Error get alias
Error get alias

Обробіток грунту: що собою представляє і яке має значення

У цій статті ми розглянемо основні види обробітку грунту і їх вплив на родючість поля і врожайність культур.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
Показники врожайності в аграрній сфері багато в чому залежать від уміння працювати з грунтом. Ключовим інструментом у цій справі є оранка. З її допомогою грунт стає більш пухким, краще пропускає вологу і повітря. Таким чином створюються оптимальні умови для росту культур. Існує кілька різних підходів до обробітку, кожен з яких робить свій вплив на стан грунту.

Що таке обробіток грунту

Обробіток грунту — це сукупність прийомів механічної дії на верхній шар ґрунту, з метою підвищення його родючості та оптимізації умов для розвитку рослин. Подрібнення орного шару дозволяє поліпшити водо- і повітропроникність землі, активувати діяльність мікроорганізмів, захистити поле від бур'янів і хвороб.

Вибір підходу до обробітку грунту залежить від кліматичних особливостей регіону, біологічних характеристик вирощуваної культури та її вибагливості.

Види обробітку грунту та їх вплив на родючість, урожайність і стан поля в цілому

Прийоми обробітку грунту різняться між собою ступенем впливу на грунт, глибиною, рівнем подрібнення і типом використовуваної техніки. Класичним методом є відвальна пропашка, однак зараз все частіше аграрії віддають перевагу більш щадним способам, таким як мінімальна, нульова обробка і Strip-Till.

Класичний відвальний обробіток грунту

Даний метод полягає в механічному впливі на ґрунт відвальним плугом з оборотом орного шару і кришенням землі. Середньою глибиною пропашки вважається 20 сантиметрів, все що більше вже відноситься до глибокого обробітку.

Цей параметр, а також напрямок оранки, повинен визначати агроном. І тут будуть дуже доречні знання в сфері рослинництва, тому що необхідно враховувати особливості вирощуваної культури, засміченність поля бур'янами і наявність шкідників або хвороб. Отримати ці знання ви можете за навчальною програмою "Агрокебети".

Також не варто забувати, що класичний плуговий обробіток, особливо глибокий, значно пошкоджує структуру верхнього шару грунту. Тому, якщо ділянці властиві скупчення талих вод і ерозійні процеси, то можливо варто вибрати інший тип обробітку, або задати іншу глибину.

Безполицевий обробіток грунту

Цей вид оранки відрізняється від відвального тим, що розпушування грунту здійснюється без обороту пласта землі. Таким чином на її поверхні залишаються пожнивні відходи від попередньої культури. Завдяки цьому знижується ризик виникнення ерозії, а також підвищується активність мікроорганізмів, і як наслідок - зростає родючість ділянки і врожайність культури.

Переваги безполицевого способу обробітку:

  • Агрегати дизельні для безвідвальної оранки можуть працювати в будь-яку погоду, в той час як інші - тільки в суху;
  • Економія палива, часу і робочої сили;
  • Користь від подрібнених рослинних залишків. Захисний шар з органіки допомагає утримувати вологу в ґрунті і мінімізує ризик виникнення ерозійних процесів (водних і вітрових).

Незважаючи на вагомі переваги, є у безполицевого обробітку і свої недоліки:

  • Вартість переходу на нову технологію. Для оранки таким методом потрібна відповідна техніка, яка дорожча за стандартні агрегати;
  • Навчання персоналу. Ефективність безполицевого обробітку безпосередньо залежить від дотримання трьох основних положень: глибина оранки, швидкість руху трактора, точна настройка агрегату під конкретне поле. Недотримання будь-якого з них робить цю технологію марною. Тому, дуже важливо донести всі ці моменти до працівників. Про те, як ефективніше взаємодіяти з персоналом, ми вже говорили в нашій статті "Що лежить в основі управління персоналом".

Також варто враховувати, що в деяких випадках одного лише безполицевого обробітку буде недостатньо. Цю проблему допоможе вирішити комбінований підхід, тобто застосування оранки різної глибини в певній послідовності.

Нульовий обробіток ґрунту (No-Till)

Нульовий обробіток грунту має на увазі повну відмову від оранки. Замість цього поле вкривають товстим шаром мульчі (подрібнені залишки рослин). Вона надійно захищає верхній шар грунту від ерозії, утримує вологу і активізує мікрофлору.

Також, з огляду на те що мульча складається з органіки, в грунті збільшується концентрація гумусу і фосфору, завдяки чому зростають показники врожайності.

Одна з ключових переваг No-Till технології — економія ресурсів. У країнах, де вона активно використовується (США, Аргентина, Канада, Бразилія, Австралія) провели дослідження, результати яких такі:

  • Витрати на оплату праці знизилися в 1,5 рази;
  • Витрати на паливо і мастильні матеріали — в 2 рази;
  • Витрати на обладнання — в 1,5 рази;
  • В цілому виробничі витрати скоротилися на 12%;
  • Врожайність підвищується в 2-3 рази.

З недоліків нульового обробітку варто відзначити велику кількість бур'янів в перші кілька років впровадження технології. Справа в тому, що мульча створює комфортні умови не тільки для сільськогосподарських культур, а й для шкідників. Так що на перших етапах доведеться активно обробляти поле гербіцидами.

Також, не варто забувати, що No-Till допомагає утримати вологу в ґрунті, тому його застосування на перезволожених полях може надати зворотний ефект. Виходом може стати установка якісної дренажної системи, що природно спричинить за собою додаткові витрати.

Обробіток грунту за технологією Strip-Till

Strip-Till — це різновид щадящого обробітку грунту. Ідея методу полягає в смуговому розпушуванні прикореневого шару і внесення добрив за один хід. При цьому між рядками залишається незайманий грунт, що зберігає свою структуру, за рахунок чого не порушується повітро-і водопроникність грунту.

Дана технологія є гібридом традиційної оранки та нульового обробітку. Найчастіше її застосовують при вирощуванні таких культур як кукурудза, рапс і цукровий буряк.

Переваги Strip-Till:

  • Економія ресурсів і часу за рахунок виконання декількох операцій за один хід;
  • Добрива вносяться відразу в прикореневу зону, так що в більшості випадків додаткова підгодівля не потрібна;
  • Приблизно 60% поля — необроблювані міжряддя, які постачають в рядки вологу і поживні мікроелементи.

Для застосування даної технології потрібен потужний трактор, оскільки ніж при розпушуванні поглиблюється на 20 сантиметрів, що потребує суттєвої тяги. Також фахівці радять використовувати Strip-Till в поєднанні з навігаційним обладнанням, щоб було легше знаходити рядки серед міжряддя і вирощувати проміжні культури. Про навігаційні системи в аграрному секторі, та інші корисні технології ми вже розповідали в нашій статті "Смарт-технології в агроменеджменті".

Висновки

Вибір способу обробітку грунту залежить від клімату, характеристик поля і виду вирощуваної культури. З огляду на руйнівну силу ерозії на українських землях (як вітрової, так і водної), все більше аграріїв віддають перевагу щадним технологіям (Strip-Till, No-Till, безполицева). Однак, лідируючі позиції як і раніше займає класична відвальна оранка.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети