ВІДБУЛИСЬ ВІДЕОЕКСКУРСІЇ ДО АГРОКОМПАНІЙ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ТДАТУ

24 січня відбулась друга відеозустріч студентів проєкту «Агрокебети-Схід» із аграрними компаніями регіону, під час якої студенти Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного подивились відеоекскурсії підприємствами, поставили питання представникам компаній та отримали можливість поспілкуватись із потенційними роботодавцями.
Перший подібний відеозахід відбувся 19 січня для студентів Луганського національного аграрного університету. І в перший, і в другий рази зустрічі виявились цікавими та корисними для студентів, а також – ефективними для бізнес-структур, що взяли участь в проєкті. Цього разу аграрний бізнес Сходу України представляли наступні компанії:
ТОВ «Агрофірма «Ольвія»
ТОВ «Агрофірма «Ольвія», яка вирощує рослини відкритого ґрунту, розвиває в себе тваринництво та провадить дуже активну соціальну політику на селі
Агрофірма «СПП ЛАНА»
Агрофірма «СПП ЛАНА», що є сімейною компанію у другому поколінні керівників та має широкий асортимент продукції: черешневі та яблуневі сади, врожай яких зберігає у власних холодильниках та експортує в різні країни, рибне господарство та багато іншого.
На початку зі студентами поспілкувались Анатолій Циркун, керівник проєкту «Агрокебети-Схід», та Олександр Карельсон, консультант Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».
«Сподіваємось, що контакти, які будуть сьогодні налагоджені між представниками аграрного бізнесу Сходу України та студентами проєкту «Агрокебети-Схід», в подальшому допоможуть у професійному розвитку та потенційному працевлаштуванні здобувачів вищої освіти», - відмітив пан Циркун.
Анатолій Циркун, керівник проєкту «Агрокебети-Схід»
Першим відбувся візит на потужності аграрного господарства «Ольвія» (с. Чкалове, Приазовський район Запорізької області). Ведучим відеоекскурсії став Анатолій Тиховод, агроном у четвертому поколінні та генеральний директор компанії. Він ознайомив віртуальних гостей із культурами, які вирощуються у господарстві, показав технічний двір компанії, розповів про плани з тваринництва та надав дуже багато інформації про соціальну складову бізнесу, що реалізується компанією «Агрофірма Ольвія».

Основним напрямком роботи господарства є рослинництво: у сівозміні висаджуються понад 12 культур. Є в структурі і садівництво, яке представлено яблуком, грушею, персиком та черешнею.

Окремим напрямом діяльності в «Ольвії» вважають тваринництво: у цьому році завели кіз альпійської породи, які стануть основою для майбутнього молочного скотарства. Молоко, яке отримують від них, буде перероблятись на власній сироварні, спорудження якої закінчиться взимку поточного року.
«Для чого ми це робимо? На початку це – робочі місця та працевлаштовані мешканці села, а коли ми вийдемо на повну потужність роботи сироварні, все це матиме і економічний ефект», - вважає Анатолій Тиховод.
Взагалі, соціальна складова бізнесу представлена у господарств на високому рівні. Коштом компанії створено та облаштовано футбольне поле із трибунами, роздягальнями та всім необхідним. Поряд – нова будівля, в якій створений магазин, працює безалкогольне сімейне кафе та облаштовується тренажерна зала. Зараз будується невеликий парк для відпочинку місцевих мешканців з дитячим майданчиком.

В центрі села Чкалове компанія «Ольвія» встановила соломоспалюючий генератор з теплопунктом. Їхнє завдання – взимку зігрівати всі об'єкти соціальної інфраструктури села: школа, дитячий садок, амбулаторія сімейної медицини та інші.

«Наші співробітники обслуговують пункт та генератор. Завдяки цьому рішенню ми замкнули ланцюг: всі кошти на опалення залишаються в громаді», - розповів пан Тиховод.

Окрім іншого, компанія централізовано закуповує та вирощує саджанці дерев та висаджує їх у проєктні лісосмуги, що були запроєктовані під час розпаювання. Це дозволяє зберегти ґрунти для майбутніх поколінь аграріїв та покращує якість існуючих наділів. За останні п'ять років тут висаджено 35000 дерев, цього року до них додаються ще 5000.

По закінченню відеоекскурсії саме пан Тиховод взяв участь у сесії питань та відповідей. Студенти багато ставили питань про тваринництво у господарстві, про соціальну відповідальність бізнесу, а також активно цікавились наявністю вакансій в агрокомпанії.
Другим об'єктом екскурсії стали потужності компанії «СПП ЛАНА» (с. Плодородне, Михайлівський район Запорізької області): офіс, сади, холодильники та цікавий місцевий музей автомобільної техніки. В компанії працевлаштована студентка програми «Агрокебети-Схід» Анастасія Ільченко, яка розповіла про свій досвід та місце роботи.

Навесні 2021 року Анастасія почала проходження виробничої практики в «СПП ЛАНА», у фінансовому відділі. Її ментором стала Юлія Александрова - HR-директор компанії. Як студентка проєкту «Агрокебети-Схід» Анастасія працювала к компанії майже півроку, отримавши змогу подивитись на весь адміністративний комплекс робіт, який супроводжує аграрну діяльність. Восени минулого року, напередодні закінчення практики, Анастасія Ільченко отримала пропозицію щодо працевлаштування, яку з радістю прийняла. Саме про це вона розповіла учасникам відеоекскурсії на її підприємство.

ООО «СПП ЛАНА» займається рослинництвом, садівництвом, рибництво, зберігає та переробляє власну продукцію, а також експортує її за кордон завдяки власним можливостям для вантажних перевезень. Серед садових культур підприємства: яблука, черешня та слива.

На території села компанією створений музей ретротехніки: трактори, автомобілі та навіть літак, пілотом якого був пілот Давід Генкін. Саме на його честь названо центральну вулицю села Плодородне.

Після ознайомлення з відеороліком студенти отримали можливість поспілкуватись та поставити питання HR-директору компанії Юлії Александровій. Вона розповіла про кадрову політику компанії та перспективи для студентів ТДАТУ щодо пошуку роботи в агропідприємствах Сходу України.

Варто відзначити активність студентів Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Протягом більш ніж години вони ставили питання представникам компаній, показали зацікавленість у профільній діяльності, обмінялись контактами з очільниками підприємств та домовились про візити на підприємства та проведення співбесід на відкриті вакансії.
Реалізація проєкту «Агрокебети-Схід» який реалізує ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), згідно з умовами гранту, наданого ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» в рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». Зміст публікацій на цій сторінці є відповідальністю ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та необов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети