідь «і так, і ні». Людині під силу навчитися прийомам, технікам, деяким методам спілкування і розвинути в собі навички справжнього лідера. Тобто, освоїти все те, що пропонують курси, тренінги та інші заходи. Але, на жаль, вони не навчать емпатії, цілеспрямованості і сміливості, працьовитості і пристрасті до реалізації поставлених цілей. Ці якості — не навички, це особистісні характеристики, які залежать вже від конкретної людини.
Нижче зазначені фактори, які на думку фахівців сприяють формуванню лідера:

  • емоційно наповнене раннє дитинство. Манфред Кете де Фріс — один з теоретиків в сфері лідерства, стверджує, що перенесений в дитинстві травматичний досвід у дорослому житті допомагає людині бути більш цілеспрямованою (грубо кажучи, доводити всім в дорослому житті, що вони були не праві, не додавши цій людині чогось в дитинстві);
  • гуманітарна освіта, яка навчає людину мислити широко і креативно. Йдеться саме про освіту, а не про отримання спеціальності;
  • ранній досвід керівництва. Джон Коттер стверджує, що це допомагає керівнику в процесі становлення лідером краще пристосовуватися до організації та її умов. Тобто, раннє керівництво доводить, що управлінські методи вирішують далеко не все, потрібно вміти бути лідером;
  • досвід поразок і невдач, який дає важливі життєві уроки і вчить «приходити в себе» в найкоротші терміни;
  • професійна підготовка. Як мінімум, професійна освіта в управлінській сфері, як максимум — безперервна підготовка на курсах, тренінгах та семінарах з мистецтва управління.

Ідеальне співпадіння цих факторів — це про те, коли лідерство — це покликання. В іншому ж випадку, лідером можна стати при наявності величезного бажання і вкладанні сил. Підтвердженням цього є нещодавні дослідження при Іллінойському університеті в Урбана-Шампейн. Предметом його були учасники 15-тижневого курсу лідерства, які довели, що освоїти лідерські якості — цілком можливо. Головне, що потрібно — величезне бажання і мотивація стати лідером. Якщо такого немає, то людині під силу стати керівником, але ніяк не лідером.

Як розвинути навички лідерства

Як ви вже зрозуміли, лідерські навички — це не ряд технічних моментів, які можна легко освоїти і застосовувати «як за підручником». Навпаки: це певні якості, які можна виробити шляхом довгої роботи над собою і ретельного самоаналізу.

У загальному, до цих навичок відносять вміння розбиратися в спірних ситуаціях і приймати правильні рішення, вибудовувати систему ефективного тайм-менеджменту для себе і команди, майстерність розподілу завдань між співробітниками і здатність організовувати їх діяльність.

А чи знаєте ви, як розвинути емоційний інтелект? Переходьте сюди і дізнайтесь!

Базовий список рекомендацій, як розвинути навички лідерства, виглядає наступним чином:

  • вчіться бути проактивними, тобто сміливо керувайте своїм життям;
  • ставте собі цілі і розставляйте пріоритети;
  • будьте відповідальною людиною. Несіть відповідальність за свої слова, дії, ініціативи та за спосіб життя. Люди повинні розуміти, що ви надійна людина, яка не кидає слова на вітер;
  • перестаньте боятися нового. Виходьте із зони комфорту, погоджуйтеся на те, чого раніше ніколи не робили, йдіть за своїми бажаннями і сміливо відкидайте страхи;
  • спілкуйтеся більше, слухайте уважніше і активно будуйте мережу контактів;
  • вчіться розуміти інтереси інших людей, думати про них і намагайтеся в спірних ситуаціях знаходити взаємовигідні рішення;
  • вчіться чомусь новому і не забувайте пробувати це на практиці. Є варіант безкоштовних курсів з якого-небудь предмета? Погоджуйтеся! Ви ніколи не знаєте, коли це вам стане в нагоді. А якщо отримані знання будете закріплювати на практиці, ви здивуєтеся, як незабаром до вас будуть звертатись люди за порадами.

І останнє: насолоджуйтеся тим, що робите. Ентузіазм і мотивація повинні стати вашими кращими друзями.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети